TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete

2018 májusában Putyin elnök hangzatosan bejelentette, hogy az orosz gazdaságnak be kell kerülnie 2024-re a világ 5 legnagyobb gazdasága közé.  Ezután jött két év stagnálás és az elnök nemrégiben csendesen lemondott erről az irreális tervéről. De valamit ki kellene találnia, mert eddig az idei év rémálmok sorozata volt a Kreml ura számára.

Nincs jele annak, hogy Putyin komolyan félne egy belarusz forgatókönyv megismétlődésétől a saját hazájában: Fotó: DPA/TASZSZ Nincs jele annak, hogy Putyin komolyan félne egy belarusz forgatókönyv megismétlődésétől a saját hazájában: Fotó: DPA/TASZSZ

Az idei vesszőfutás

A sorsdöntőnek kikiáltott népszavazást, amely bebetonozta a pozícióját 2036-ig, először el kellett halasztani a koronavírus-járvány miatt. Ahogyan a 75. évi Győzelem Napi felvonulást is, amelyre végül csak pár vezető politikus vett részt a világból. Az olajárak csak nem akarnak magukhoz térni, a háztartások egyre szegényednek, a rubel értéke valahol a pince mélyén, Habarovszkban tüntetnek, Belaruszban politikai válság alakult ki, a Navalnij-ügy pedig mérgezi az orosz-német viszonyt.

Az orosz központi bank július 24-én új rekordmélységbe vágta az alapkamatot, hogy segítse a teljesen leállt gazdaságot. Az 0,25 pontos vágás az irányadó kamatlábat 4,25 százalékra vitte le, ami a poszt-szovjet időszak legalacsonyabb szinje. A döntés a Világbank jelentésének nyilvánosságra kerülése után született, amely idénre 6 százalékos esést vár az orosz gazdaságban. A júliusi jegybanki lépés már a negyedik volt idén a sorban – az év elején az alapkamat még 6,25 százalékon állt.

Rendőrség a tüntetők mellett

Mindennek tetejébe szeptember 13-án mintegy 3 tucat régióban helyhatósági választásokat tartanak, amelyeket minden politikai megfigyelő a jövő évi általános parlamenti választások előtti legfőbb erőpróbának tart. Természetesen a Kreml a szavazatokat éppen úgy manipulálhatná, mint Lukasenka elnök, de a habarovszki és a minszki tüntetések rámutattak arra, hogy ez csak pürrhoszi győzelem lenne.

Ami különlegessé teszi a habarovszki esetet, az az, hogy a helyi politikai és gazdasági szereplők, valamint a rendőrség is szimpátiát mutatott a tüntetőkkel. Ráadásul ugyanez történt tavasszal a Nyenyec Autonóm Körzetben, amelyet be akartak olvasztani egy szomszédos régióba. Hasonló probléma pedig több más régióban is lappang még.

Viszolygás a tüntetésektől

Az orosz és a belarusz helyzetet természetesen nem lehet egy az egyben összevetni.  De az a tény, hogy belarusz és orosz ajkú polgárok tízezrei tüntetnek egy több évtizede uralkodó autokrata vezető ellen, bizony kényelmetlen párhuzam a Kreml számára is.  Egyelőre nincs jele, hogy Putyin komolyan félne egy belarusz forgatókönyv megismétlődésétől a saját hazájában, de azt tudható, hogy személy szerint gyűlöli a tüntetéseket.  

Amióta az 1980-as években Drezdában szolgált KGB tisztként és saját szemével láthatta, hogy az NDK-s tüntetések hogyan ásták alá a szovjet birodalmat, Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére.  Nem véletlen, hogy tegnap az állami televízióban tartalékos rendőrségi erők felállítását jelentette be, amelyek Lukasenkat segíthetik, ha eszkalálódna a belarusz belpolitikai helyzet.  A Kreml már napokkal ezelőtt közvetlen ellenőrzése alá vonta a belarusz állami médiát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Makro / Külgazdaság 4 nap múlva szigorít a kormány, de még nem tudjuk, mit
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 28. 08:36
Csúszásban az államigazgatás, ma dönt a jövő keddi szabályváltozásokról.
hírlevél