TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Közös orosz-szerb művelet lehetett a montenegrói parlamenti választás elleni puccskísérlet. Montenegróban csupán a lakosság fele támogatja a NATO-belépést, különösen a szerb etnikumú lakosság utasítja el a csatlakozást. A fejlemények számunkra sem érdektelenek, hiszen a bőnyi rendőrgyilkos kapcsolatban állt az orosz katonai hírszerzés embereivel.
Mire készül Putyin?

Szeptemberben már elemeztük Putyin elnök egyre aktívabb fellépését a Balkánon és szerepét az ottani indulatok és ellentétek szításában. Az orosz elnök a Balkánra úgy tekint, mint hagyományosan az orosz érdekszférába tartozó térségre, ezért mindent elkövet, hogy megállítsa a NATO egyre keletebbre nyújtózkodó befolyását.

A Kreml a jelek szerint tovább eszkalálja a feszültséget a szomszédságunkban, hiszen a napokban arról érkeztek hírek, hogy Moszkva részt vehetett egy montenegrói puccskísérletben. Az ügy számunkra sem érdektelen, hiszen a múlt héten felmerült, hogy a bőnyi rendőrgyilkos kapcsolatban állt az orosz katonai hírszerzés embereivel.

Moszkva mozgatta a szerb szálakat?

A bombát a befolyásos szerb napilap, a Danas robbantotta múlt csütörtökön, amely magas rangú forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy Belgrád titokban több orosz állampolgárt kiutasított egy montenegrói puccskísérlettel kapcsolatban.

Október 16-án, a montenegrói parlamenti választások napján ugyanis a montenegrói biztonsági szervek mintegy 20 szerb állampolgárt vettek őrizetbe, akik állítólag támadást készítettek elő állami intézmények ellen. Több fontos honlapot aznap kibertámadás ért. A letartóztatottak között van egy nyugdíjas szerb tábornok is, aki a Vajdaságban egy nacionalista csoportot vezet.

A Danas jelentése szerint az őrizetbe vett szerbeknél kódolt kommunikációra alkalmas eszközöket foglaltak le. Egyesek közülük korábban az oroszok által ellenőrzött kelet-ukrajnai Donbassz-régióban harcoltak.

Káncz Csaba

Múlt hétfőn a szerb miniszterelnök megerősítette a Djukanovics montenegrói miniszterelnök elleni puccskísérletet. Hozzátette, hogy több más szerb állampolgár is letartóztatásra került az ügy kapcsán és a szerb hatóságok 120 000 eurót foglaltak le. Hozzátette, hogy szerb politikusok nem álltak a puccskísérlet mögött, de külföldi titkosszolgálatok igen.

Nem tekinthető tehát véletlennek, hogy múlt héten Belgrádba látogatott Nikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács vezetője, egyben az orosz hírszerzés (FszB) volt vezetője. A vezető orosz üzleti napilap, a Kommerszant írta meg, hogy Patrusev megvitatta a montenegrói ügyet és próbálta hűteni a kedélyeket, megelőzendő a botrányt a szerb-orosz kapcsolatokban.

A színfalak mögötti feszültség nagyságára utal, hogy Patrusev nemcsak a külügyminiszterrel, hanem a miniszterelnökkel, sőt még magával az elnökkel is zárt ajtók mögötti tárgyalást folytatott.

Egy újabb kelet-nyugati összecsapás

Az októberi parlamenti választásoknak óriási tétjük volt Montenegróban, hiszen a kormánypárti erők így folytathatják az ország euró-atlanti integrációját és a parlament ratifikálhatja az ország NATO-csatlakozását. Ha az ellenzék győzött volna, a ratifikációnak lőttek. Az Észak-Atlanti Szövetség 2015 decemberi külügyminiszteri értekezletén hívta meg Montenegrót a tagjai közé.

Ezzel a NATO ellenőrizheti a teljes észak mediterrán partszakaszt Portugáliától Törökországig – egy kis, 20 kilométeres bosnyák partszakasz kivételével. A volt Jugoszlávia tagjaként Bosznia-Hercegovina egyébként szintén a NATO tagja szeretne lenni.

Montenegró meghívása a katonai szervezetbe egy geopolitikai döntés, az ország a demokratikus- illetve jogállami kritériumoknak éppen úgy nem felel meg, mint amikor 2009-ben Albániát a sorai közé fogadta a szervezet. A 620 000 lakosú kis országban csupán a lakosság fele támogatja a NATO-belépést, különösen a szerb etnikumú lakosság utasítja el a csatlakozást.

A mindössze 2100 katonát fegyverben tartó ország felvétele egyben nyílt üzenet Moszkva felé, hogy a NATO nem ad vétójogot az oroszoknak egy harmadik ország belépésekor.

Oroszország számára mindenesetre rossz időzítéssel jött ez a csatlakozás, hiszen Szíria és Ukrajna területén már nyílt szembenállás alakult ki. A Nyugat növekvő figyelme a balkáni térség irányába nemcsak Görögország megrendülésének köszönhető. Oroszország mellett Törökország és Szaúd-Arábia is egyre próbálja erősíteni befolyását a térségben, amelyre a Nyugatnak reagálnia kellett.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Friss
hírlevél