TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egy olyan országban, ahol a korrupció mindenütt jelen van, a jogállamiság szelektív és a tulajdonjogok a Kreml akaratától függenek, minden magas szintű letartóztatás elkerülhetetlenül összeesküvés-elméletek sorozatát vonja maga után. Putyin uralma egyre több megfigyelő szemében kezd el hasonlítani az elmeszesedett brezsnyevi pangás időszakára. Káncz Csaba jegyzete.

A tavaly tavasszal őrizetbe vett Viktor Isajev igazi nehézsúlyúnak számított az orosz politikában. 1991 és 2009 között volt Habarovszk régió kormányzója, aztán Medvegyev bizalmasaként 2009 és 2013 között a Távol-Kelet Fejlesztéséért Felelős Miniszter. A hivatalos vádirat szerint benne volt a keze az illegális fakitermelésben, amelyet aztán Kínába szállítottak.

Politikai megfigyelők szerint azonban letartóztatásának valódi oka az volt, hogy Isajev 2018 szeptemberben a regionális választáson Szergej Furgalt, a Kreml-ellenes jelöltet támogatta Habarovszk régió kormányzói pozíciójába - aki ráadásul még csaknem 70 százalékos támogatottsággal még győzött is. Furgal pártja, az erősen nacionalista Liberális Demokrata Párt ráadásul simán elverte Putyin állampártját a tavaly szeptemberi önkormányzati választáson is Habarovszk régióban, elnyerve 34 helyet a 35-ből.

Az Orosz Nyomozó Bizottság által közreadott képen Szergej Furgalt, a Habarovszki terület kormányzóját kommandósok veszik őrizetbe Habarovszkban 2020. július 9-én. A politikust azzal gyanúsították meg, hogy 2004-2005-ben több üzletember meggyilkolását szervezte meg az orosz Távol-Kelet három régiójában. A kormányzót repülővel Moszkvába szállították át. MTI/AP/Orosz Nyomozó Bizottság Az Orosz Nyomozó Bizottság által közreadott képen Szergej Furgalt, a Habarovszki terület kormányzóját kommandósok veszik őrizetbe Habarovszkban 2020. július 9-én. A politikust azzal gyanúsították meg, hogy 2004-2005-ben több üzletember meggyilkolását szervezte meg az orosz Távol-Kelet három régiójában. A kormányzót repülővel Moszkvába szállították át. MTI/AP/Orosz Nyomozó Bizottság

A letartóztatás üzenete

Nos, a szövetségi elhárítás (FSzB) július 9-én őrizetbe vette Furgalt, mivel a vád szerint 2004-ben és 2005-ben részese volt több üzletember meggyilkolásának. Furgal és neje (Larisza Sztarodubova) is nyakig benne vannak a legkülönbözőbb üzletekben, így a vád akár még megalapozott is lehet. De az a tény, hogy a szövetségi Nyomozó Bizottság – Oroszország legmagasabb szintű nyomozó hatósága – 15 év után emel vádat, világosan jelzi, hogy a konfliktus mögött nagypolitikai megfontolások állnak.

Nem mellékesen Furgal 11 éven keresztül Duma-képviselőként is szolgált Moszkvában, ami még az egyszerű emberekben is kérdéseket vet föl. Nem véletlen tehát, hogy a tüntetések Furgal mellett az őrizetbe vétele óta tartanak Habarovszkban. A kormányzó ugyanis népszerű volt: levágta saját fizetését, hivatalnokainak megtiltotta, hogy első osztályon repüljenek, és megpróbálta eladni az elődje által vásárolt 300 millió forintos jachtot. Egy olyan országban, ahol a korrupció mindenütt jelen van, a jogállamiság szelektív és a tulajdonjogok a Kreml akaratától függenek, minden hasonló eset elkerülhetetlenül összeesküvés-elméletek sorozatát vonja maga után.

Mennyire biztos Putyin pozíciója?

A letartóztatás egy héttel az alkotmányos reformról tartott népszavazás után történt, amely Putyin uralmát 2036-ig betonozta be. Egyes megfigyelők szerint Putyinnak azért kellett az egész népszavazási hercehurca, hogy a már a visszavonulását váró politikai elitnek jelezhesse, hogy a nép még mindig mögötte áll. De ez nem biztos, hogy sikerült. Habarovszk régió mutatta például az ország egyik legrosszabb részvételi arányát – 44 százalék – és csak 63 százalék támogatta a módosítást, szemben a 78 százalékos országos aránnyal.

Az orosz sajtóban többen is azt vélelmezik, hogy az örizetbevétellel a Kreml világos üzenetet akart küldeni több régió elitjének is. Számos régióban ugyanis ősszel választások jönnek. Tavasszal Putyin több regionális kormányzónak szabad kezet adott a járvány kezelésére – most pedig megpróbálja visszavenni ezeket a jogosítványokat.

A Kreml amúgy is ingerülten reagál a lázadásra abban a térségben: Oroszország távol-keleti perifériáján mindig élénken élt az emberekben érzés, hogy ők valójában a birodalom elfeledett peremvidékén élnek, ahol nem kell feltétlenül engedelmeskedni Moszkva parancsainak. Ha szeparatizmusról még nincs is szó, a tény attól még tény marad: míg Habarovszk és Peking között csupán 1760 kilométer a távolság, addig Moszkva és Habarovszk között 6140 kilométer.

Erősödő Putyin-Brezsnyev párhuzam

Az utóbbi hónapok mesterkedései összességében megmutatták, mennyire ingatag a rezsim. Putyin népszerűsége már az év elején rekord mélységekhez közelített, a gazdaság megrekedt, a jövedelmek csökkennek, a nyugdíjkorhatár viszont emelkedik. Mindez kikezdte a hatalom támogatottságát. Putyin számára figyelmeztető jel, hogy a polgárok 44 százaléka szerint jobban tenné, ha az eredeti mandátumának lejártakor, 2024-ben lelépne a színről.

Összességében Putyin uralma egyre több nyugati megfigyelő szemében kezd el hasonlítani az elmeszesedett brezsnyevi pangás időszakára. Putyin 1999 augusztusában lett orosz miniszterelnök. Az elmúlt 21 évben az orosz vezető számos bel- és külpolitikai sikert tud felmutatni, de ennek ellenére összességében országa stratégiailag jelentősen visszamaradt a Nyugathoz képest, sőt a sikerrel modernizáló Kínához képest is. Nagy Péter cárral ellentétben nem tudta közelíteni országát a fejlett világhoz, és mára például Kína gazdasági teljesítménye tízszerese az oroszénak, míg Peking katonai költségvetése Moszkváénak a hatszorosa.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Máshogy számol az EMMI: csak 15 idősotthonba kell lélegeztetőgép
Kormos Olga | 2020. október 25. 12:16
A 200 fő feletti lakóval rendelkező idősotthonok dolgozóit felkészítették a non-invazív lélegeztetőgépek használatára - írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményében. 
Makro / Külgazdaság Putyin figyelmeztet – mélyülő ellentétek a törökökkel
Káncz Csaba | 2020. október 25. 11:34
Erdogan ugyanazon hibrid hadviselési taktikákat alkalmazza az orosz hátsó udvarban, mint amelyeket Putyin vetett be a Krím-félsziget esetében saját befolyási övezetének növelésére.  Ankara tovább eszkalálja a feszültséget a Kelet-Mediterráneumban, holott Moszkva ott is a törökök ellenfeleit támogatja. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Obama bírálta Trumpot a Covid kapcsán
MTI | 2020. október 25. 09:17
Donald Trump amerikai elnök teljesen elszúrta a koronavírus-járvány kezelését - jelentette ki egy floridai kampányrendezvényen Joe Biden demokrata párti elnökjelölt mellett korteskedve Barack Obama előző elnök szombaton.
Makro / Külgazdaság Meghalt a Samsung elnöke
MTI | 2020. október 25. 09:02
Li Kun Hi 78 évet élt.
Makro / Külgazdaság Az utolsó előtti óraátállításon vagyunk túl?
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 08:31
A téli időszámítás ma kezdődött, hajnali három órakor az órákat kettőre tekertük vissza. Az uniós országok csak abban tűnnek egységesnek, hogy 2021-ben utoljára lesz óraátállítás, de míg egy részük a nyári, a másik a téli időszámítást vésné kőbe. Az Orbán-kormány tavaly tavasszal a "nyári táborba" tartozónak tűnt, ám döntés még nem született. Mindkét megoldás mellett és ellene is szólnak érvek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor intelme ellenére még nem mondtunk le az idei síszezonról
Tiszai Balázs | 2020. október 25. 06:47
Idén télen lehetőleg senki ne menjen külföldre síelni, javasolta múlt héten a magyarságnak a miniszterelnök. Úgy tűnik, a téli sportok hazai szerelmesei egyelőre nem nagyon szívlelték meg az orbáni tanácsot, és nem mondták le a meglévő foglalásaikat, bár persze a pandémiás helyzet miatt alapból is kevesebben szerveztek eddig maguknak utat a határon túli síparadicsomokba. Melyeket amúgy közben szép csendben ki is véreztet a világjárvány.
Makro / Külgazdaság Bulgária: 1589 új fertőzéses esetet regisztráltak
MTI | 2020. október 24. 17:57
Szófiában két hétre bezárnak vasárnaptól az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók a koronavírus-járvány miatt - közölte Jordanka Fandakova főpolgármester.
Makro / Külgazdaság Romániában a fővárosban és az erdélyi megyékben terjed leginkább a fertőzés
MTI | 2020. október 24. 15:55
Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése - állapítható meg a stratégiai kommunikációs törzs szombaton közzétett jelentéséből.
Makro / Külgazdaság Az egészségügyi dolgozók tömegesen mondanak fel Ukrajnában
MTI | 2020. október 24. 13:55
Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, szombatra is hétezer feletti új beteget és több mint száz elhunytat regisztráltak, az egészségügyi miniszter pedig arról számolt be, hogy megint nagyon sokan kerültek kórházba.
Makro / Külgazdaság Szlovákia már kijárási tilalommal védekezik
MTI | 2020. október 24. 13:00
Kijárási tilalom lépett érvénybe szombaton Szlovákiában. Az egész lakosság letesztelését érintő kormányzati terv továbbra is élénk viták tárgya.
Friss
hírlevél