<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Biden-kormány nemrég további vizsgálatokat rendelt el a koronavírus-járvány eredetének feltárására. Ezzel akarva-akaratlanul táptalajt adott annak az elméletnek, miszerint a vírus nem egy vuhani piacról, hanem egy helyi laborból szabadult el. A WHO vizsgálata szerint ez rendkívül valószínűtlen. A téma felmelegítése hátrálthathatja a tudományos együttműködést és így a felkészülést a következő pandémiára. Ráadásul a forrás megtalálása hosszú évekbe telhet – már ha egyáltalán sikerül.   

Jelentős bizonyíték van arra, hogy a koronavírus abból a vuhani laboratóriumból érkezett

- ezekkel a szavakkal lepte meg a világot Mike Pompeo múlt tavasszal. Bár az akkori amerikai külügyminiszter nem támasztotta alá konkrét bizonyítékokkal állítását, „bejelentésével” napirenden tartotta a témát, és rávetítette a gyanú árnyékát a távol-keleti államra.

A Trump-adminisztráció időről-időre, burkoltan vagy kevésbé burkoltan előrukkolt azzal az elmélettel, hogy a vírus nem egy vuhani piacról szabadult rá a világra – ahogy ezt a kínai hatóságok valószínűsítik –, hanem egy helyi állami laboratóriumból szivárgott ki, az enyhébb verziók szerint véletlenül, a vadabb elképzelések szerint szándékoltan, egy globális politikai játszma részeként.

Felmelegített elméletek. Kutatók a Vuhani Virológiai Intézetben (archív). EPA/SHEPHERD HOU Felmelegített elméletek. Kutatók a Vuhani Virológiai Intézetben (archív). EPA/SHEPHERD HOU

Biden is bekeményít

Nemrég – némileg meglepetésre – az új, demokrata vezetés is felmelegítette az ügyet:

május végén Joe Biden utasítást adott az amerikai hírszerző ügynökségeknek, hogy „kettőzzék meg erőfeszítéseiket” a koronavírus-járvány eredetének feltárására, és 90 napon belül tegyenek neki jelentést.

Washington egyúttal kérte, hogy a WHO folytasson le egy új, „transzparens, tudományos alapú” kutatást a vírus eredetének feltárására.            

Az amerikai vezetés ezzel – kimondva-kimondatlanul  – nem csak a hivatalos kínai verziót, hanem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vizsgálatának eredményét is kétségbe vonta. Utóbbi szerint ugyanis

 rendkívül valószínűtlen, hogy a koronavírus egy laboratóriumból származik.

Május közepén pedig 18 kutató azt kérte a Science című tudományos folyóiratban közzétett levelében, hogy vizsgálják meg alaposabban a „laboratóriumi szivárgás” elméletét. Szerintük ugyanis a WHO említett tanulmánya elsősorban nem erre, hanem a vírus állati eredetére koncentrált.

Rejtett aknák

Az ügy elővétele nem csak a politikában okozhat komoly bonyodalmakat – például azáltal, hogy növeli a feszültséget Kína és az USA között  –, hanem a tudóstársadalmat is megosztja.

A Nature című tudományos szaklap által idézett kutatók nemrég figyelmeztettek:

a laboratóriumi szivárgás elméletének felmelegítése megnehezíti az országok közötti együttműködést a pandémia megállítására, a vita hevessége pedig pont a vírus eredetének vizsgálatát hátráltathatja.

Ráadásul – teszik hozzá – az egyre mérgezőbb hangulat miatt ismét felerősödhetnek az ázsiaiakkal szembeni támadások az Egyesült Államokban, valamint fokozódhat egyes tudósok online zaklatása.

Virológusok arra is emlékeztetnek, hogy a legtöbb fertőző betegség – például a HIV, a Zika és az Ebola – a természetből „gyűrűzött át” az emberre.

A genomikai bizonyíték pedig azt sugallja, hogy a

jelenlegi koronavírus-betegség kórokozójához, a SARS-CoV-2-hez hasonló vírus eredetileg a patkósdenevérekben jelent meg, és egy ismeretlen állat közvetítésével terjedt át az emberre.

Kristian Andersen, a kaliforniai Scripps Research kutatóintézet virológusa szerint nincs olyan komoly bizonyíték, amely alátámasztaná a laboratóriumi szivárgás elméletét.

A szakember attól tart, hogy a gyakran vádnak tűnő „rosszindulatú követelések” a vuhani labor kivizsgálására vissza fognak ütni: csökkenhet például a kínai tudósok és hivatalnokok hajlandósága az információk megosztására.

Más virológusok attól is félnek, hogy a romló hangulat miatt a jövőben szigorúbban kezelhetik a Kínában elvégzendő kutatásokra szánt amerikai pénzeket, ami

visszavetheti a közös projekteket, és így hátráltathatja a pandémia forrásának megtalálását.

14 éves vizsgálat

Az országok közötti együttműködés azért is fontos lenne, hogy fel tudjanak készülni az esetleges újabb járványkitörésekre. Ehhez azonban széleskörű konszenzusra lenne szükség a nagyhatalmak között.

A teljes képet kell néznünk és olyan ösztönzőkre kell fókuszálnunk, amelyek elvisznek minket oda, ahova el akarunk jutni. A konfrontatív megközelítés csak ront a helyzeten

- mondta a Nature-nek Amanda Glassman, a washingtoni Központ a Globális Fejlődésért egészségügyi szakértője.

David Fidler, a szintén washingtoni Külügyi Kapcsolatok Tanácsának egészségügyi kutatója pedig arra figyelmeztetett, hogy a közeljövőben nem várható áttörő eredmény a vírus eredetével kapcsolatban – még akkor sem, ha folytatódnak a vizsgálatok.

Az Ebola-járványkitörések eredetére például a legtöbb esetben nem sikerült fényt deríteni, azt pedig

14 év alatt bizonyították be tudósok, hogy a 2002-2004-es SARS-járványt egy olyan vírus okozta, amely cibetmacska közvetítésével terjedt át denevérről emberre.

A szakértő összeségében úgy véli: az Egyesült Államoknak a „járványügyi diplomácia” erősítésére kellene fókuszálnia Kínával, hogy ezáltal is segítse a felkészülést a következő pandémiára.   

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A chipageddon az újabb csapás a világra
Káncz Csaba | 2021. szeptember 28. 16:37
A félvezetők piacán világszerte akkora hiány alakult ki, hogy a várakozási idő minden idők rekordjára, 21 hétre emelkedett. Brüsszel azt szeretné, hogy 2030-ig az európai termelők 20 százalékos arányt érjenek el a félvezetők világpiacán, megerősítve kontinensünk „technológiai szuverenitását”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elindult Magyarországon a Revolut Bank - az MNB fontos dologra hívja fel a figyelmet
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 13:33
A Revolut mától bankként működik Magyarországon is - azonban a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indultak el. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik.
Makro / Külgazdaság Örülnek a cégvezérek, hogy nem lesz nagyon balos kormány Németországban
Wéber Balázs | 2021. szeptember 28. 12:37
A német vállalatvezetők megkönnyebbültek, hogy a radikális baloldal biztosan nem kerül be az új kormányba. Sokan közülük ugyanakkor csalódottak a CDU-CSU kudarca miatt. Szerintük most minél hamarabb fel kell állnia egy olyan életképes kormánynak, amely azonnal megkezdi választási ígéretei – például klímavédelem, energiafordulat – megvalósítását.
Makro / Külgazdaság Ezúttal túl messzire ment Magyarország? Ukrajna komoly válaszcsapásokra készül
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 11:22
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.
Makro / Külgazdaság Az ukránok megtámadják a Gazprom-szerződésünket, Szijjártó Péter szerint semmi közük hozzá
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:36
Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg - üzente a Facebookon Szijjártó Péter, majd bekérette a nagykövetet is.
Makro / Külgazdaság Egyre kevesebb fiatal dolgozik - ezért avatkozik be januártól a kormány
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:12
Tavalyhoz képest csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliségi ráta is mérséklődött. A fiatalok körében viszont fordított a trend - nem véletlen, hogy a 25 év alattiaknak engedi el az szja-t a kormány januártól.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea
MTI | 2021. szeptember 28. 08:43
Feltehetőleg ballisztikus rakéta volt, a tengerbe csapódott.
Makro / Külgazdaság A román helyreállítási tervet is leokézta az Európai Bizottság
MTI | 2021. szeptember 28. 08:24
29,2 milliárd eurót költhetnek el a korona-válságból való kilábalásra.
Makro / Külgazdaság A kanadai püspökök 30 millió dollárral kárpótolnák a brutális bentlakásos iskolák túlélőit
MTI | 2021. szeptember 28. 06:51
Pár hónap alatt ezernél is több sírt fedeztek fel a katolikus egyház kanadai nevelő intézeteinek közelében, ide temették azokat az őslakos gyerekeket, akiket elszakítottak a családjuktól, majd borzalmas körülmények között tartottak, bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak.
Makro / Külgazdaság Továbbra is féloldalas itthon a vendégforgalom, hiába ül diadalt a kormányzati ügynökség
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:46
Nagyon kevés külföldi jött az idei nyári főszezonban Magyarországra. A forgalom javulása a hazai vendégeknek köszönhető. Biztonságos járványkezelés és újabb akciók kellenek a korábbi jó mutatók eléréséhez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos