BUX
35 766.59
+0.96%
+339.00
OTP
10 550.00
+2.03%
+210.00
MOL
1 800.00
+0.39%
+7.00
RICHTER
7 080.00
+0.35%
+25.00
MTELEKOM
379.00
+0.40%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 12. 15:04

A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.

Három évtizeddel a rendszerváltás után hazánk nem Ausztria, hanem sokkal inkább Szerbia közállapotai felé konvergál - mégpedig ütemesen. Mind Budapesten, mind Belgrádban az állampárt rátelepedett a médiára, az igazságszolgáltatásra, a biztonsági szervekre és az állami intézményekre, miközben a köztisztviselőknek nem az államhoz, hanem az uralkodó párthoz kell lojálisaknak lenniük. Virágzik a korrupció és a kliens-rezsim. S nem utolsósorban, mindkét ország első embere szoros viszonyt ápol a Kreml urával és bizalmi feladataik vannak az orosz érdekek balkáni képviseletében.

A Freedom House májusban Magyarországgal és Montenegróval együtt a hibrid rezsimek közé sorolta Szerbiát, vagyis már nem tekinti részleges megszilárdult demokráciának. Napjainkra Belgrád EU-tagsága egyre inkább megkérdőjeleződik Brüsszelben és Berlinben, míg hazánk esetében az országot ma már nem vennék föl az Unióba. A vezető német sajtó szerint az Európai Néppártnak a Fidesz után fel kell függesztenie a júniusi általános választásokon hatalmas győzelmet aratott Szerb Haladó Párt tagsági jogait is.

Kirobbanó düh

A szerb rezsimmel szemben az utóbbi napokban polgárok tízezrei fejezték ki dühüket. Kedd óta több szerbiai nagyvárosban is folyamatosak a tüntetések; a polgárok Belgrádban, Újvidéken, Szabadkán, Valjevóban, Nišben, Nagybecskereken, Leskovacon, Pirotban és Vranjéban gyűltek össze, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az országban uralkodó járványügyi és politikai helyzettel kapcsolatban. A nacionalisták célkeresztjébe került az újabban árulónak tartott Vucsics elnök is, mivel jóváhagyta a német-francia közvetítést Koszovó ügyében. A demonstrációk zöme békésen zajlik, azonban Belgrádban sorozatosak az összetűzések a rendvédelmi erőkkel.

Rohamrendőrök védik a törvényhozás épületét a tüntetőktől Belgrádban 2020. július 10-én. A szerb parlament épületébe több százan próbáltak meg behatolni. A tiltakozó megmozdulások július 7-én kezdődtek a szerb fővárosban. MTI/EPA/Andrej Cukic Rohamrendőrök védik a törvényhozás épületét a tüntetőktől Belgrádban 2020. július 10-én. A szerb parlament épületébe több százan próbáltak meg behatolni. A tiltakozó megmozdulások július 7-én kezdődtek a szerb fővárosban. MTI/EPA/Andrej Cukic

Az állampárt elleni széles körű elégedetlenséget jól mutatja, hogy nem hivatalos értesülések szerint a hadsereg 63. ejtőernyős brigádja szerdán este Niš városában megtagadta, hogy részt vegyen a tüntetések megfékezésében. A tüntetők szerint Vucsics és pártja a felelős azért, hogy ismét berobbant a járvány: ők engedélyezték, hogy tömegesen lehessenek szurkolók maszk viselése nélkül a stadionok lelátóin, és hogy megtarthassák az egyébként teljesen felesleges parlamenti választást június 21-én egy rendkívül bizonytalan időszakban.

Dilettánsok és csalók

A szerb kormány kezdeti hozzáállása a koronavírus járványhoz kísértetiesen hasonlít Trump és Bolsonaro felelőtlenségéhez. Amikor a vírus februárban elérte Olaszországot, a belgrádi kormány egy sajtótájékoztatót tartott, ahol egy tüdőgyógyász – egyben a járványügyi operatív törzs tagja – kijelentette (miközben Vucsics mögötte nevetgélt): „ez az emberiség történetének legképtelenebb járványa, ami csak a Facebookon létezik”. Branimir Nestorovic arra biztatta a szerb nőket, hogy „menjenek bevásárolni Olaszországba”, hiszek a nők „gyakorlatilag nem halnak bele a vírusba”.

Két hét múlva viszont már rendkívüli állapotot hirdettek, amelyet megint feloldottak a júniusi választások előtt – hogy minél többen menjenek szavazni. A szavazás után pár nappal viszont a tekintélyes oknyomozó szervezet (Balkan Investigative Regional Network, BIRN) bejelentette, hogy a kormányzat heteken keresztül drasztikusan lefelé torzította a vírusos esetek számát és mintegy kétszer annyi ember halt bele a vírusos megbetegedésbe, mint a hivatalos adatok. A hivatalos adatok szerint mindenesetre csupán tegnap 12 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 382-re nőtt.

Így a tüntetők nem kis részben ezen rendkívül kegyetlen, az állampolgárokat megvédeni képtelen, előre kiszámíthatóan téves kormányzati döntéssorozat ellen tiltakoznak. Rastislav Dinics niši politikai elemző szerint a tüntetéssorozat után Vucsics rezsimje nem lesz ugyanaz, mint ami öt nappal ezelőtt volt. A választásokat bojkottálta az ellenzék, ennek ellenére az állampárt átütő győzelme pirruszinak bizonyul, hiszen láthatóan nincsen legitimitása.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
Makro / Külgazdaság A külkereskedelmünk már elkezdett kigyógyulni a koronavírusból
MTI | 2020. augusztus 7. 10:12
Még mindig zuhan, de már nem annyira, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság Kinyírta a vírusválság Spanyolország turizmusát
Wéber Balázs | 2020. augusztus 7. 09:46
Története legrosszabb időszakát éli a spanyol turisztikai szektor a koronavírus-járvány ellenes korlátozó intézkedések miatt, ráadásul nem várható jelentős javulás.   
Makro / Külgazdaság A kormány már idén odaadja az összes pénzt a veszprémi tornacsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 09:24
A teljes, közel 1 milliárd forintos támogatási összeget megkapja Veszprém még 2020-ban.
Makro / Külgazdaság Ismét emelkedett az aktív fertőzöttek száma - ketten meghaltak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 09:12
24 új fertőzöttet jelentettek pénteken, két idős krónikus beteg elhunyt.
Makro / Külgazdaság Négy országot ajánl a nyaralásra Orbán Viktor - védőoltást rendelt Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 08:25
Az ország intelligenciaszintje, utazási-nyaralási célpontok, munkahelyteremtés és némi újabb libernyákozás - ezek a témák is szóba kerültek a pénteki miniszterelnöki rádióinterjúban, ahol kiderült: 5 millió védőoltást rendeltünk az EU programján keresztül.
Makro / Külgazdaság Felturbózzák a KRÉTA rendszert, hátha megint nem tudnak iskolába menni a gyerekek
MTI | 2020. augusztus 7. 06:49
Tovább fejleszti a kormány a KRÉTA oktatási rendszert a digitális oktatás hatékonyabb támogatása érdekében - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Azt állítják, már nem lesz szükség a Google Classroomra sem.
Makro / Külgazdaság Készülhet a Tankcsapda és Balázs Fecó: indulhatnak a raktárkoncertek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:36
Megjelent a kormányhatározat, amivel előteremtik a pénzt a raktárkoncertekre és a cigányzene támogatására.
Makro / Külgazdaság A nap képe: felkavaró fotóval emlékeztek Hirosima és Nagaszaki áldozataira
Wéber Balázs | 2020. augusztus 6. 16:51
Hirosimára 75 évvel ezelőtt dobott le atombombát az amerikai légierő.
hírlevél