TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) küldöttsége, amelynek célja a vírus eredetének felderítése, el sem látogatott abba a városba, ahonnan a járvány kiindult.

A közelmúltban három hetes látogatást tett Kínában a WHO kétfős csapata, amelynek feladata elvileg az volt, hogy felderítse az elmúlt fél évben a világot megbénító koronavírus-járvány eredetét.

Vizitje során a küldöttség azonban útba sem ejtette azt a közép-kínai várost, Vuhant, ahonnan az első fertőzéseket jelentették 2019 decemberében, írja a Financial Times.

Vége a szigornak: medencés buli a vuhani Maya Beach Parkban 2020. augusztus 15-én. EPA Vége a szigornak: medencés buli a vuhani Maya Beach Parkban 2020. augusztus 15-én. EPA

A WHO-delegációja Pekingben ült három hétig, és Vuhan közelébe sem ment. Ezzel minden esélyt elszalasztott arra, hogy forró nyomot találjon

- közölte egy magasrangú amerikai tisztviselő a brit lappal. 

Nyomozás a távolból

A WHO megerősítette, hogy a küldöttség nem járt a városban. Ezt azzal magyarázzák, hogy csupán előkészítette egy későbbi, nagyobb létszámú nemzetközi delegáció munkáját. 

Mivel előkészítő látogatásról volt szó, egyelőre nincsenek olyan eredmények, amelyekről be lehetne számolni – tudatta a WHO. 

A szervezet arra a kérdésre azonban nem adott választ, hogy a nagy delegáció elutazik-e majd Vuhanba.

Annyit közölt, hogy együtt fognak működni a kínai kutatókkal.  

Az FT által idézett New York-i szakértő, Huang Yanzhong szerint a WHO-nak korlátozások nélkül kellene vizsgálódnia Vuhanban ahhoz, hogy hiteles jelentés tudjon letenni az asztalra a járvány eredetéről.

Hivatalos közlések szerint egyébként Kínában már sikerült megfékezni a fertőzést. A korlátozásokat jelentősen enyhítették, Vuhanban például hatalmas medencés bulik voltak augusztusban. (Lásd képünkön.) A hatóságok szerint ez is azt mutatja, hogy túl vannak a járványon.          

Megy az adok-kapok

A WHO-s történések mindenesetre felerősítették azokat a nyugati félelmeket, miszerint a kínai vezetés valójában nem akarja megtalálni a vírus forrását, az Egészségügyi Világszervezet pedig inkább kerüli a konfliktust Kínával, és a politikai szempontokat előnyben részesíti az egészségügyi szempontokkal szemben. 

A kínai vezetés még májusban engedélyezte a WHO-vizsgálat lefolytatását az országban arra vonatkozóan, honnan származik a vírus, és hogyan terjedt át állatról emberre. 

Nyugati, elsősorban amerikai illetékesek azonban már kezdetben kétségbe vonták a vizsgálat tisztaságát és átláthatóságát.

Kína alaptalannak tartja a vádakat.

Donald Trump amerikai elnök május végén azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok minden kapcsolatot megszakít a WHO-val. Szerinte a szervezetet „teljes egészében” Peking kontrollálja.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig – konkrétumok említése nélkül – május elején azt közölte, hogy

bizonyítékaik vannak arra, miszerint a koronavírus egy vuhani laboratóriumból származik. Peking szerint Washington blöfföl. 

A New York Times akkor azt írta: tudósok szerint messze annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a vírus „nem laboratóriumi körülmények között”, állatról emberre terjedt.

Ez történt korábban a H.I.V., az Ebola és a SARS esetében is.

Itt tartunk most

Ami a jelenlegi járványhelyzetet illeti, eddig több mint 24 millió koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak világszerte. 826 ezren vesztették életüket, 15,6 millióan meggyógyultak.    

Globálisan a legtöbb áldozat az Egyesült Államokban (179 ezer), Brazíliában (117 ezer), Mexikóban (61 ezer) és Indiában (59 ezer) van.

Európában eddig Nagy-Britanniában járt a legtöbb halálesettel a koronavírus: összesen 41,5 ezren veszítették életüket. Olaszországban 35,4 ezren, Franciaországban 30,5 ezren, Spanyolországban pedig 29 ezren haltak meg.

Az egyetlen, a járvány egész ideje alatt karanténmentes nyugati államban, Svédországban mintegy 5800 áldozatot regisztráltak. (Háttéranyagunkat a svéd helyzetről itt olvashatják.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél