4p

Közös orosz-szerb művelet lehetett a montenegrói parlamenti választás elleni puccskísérlet. Montenegróban csupán a lakosság fele támogatja a NATO-belépést, különösen a szerb etnikumú lakosság utasítja el a csatlakozást. A fejlemények számunkra sem érdektelenek, hiszen a bőnyi rendőrgyilkos kapcsolatban állt az orosz katonai hírszerzés embereivel.

Mire készül Putyin?

Szeptemberben már elemeztük Putyin elnök egyre aktívabb fellépését a Balkánon és szerepét az ottani indulatok és ellentétek szításában. Az orosz elnök a Balkánra úgy tekint, mint hagyományosan az orosz érdekszférába tartozó térségre, ezért mindent elkövet, hogy megállítsa a NATO egyre keletebbre nyújtózkodó befolyását.

A Kreml a jelek szerint tovább eszkalálja a feszültséget a szomszédságunkban, hiszen a napokban arról érkeztek hírek, hogy Moszkva részt vehetett egy montenegrói puccskísérletben. Az ügy számunkra sem érdektelen, hiszen a múlt héten felmerült, hogy a bőnyi rendőrgyilkos kapcsolatban állt az orosz katonai hírszerzés embereivel.

Moszkva mozgatta a szerb szálakat?

A bombát a befolyásos szerb napilap, a Danas robbantotta múlt csütörtökön, amely magas rangú forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy Belgrád titokban több orosz állampolgárt kiutasított egy montenegrói puccskísérlettel kapcsolatban.

Október 16-án, a montenegrói parlamenti választások napján ugyanis a montenegrói biztonsági szervek mintegy 20 szerb állampolgárt vettek őrizetbe, akik állítólag támadást készítettek elő állami intézmények ellen. Több fontos honlapot aznap kibertámadás ért. A letartóztatottak között van egy nyugdíjas szerb tábornok is, aki a Vajdaságban egy nacionalista csoportot vezet.

A Danas jelentése szerint az őrizetbe vett szerbeknél kódolt kommunikációra alkalmas eszközöket foglaltak le. Egyesek közülük korábban az oroszok által ellenőrzött kelet-ukrajnai Donbassz-régióban harcoltak.

Káncz Csaba

Múlt hétfőn a szerb miniszterelnök megerősítette a Djukanovics montenegrói miniszterelnök elleni puccskísérletet. Hozzátette, hogy több más szerb állampolgár is letartóztatásra került az ügy kapcsán és a szerb hatóságok 120 000 eurót foglaltak le. Hozzátette, hogy szerb politikusok nem álltak a puccskísérlet mögött, de külföldi titkosszolgálatok igen.

Nem tekinthető tehát véletlennek, hogy múlt héten Belgrádba látogatott Nikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács vezetője, egyben az orosz hírszerzés (FszB) volt vezetője. A vezető orosz üzleti napilap, a Kommerszant írta meg, hogy Patrusev megvitatta a montenegrói ügyet és próbálta hűteni a kedélyeket, megelőzendő a botrányt a szerb-orosz kapcsolatokban.

A színfalak mögötti feszültség nagyságára utal, hogy Patrusev nemcsak a külügyminiszterrel, hanem a miniszterelnökkel, sőt még magával az elnökkel is zárt ajtók mögötti tárgyalást folytatott.

Egy újabb kelet-nyugati összecsapás

Az októberi parlamenti választásoknak óriási tétjük volt Montenegróban, hiszen a kormánypárti erők így folytathatják az ország euró-atlanti integrációját és a parlament ratifikálhatja az ország NATO-csatlakozását. Ha az ellenzék győzött volna, a ratifikációnak lőttek. Az Észak-Atlanti Szövetség 2015 decemberi külügyminiszteri értekezletén hívta meg Montenegrót a tagjai közé.

Ezzel a NATO ellenőrizheti a teljes észak mediterrán partszakaszt Portugáliától Törökországig – egy kis, 20 kilométeres bosnyák partszakasz kivételével. A volt Jugoszlávia tagjaként Bosznia-Hercegovina egyébként szintén a NATO tagja szeretne lenni.

Montenegró meghívása a katonai szervezetbe egy geopolitikai döntés, az ország a demokratikus- illetve jogállami kritériumoknak éppen úgy nem felel meg, mint amikor 2009-ben Albániát a sorai közé fogadta a szervezet. A 620 000 lakosú kis országban csupán a lakosság fele támogatja a NATO-belépést, különösen a szerb etnikumú lakosság utasítja el a csatlakozást.

A mindössze 2100 katonát fegyverben tartó ország felvétele egyben nyílt üzenet Moszkva felé, hogy a NATO nem ad vétójogot az oroszoknak egy harmadik ország belépésekor.

Oroszország számára mindenesetre rossz időzítéssel jött ez a csatlakozás, hiszen Szíria és Ukrajna területén már nyílt szembenállás alakult ki. A Nyugat növekvő figyelme a balkáni térség irányába nemcsak Görögország megrendülésének köszönhető. Oroszország mellett Törökország és Szaúd-Arábia is egyre próbálja erősíteni befolyását a térségben, amelyre a Nyugatnak reagálnia kellett.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG