6p
A kereskedelmi háború réme mélybe taszította pénteken a tőzsdéket, amelyek azóta javultak, de idegesek. Miért olyan nagy baj ez, miért nem gyakran alkalmaznak mások ilyen eszközöket mostanában? Miért ellenzi ezt még Trump saját szövetségeseinek egy része is? Trump félreérti a kereskedelem lényegét?
Donald Trumpot karikírozó, nyolc méter magas, felfújható kakas egy kínai gyár udvarában.  (MTI/EPA/Csu Csün)

1. Majdnem teljes a foglalkoztatás

Az amerikai gazdaság nagyon jól működik, a munkanélküliség alacsony, közel van ahhoz, amit a teljes foglalkoztatásnak szoktak tekinteni. Nincs pontos definíció a teljes foglalkoztatásra, mert mindig vannak, akik jobbat keresnek, két munkahely között félúton járnak. Így nulla százalékos munkanélküliség nincsen, négy százalék alá nemigen lehet menni.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyenesen kamatot emel, amivel a túlfűtött, inflációs veszéllyel fenyegető gazdaságot kissé hűti majd. Ebben a helyzetben a munkahelyek erőszakos védelme értelmetlennek látszik.

2. Bor vagy gyapjú? Hatékonyság mindenek felett

A gazdasági tankönyvek egyik iskolapéldája a portugál bor és a brit posztó (gyapjúszövet). (Komparatív előnyök, David Ricardo.) Portugáliában olcsón jó bort termelnek, az éghajlat kedvező, sok a napfény. Angliában is akad bor, de kevés, drága vagy savanyú, hiszen gyér a napfény, sok az eső. A biteknél az esőtől szépen zöldellenek viszont a legelők, és nagyon jó minőségű gyapjút lehet előállítani. A portugál gyapjú viszont nem mindig annyira jó vagy bőséges, mert nincs elég kövér fű arrafelé.

Áram, alumínium, bitcoin

Mi az, ami közös a bitcoinban és az alumíniumban? – tette fel a kérdést a The Washington Post. Szerintük az olcsó elektromos áram, ami az előállításukhoz kell. Kínában az elhibázott tervgazdálkodás miatt sok felesleges áramfejlesztő kapacitás van. Az áramot nem tudják exportálni, de a jelentős áramszükséglettel előállított alumíniumot igen. Amelyet ezért “fagyasztott elektomosságnak” is becéznek.

Mi történne, ha Nagy-Britannia 20 százalék védővámot vezetne be a portugál borra? Annak ára megemelkedik, de a brit bortermelés is nő, mert eddig a portugál verseny miatt eladhatatlan, rosszabb vagy drágább előállítású borokat is fognak tudni termelni. A brit fogyasztó választhat, hogy megveszi 20 százalékkal drágábban a portugál bort, vagy valamivel olcsóbban a hazai lőrét. (Tisztelet a kivételnek, a jó brit boroknak.)

Ilyenkor azonban a másik állam barátságtalan lépésnek szokta venni a védővámot, így logikus módon Portugália megtorlásul vámot vetne ki a brit posztóra. A portugálok is választhatnak, hogy drágább brit vagy silányabb hazai posztót vesznek. A fogyasztók tehát ezzel mindenütt rosszabbul járnak, az árak nőnek, az összes vásárlásuk, jólétük csökken.

Az állam a bevételek miatt, valamint egyes kevésbé hatékony termelők jól járnak, de nem annyival, mint amennyit a fogyasztók vesztenek. A fogyasztás, a termelés összességében csökken. A két ország végső soron rosszabbul jár, mert olyanok fognak több bort és több gyapjút termelni, akik ezt drágábban, kevésbé hatékonyan tudják tenni. (A Wikipedia szerint egyébként az angol és wales-i borok csak Nagy-Britannia fogyasztásának egy százalékát elégítik ki.)

Ezért hoztak létre a múltban olyan szabadkereskedelmi övezeteket, mint maga az USA vagy az EU, és ezért dolgoztak nemrég újakon, mint a TTIP vagy a TPP. Ha mindenki azt csinálja, amit a leghatékonyabban képes, az az egész országnak vagy államszövetségnek jó, a jólét ezáltal növekszik.

(A komparatív /viszonylagos/ előnyök elmélete szerint egyébként akkor is érdemes a két országnak szakosodnia, ha az egyik mindkét terméket olcsóbban tudja előállítani, de az egyiknél nagyobb az előnye.)

3. Hat és fél millió amerikai jár rosszul?

Az amerikai acéliparban mintegy 140 ezer ember dolgozik, de az acél és az alumínium árának emelkedése miatt becslések szerint 6,5 millióan járhatnak rosszabbul. Nőhet például az autók ára, a konzerveké, söröké, üdítőké. A hatás végiggyűrűzhet az egész gazdaságban, más ágazatok versenyképessége csökkenhet – írtuk a napokban. Nem akárkik mondanak ilyeneket, még Trump egyes tanácsadói is. “Ez az amerikai családokra kivetett adó” – mondta egy kiskereskedelmi szövetség vezetője.

A Trade Partnership Worldwide 2003-as tanulmánya szerint George W. Bush elnök 2002-ben vezetett be 8 és 30 százalék közötti védővámokat az acéltermékekre. Ez után egy kutatás azt állapította meg, hogy ezért mintegy 200 ezer amerikai veszítette el az állását, miközben akkor az egész acéliparban csak 187 500 fő dolgozott. Az acélárak ugyanis elszálltak, az acélt felhasználó amerikai iparágak versenyképessége pedig csökkent.

4. Megtorlásra megtorlás

Ha az amerikai acélipar, alumíniumipar jól is jár, Kínától az EU-ig, Kanadától Dél-Koreáig mások nem, és ezt többnyire válaszlépésekkel készülnek megtorolni. Amit a jenkik megnyernek az acélon, azt elveszíthetik más termékeken a whiskey-től a farmernadrágig, kozmetikai termékektől hajókig és Harley-Davidson motorokig. (Az EU nyilatkozatai alapján 3,5 milliárd dollárnyi amerikai termékre, főleg republikánus választókerületekben előállított márkákra vetnének ki megtorló vámot.) Így végül könnyen lehetséges, hogy az USA cseppet sem lesz jobb helyzetben a végén, mint előtte. Sőt a végén mindenki rosszabbul jár, a gazdaságok lassulnak.

5. A barátait bünteti

Bár a kínai acél– és alumínium-export jelentős, az érintettek nagy része, az EU, Kanada, Dél-Korea az USA katonai-politikai szövetségese. Amint láttuk a portugál bornál, a kölcsönösen kivetett vámok összességében csökkentik az érintett országok jólétét.

A kereskedelem nem háború, Trump úr

A német N-Tv.de szerint Donald Trump elnök teljesen félreérti a kereskedelem lényegét. Az ő felfogásában az erősebb joga érvényesül, a kereskedelem egy verseny, ahol az egyik fél nyeresége szükségképpen a másik fél vesztesége. Nem lát a kereskedelemben olyat, hogy mindkét fél profitál belőle. Ezért veti el a szabad kereskedelmet és hajlik a protekcionizmusra.

“A kereskedelem alternatívája az önellátás” – írják. Nem tartok tehenet az erkélyen és nem rakom össze a saját bútoraimat, nem megyek mezítláb munkába – teszik hozzá. A kereskedelemből általában a vevő és az eladó is profitál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nyomnak az oroszok Avgyijivkánál, újabb irányokból támadják a várost
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:52
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Váratlanul a Közel-Keletre utazik Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:07
Az  orosz elnök az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába látogat el ezen a héten.
Makro / Külgazdaság Különleges hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:48
Brit, finn és észt haditengerészeti egységek, valamint a finn határőrség a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolták hétfőn közösen - közölte a finn védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem mond le Lengyelországról Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 17:44
A magyar-lengyel testvériség fenntartása ezentúl is központi eleme lesz a külpolitikai stratégiának, még ha bizonyos kérdésekben a felek eltérő állásponton is vannak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Ez az ország még Magyarországot is simán lekörözi inflációban
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 16:51
Törökországban gyorsult az éves infláció novemberben.
Makro / Külgazdaság Meghallja az Orbán-kormány? Sokkoló üzenetet küldött az Unicef Gázából
Wéber Balázs | 2023. december 4. 16:01
Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) szóvivője, James Elder a Gázai övezet déli részén fekvő városból, Khan Younisból tudósít a folyamatos izraeli bombázások pusztító hatásairól.
Makro / Külgazdaság A költségvetési szigor a köztévére nem vonatkozik: 140 milliárd forintból kellene nézett műsort készíteni
Vég Márton | 2023. december 4. 15:01
Már jelenleg is annyi pénzből gazdálkodhat a közmédia, hogy alig bírja elkölteni. De jövőre tovább hízik a büdzsé. Mire megy el a pénz, ha közben alig nézik a csatornákat? A magyar válogatott sikerének pedig gazdasági haszna is lehet. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bemondta a brit hírszerzés: ennyi orosz katona halt meg Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 14:46
Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.
Makro / Külgazdaság Elidegenedésről beszélt Magyarország berlini nagykövete a magyar-német évfordulón
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 13:44
Györkös Péter a magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián szólalt fel hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Egyre kiterjedtebbek a harcok a Közel-Keleten
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:25
Az izraeli hadsereg az egész Gázai övezetet támadja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG