Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az ingatlanszektor nagysága meghaladja már az ausztrál GDP négyszeresét. Eközben a háztartások adóssága a GDP 120 százalékát teszik ki, ez az arány 1980 óta ötszörösére, a világ egyik legmagasabb arányára kúszott fel. A szakértők között erősödik a vélemény, hogy a brutális buborékokat már nem lehet kezelni, és kipukkanásuk páratlan gazdasági depresszióhoz fog vezetni.

Európában és Észak-Amerikában is egyre erősödő jelenség, hogy a múlt századi nagy centrista bal- és jobboldali pártok politikai viharba kerülnek. Az idők szelleme a jelek szerint elérte Ausztráliát is, ahol Queensland szövetségi államban a múlt szombaton lezajlott választások eredményeképpen mindkét tradicionális nagy párt támogatottsága összecsuklott.

A Munkáspárt és a Liberális Nemzeti Párt összesített szavazataránya olyan mélyre esett, mint utoljára 1906-ban. A nagy nyertesek a nacionalista-populista pártok lettek, mint az Egy Nemzet és az Ausztrál Párt.

Gigabuborék

A második világháború utáni politikai rend felborulása azonban babazsúrnak számít ahhoz a kihíváshoz képest, amellyel a kontinensnyi ország hamarosan szembesülhet. Júniusban már foglalkoztunk az ausztrál ingatlanpiac várható beomlásával, de részletekbe nem tudtunk menni. Holott a szektor megingása, amelynek nagysága mára 5.6 ezermilliárd dolláros nagyságot ért el – az ausztrál GDP több mint négyszeresét – magával ránthatja a teljes gazdaságot.

Az ország 104 negyedév óta mindenfajta recesszió nélkül növekszik – amellyel elragadta Hollandiától a világcsúcsot. Igen ám, de ezalatt az időszak alatt pénzügyi rendszere egy irtózatos buborékká alakult. Összességében az ausztrál gazdaság növekedését az ingatlan-buborék hajtotta, amelyet a nyersanyag-buborék hajtott, amelyet pedig végső soron a Kína-buborék.

A szövetségi kormányok is fűtik

Ausztrália a világ legnagyobb vasérc-exportőre, egymaga felel a globális szállítások értékének több, mint feléért, miközben szállításainak 80 százaléka Kínába irányul. Igen ám, de a kínai acéltermelés közel felét az ingatlanfejlesztések kötik le, amelyek hitelkörülményei egyre szigorodnak.

Káncz Csaba

Ausztrália a világ legnagyobb szénexportőre is, kielégítve a globális igények 38 százalékát.

S noha 2008 és 2016 között a szállítások volumene 49 százalékkal nőtt, az árak összecsuklása miatt az export értéke 38 százalékkal zuhant.

Eközben az egymást követő ausztrál kormányok úgy tudtak felmutatni virtuális gazdasági növekedést, hogy elképesztő magasságokba fújták az ingatlanpiaci buborékot.

A világcsúcs buborékot 1961 óta fújják a kenguruk földjén, amely időszak alatt 6556 százalékkal nőttek az ingatlanárak.

A tavalyi év során a teljes ausztrál gazdasági növekedés 67 százaléka Sydney és Melbourne városainak ingatlanpiacáról jött, ahol a szövetségi kormányzatok mindent meg is tesznek, hogy tovább fűtsék a robbanás szélén álló kazánt.

Túleladósodott háztartások milliói

Eközben az Ausztrál Statisztikai Hivatal kimutatása szerint a 4 millió lakosú Sydney-ben 407 000 háztartás van, amelyek jelzáloghitele a „túleladósodott” kategóriába került. Ezen háztartások átlagos adóssága mára meghaladja a 765 000 dollárt. Országosan a háztartások adóssága a GDP 120 százalékát teszik ki, ez az arány 1980 óta ötszörösére, a világ egyik legmagasabb arányára kúszott fel.

Nem tekinthető véletlennek, hogy idén júniusban a Moody’s leminősített 12 ausztrál bankot, köztük az ország négy legnagyobb pénzintézetét. A szakértők között erősödik a vélemény, hogy a brutális buborékokat már nem lehet kezelni, és a kipukkanásuk páratlan gazdasági depresszióhoz fog vezetni.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csányi Sándor szerint azokra a cégekre kellene koncentrálni, amelyeknek nehézséget okoz az újraindítás
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 19:37
Többek között a gazdasági újraindítás lehetőségeiről, az OTP eredményeiről, valamint a magyar euró is beszélt Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorának.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: egyre jobban mélyül a szegénység Magyarországon
Székely Sarolta | 2021. május 12. 19:23
Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében.
Makro / Külgazdaság Az Európai Bizottságnál a magyar helyreállítási alap terve
MTI | 2021. május 12. 18:31
Az 5800 milliárd forintos keretből 2500 milliárdot hívnánk le.
Makro / Külgazdaság Júniusban kezdhetnek oltani a Szputnyikkal a szlovákok
MTI | 2021. május 12. 17:51
Megérkezett a jóváhagyás az oroszktól. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre gyilkosabb a harc a világ vakcinagyártói között
Káncz Csaba | 2021. május 12. 17:24
A Biden-kormányzat a vakcinagyártók szellemi jogainak feloldási javaslatával Kína alá fűtene. Berlin azon dolgozik, hogy a BioNTech cég az mRNS technológia terén a világ gravitációs központja legyen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság TASZ: ezekkel az eszközökkel akadályozzák a független sajtót
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 15:48
A független sajtó működéséről, illetve annak akadályoztatásáról készített ismét kutatást a Társadalom a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet, különös tekintettel a koronavírus-járvány hatásaira.
Makro / Külgazdaság A kormány miatt bukik a hatéves bérmegállapodás
Baka F. Zoltán | 2021. május 12. 14:37
Nem csökken 12 százalékra a szochó a 2022-es határidőre.
Makro / Külgazdaság Jobban nőhet a magyar gazdaság idén Brüsszel szerint, mint korábban várta
MTI | 2021. május 12. 14:10
Fél százalékponttal nagyobb növekedést prognosztizálnak 2021-re, mint tették azt februári előrejelzésünkben.
Makro / Külgazdaság NAV: adózni kell júliustól az EU-n kívül érkező olcsó áruk után
MTI | 2021. május 12. 12:53
Az e-kereskedelem európai uniós szabályozásában két lényeges változás lép életbe júliustól: megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége, de az áfafizetés egyszerűbbé válik - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Szennyvízadatok: úgy tűnik, a terasznyitás nem emelte meg a fertőzések számát
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 12:25
Az Operatív törzs mai tájékoztatóján megtudhattuk, hogy holnap startol a 16-18 évesek oltási kampánya, a várandósok oltási ajánlásában pedig változás történt.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.