<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A hadgyakorlat 5. napján az orosz csapatok elérték a lengyel védelmi vonalakat a Visztula folyó partján - addigra a lengyel haditengerészetet és a légirőt megsemmisítették.  A lopakodó orosz csapaterősítés Belaruszban átváltozhat egy „részben állandó” jelenlétre.  Káncz Csaba jegyzete

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

A múlt hónapban a lengyel erők súlyos vereséget szenvedtek el a „Winter-20” fedőnevű szimulált hadgyakorlaton.  Ez arra keresett választ, hogy mi történne, ha Oroszország a Nyugati Katonai Körzetében állomásozó katonai képességeit bevetné Lengyelország ellen.  A lengyel védelmi minisztérium tudni akarta, hogy a lengyel erők – beleértve a még nem leszállított F-35 ötödik generációs vadászgépeket, a Patriot légvédelmi rendszert és az M142 HIMARS tüzérségi rakéta rendszert - hogyan állnák a sarat egy orosz invázió esetén. 

A Nyugati Katonai Körzet ereje

Több ezer lengyel tiszt vett részt a hadgyakorlaton, amely a Hidegháború óta a legnagyobb volt.  A hadgyakorlat kimenetele emlékeztető volt arra, hogy a NATO keleti szárnya gyengének tekinthető és kimondottan sérülékeny egy orosz támadás esetén.

Putyin még mindig védi Lukasenka elnököt (fotó: DPA/TASZSZ)Putyin még mindig védi Lukasenka elnököt (fotó: DPA/TASZSZ)

Moszkva az utóbbi években megerősítette és modernizálta a Nyugati Katonai Körzetét.  Az amerikai kongresszus tavalyi jelentése kiemeli, hogy ez a Körzet számos, rendkívül kompetens csapattesteket foglal magába. 

Technikai felszereltségéhez tartoznak a modern T-90-es és T-72B3M típusú tankok, a BTR 82-es és a BMP-3 páncélozott csapatszállító járművek, valamint a Tanguska, Pantsir S és S-400 típusú légelhárító rendszerek.   Ezek a jelenlegi erőviszonyok alapján legyűrnék a lengyel és a balti NATO csapattesteket, ha az Egyesült Államok és a többi szövetséges nem támogatná meg őket további csapatokkal.

A belarusz kártya

Mi több, Oroszország közösen erősíti a térségbeli csapatait Fehérorszországgal és S-400-asokkal gátolja meg a NATO vadászgépek berepülését a régióba.

Az orosz csapatok számos hadgyakorlatot tartottak mind orosz, mind belarusz területen az elmúlt időszakban, mint például a nagyszabású „Szláv Testvériség” fedőnevűt múlt szeptemberben.  Mind Moszkva, mind Minszk tagja az oroszok által koordinált Kollektív Biztonsági Szövetség Szervezetnek (CSTO), amelynek több volt szovjet tagköztársaság is a tagja. 

Ahogyan Keir Giles, a Chatham House orosz-ügyi katonai szakértője kifejtette múlt októberben a Szabad Európa Rádiónak, a lopakodó orosz csapaterősítés Belaruszban átváltozhat egy részben állandó jelenlétre, világos üzenetet küldve a NATO-nak, hogy órákon belül csapatokat dobhatnak át a belarusz határra, ezzel megváltoztatva a stratégiai pozíciót.  

Lengyelország síkságai a történelemben mindig kitettek voltak a hódításoknak, kezdve a mongoloktól a 13. században, egészen a náci és szovjet megszállásig.  A jegyzet elején említett „Winter-20” fedőnevű hadgyakorlat 5. napján az orosz csapatok elérték a lengyel védelmi vonalakat a Visztula folyó partján.  Addigra a lengyel haditengerészetet és a légirőt gyakorlatilag megsemmisítették.  A fronton harcoló csapatok elvesztették eszközeik 60-80 százalékát.  Moszkva 5 nap alatt teljes győzelmet aratott.

Háborús helyzetben az orosz és belarusz erők megtámadhatnák a NATO területét a határ térségében és elvághatnák a logisztikai vonalakat, amelyek összekötik Lengyelországot Litvániával.  Oroszország elkötelezett, hogy a meghódított területek védelmére taktikai nukleáris fegyvereket is bevet, ami világos felhívás a NATO számára, hogy csapatokat kell a térségben állomásoztatni. 

Az amerikai kártya

A lengyel védelmi minisztérium 2018-as anyaga kiemelte, hogy egy állandó amerikai katonai jelenlét az országban jelentősen lecsökkentené a térség sérülékenységét, különösen az úgynevezett Szuvalki átjárónál a lengyel-litván határon. 

Biden elnök külpolitikájának egyik kardinális ígérete az amerikai NATO ígéretek megtartása és a védelmi szövetség keleti szárnyának állandó megerősítése erős üzenet lenne a Kreml számára.  Emlékeztetné Moszkvát, hogy a 2014-es ukrán behatoláshoz hasonló agresszió ellenállást váltana ki a NATO részéről.

A NATO jelenleg az Észak-Keleti Hadosztályának főparancsnokságát üzemelteti Lengyelországban.  Tavaly novemberben pedig hivatalosan is létrehozták az amerikai ötödik hadtest előretolt parancsnokságát Poznańban. Eddig csak rotációs alapon állomásoztak amerikai katonák Lengyelországban, ezután viszont az Egyesült Államok állandó bázist is működtet az országban.

Varsó 2032-re már a GDP-je 2,5 százalékát akarja védelmi kiadásokra költeni.  A tervek között szerepel a közös dél-koreai – lengyel gyártású K2PL tankok beszerzése, az amerikai Javelin és izraeli Spike tankelhárító rakéták vásárlása, valamint F-35-ös lopakodó vadászgépek beszerzése. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump szélsőségesei – a Capitolium támadói most 20 évet kaphatnak
Káncz Csaba | 2022. január 18. 18:41
Új fejlemény, hogy az Igazságügyi Minisztérium most több támadót a kormány megdöntésére tett összeesküvéssel vádol - ennek pedig 20 év a maximális büntetési tétele.  Két hete Alejandro Mayorkas, belbiztonsági miniszter az erőszakos szélsőségeseket az Egyesült Államokat fenyegető „legjelentősebb, terrorizmussal összefüggő veszélyének” nevezte.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megcsörrent a telefon: Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:31
Gratuláltak, áttekintettek, megbeszéltek. 
Makro / Külgazdaság Ennél nagyobb kockázat most nem fenyegeti Magyarországot
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:11
Globálisan a kiberkockázatok, míg Magyarországon a világjárvány kockázata az első számú üzleti fenyegetés 2022-ben az Allianz kockázati barométere szerint.
Makro / Külgazdaság Az új EP-elnökkel is meggyűlhet a baja az Orbán-kormánynak
Wéber Balázs | 2022. január 18. 15:47
Néppárti elnököt választottak ma az Európai Parlament élére. Roberta Metsola megválasztása gyakorlatilag egy 2019-es alku eredménye. Vezetésével az EP várhatóan ugyanolyan kritikus lesz az Orbán-kormánnyal szemben, mint eddig volt. Győri Enikő fideszes EP-képviselő ugyanakkor békülékeny hangnemet ütött meg az új elnökkel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem reális, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát a török elnök szerint 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:47
A térség már nem tud elfogadni háborút - mondta Recep Tayyip Erdogan. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály kiakadt az Európai Bizottságra 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:16
A pénzügyminiszter szerint Brüsszel politikai okok miatt késlelteti a helyreállítási forrásokat. 
Makro / Külgazdaság Megérkezett az újabb hullám: elszabadult a járvány Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:01
Egyre gyorsabban terjed az omikron, az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám.
Makro / Külgazdaság Néppárti politikus lett az Európai Parlament új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:29
A plenáris ülésen Roberta Metsolát választották meg a képviselők új elnöknek ma délelőtt.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: ilyen az, amikor összefutunk Orbán Viktorral
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:13
A miniszterelnök a napokban Szolnokon járt, ahol éppen szembe jött vele a helyi polgármester.
Makro / Külgazdaság Kiugróan magas az új fertőzöttek aránya itthon, elhunyt 94 beteg
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 09:30
Magasan stagnál a napi halottak száma Magyarországon.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló