3p
Az ingatlanszektor nagysága meghaladja már az ausztrál GDP négyszeresét. Eközben a háztartások adóssága a GDP 120 százalékát teszik ki, ez az arány 1980 óta ötszörösére, a világ egyik legmagasabb arányára kúszott fel. A szakértők között erősödik a vélemény, hogy a brutális buborékokat már nem lehet kezelni, és kipukkanásuk páratlan gazdasági depresszióhoz fog vezetni.

Európában és Észak-Amerikában is egyre erősödő jelenség, hogy a múlt századi nagy centrista bal- és jobboldali pártok politikai viharba kerülnek. Az idők szelleme a jelek szerint elérte Ausztráliát is, ahol Queensland szövetségi államban a múlt szombaton lezajlott választások eredményeképpen mindkét tradicionális nagy párt támogatottsága összecsuklott.

A Munkáspárt és a Liberális Nemzeti Párt összesített szavazataránya olyan mélyre esett, mint utoljára 1906-ban. A nagy nyertesek a nacionalista-populista pártok lettek, mint az Egy Nemzet és az Ausztrál Párt.

Gigabuborék

A második világháború utáni politikai rend felborulása azonban babazsúrnak számít ahhoz a kihíváshoz képest, amellyel a kontinensnyi ország hamarosan szembesülhet. Júniusban már foglalkoztunk az ausztrál ingatlanpiac várható beomlásával, de részletekbe nem tudtunk menni. Holott a szektor megingása, amelynek nagysága mára 5.6 ezermilliárd dolláros nagyságot ért el – az ausztrál GDP több mint négyszeresét – magával ránthatja a teljes gazdaságot.

Az ország 104 negyedév óta mindenfajta recesszió nélkül növekszik – amellyel elragadta Hollandiától a világcsúcsot. Igen ám, de ezalatt az időszak alatt pénzügyi rendszere egy irtózatos buborékká alakult. Összességében az ausztrál gazdaság növekedését az ingatlan-buborék hajtotta, amelyet a nyersanyag-buborék hajtott, amelyet pedig végső soron a Kína-buborék.

A szövetségi kormányok is fűtik

Ausztrália a világ legnagyobb vasérc-exportőre, egymaga felel a globális szállítások értékének több, mint feléért, miközben szállításainak 80 százaléka Kínába irányul. Igen ám, de a kínai acéltermelés közel felét az ingatlanfejlesztések kötik le, amelyek hitelkörülményei egyre szigorodnak.

Káncz Csaba

Ausztrália a világ legnagyobb szénexportőre is, kielégítve a globális igények 38 százalékát.

S noha 2008 és 2016 között a szállítások volumene 49 százalékkal nőtt, az árak összecsuklása miatt az export értéke 38 százalékkal zuhant.

Eközben az egymást követő ausztrál kormányok úgy tudtak felmutatni virtuális gazdasági növekedést, hogy elképesztő magasságokba fújták az ingatlanpiaci buborékot.

A világcsúcs buborékot 1961 óta fújják a kenguruk földjén, amely időszak alatt 6556 százalékkal nőttek az ingatlanárak.

A tavalyi év során a teljes ausztrál gazdasági növekedés 67 százaléka Sydney és Melbourne városainak ingatlanpiacáról jött, ahol a szövetségi kormányzatok mindent meg is tesznek, hogy tovább fűtsék a robbanás szélén álló kazánt.

Túleladósodott háztartások milliói

Eközben az Ausztrál Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a 4 millió lakosú Sydney-ben 407 000 háztartás van, amelyek jelzáloghitele a „túleladósodott” kategóriába került. Ezen háztartások átlagos adóssága mára meghaladja a 765 000 dollárt. Országosan a háztartások adóssága a GDP 120 százalékát teszik ki, ez az arány 1980 óta ötszörösére, a világ egyik legmagasabb arányára kúszott fel.

Nem tekinthető véletlennek, hogy idén júniusban a Moody’s leminősített 12 ausztrál bankot, köztük az ország négy legnagyobb pénzintézetét. A szakértők között erősödik a vélemény, hogy a brutális buborékokat már nem lehet kezelni, és a kipukkanásuk páratlan gazdasági depresszióhoz fog vezetni.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG