<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden Kijevben vezető EU tisztviselőket látott vendégül a 23-ik EU-Ukrajna Csúcstalálkozón.  A találkozót beárnyékolta, hogy a napokkal korábban nyilvánosságra hozott oknyomozó Pandora Iratok Ukrajnában találta a világon a legtöbb olyan politikust – szám szerint 38-at -, akik offshore cégek mögé rejtették vagyonukat.

Kútba dobott pénz

Szintén súlyos árnyat vetett a találkozóra az Európai Számvevőszék szeptember végén kelt, megsemmisítő állításokkal tűzdelt jelentése Ukrajnáról.  Az EU ugyanis már több, mint 20 éve támogatja az országot a politikai reformjaiban és a korrupció elleni harcában.  Ennek ellenére a jelentés leszögezi, hogy minden erőfeszítés ellenére az oligarchák és a korrumpálható állami alkalmazottak befolyása arasznyival sem csökkent.

Márpedig 2014 óta kereken 15 milliárd euró folyt Brüsszelből Kijevbe. Mint a legnagyobb donor, az EU továbbra is abban reménykedik, hogy „stratégiai partnere” politikailag stabilizálódik és szorosabban integrálódik a Nyugathoz.  De a Zelenszkij által remélt valódi EU-s belépési perspektívától az ország még fényévekre van.  Vagy ahogyan nemrég a volt észt miniszterelnök, Kersti Kaljulaid leszögezte, Ukrajnának „még legalább 20 évre van szüksége”, hogy a belépési feltételeket teljesítse. 

Kijevben ezt másképp látják. Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az EU-ban hiányzik a politikai akarat, hogy akár csak perspektívát nyújtson az EU-tagság elnyeréséhez.  Márpedig – tette hozzá – hazája már az alkotmányban is rögzítette célként az EU- és a NATO-tagság elnyerését.

A WizzAir azonnal lépett 

Brüsszel és Kijev között tehát lehűlt a kapcsolat és ezen azok a szívélyes szavak sem változtatnak, amelyet a két fél kedden mosolyogva elmondott a kamerák előtt.  Mindenesetre számos egyezményt sikerült aláírni, így Ukrajna integrációjáról az európai légtérbe.  Valóban, szerdán a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba. 

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszélget az Európai Unió és Ukrajna közötti 23. csúcstalálkozón Kijevben 2021. október 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (j) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke beszélget az Európai Unió és Ukrajna közötti 23. csúcstalálkozón Kijevben 2021. október 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A csúcstalálkozó végén kiadott zárónyilatkozat „megerősíti Ukrajna szerepét, mint stratégiai tranzit útvonal” a fölgázszállítások számára és közös erőfeszítésekre szólít fel olyan harmadik fél ellenében, amely az „energiát fegyverként használja”.  Ursula von der Leyen EU Bizottsági elnök leszögezte ezzel kapcsolatban: a 2019-es EU földgáz irányelv módosítása teljes mértékben vonatkozik az Északi Áramlat II-re, tehát Ukrajna továbbra is megbízható tranzit ország marad.

Putyin páratlan stílusú levele

Hétfőn, az EU-s vezetők kijevi látogatásának előestéjén a Kreml egy rendkívül durva hangételű nyílt levelet tett közzé Ukrajnával kapcsolatban.  Bár a levelet az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője (egyben volt miniszterelnök és elnök), Dmitrij Medvegyev jegyzi, Moszkvában mindenki tudja, hogy ezt valójában Putyin jóváhagyásával írták.

hirdetés

A levél elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és meg nem nevezett politikustársaiba, akiket nemzeti identitás és elkötelezettség nélküli opportunistáknak ír le.  „Az ukrán vezetők nem tudják világosan meghatározni magukat…melyik országnak az állampolgárai? hol vannak a gyökereik? mi a történelmi elkötelezettségük? mi az etnikai hovatartozásuk? miféle Istenhez imádkoznak? Valódi ukránoknak érzik magukat? európaiaknak? oroszoknak? zsidóknak? tatároknak? magyaroknak? karaitáknak?” 

Két szuverén ország viszonyában ez a hangnem teljesen egyedülálló, azt le kell szögeznünk.

Nuland feszült tárgyalásai

Ezzel párhuzamosan a hazánkban is hírhedtté vált Viktoria Nuland ma fejezi be 3 napos tárgyalásait Moszkvában.  Az amerikai külügyminisztérium 3. legrangosabb vezetője 2019 óta ki van tiltva Oroszország területéről, de a Kreml átmenetileg ez felfüggesztette a tárgyalások időtartamára.

Nuland és orosz tárgyalópartnerei egyetértettek abban, hogy a szakadár Donyec-medencére a Minszki-megállapodás szolgáltatja az egyetlen utat a megegyezésre.  Más szavakkal: a régiónak különleges státuszt kell adni Ukrajnán belül. 

Washington minden bizonnyal azért is küldte Moszkvába magas rangú diplomatáját, mert a Tajvan körül eszkalálódó feszültség még közelebb hozta egymáshoz Kínát és Oroszországot.  Pontosan egy hete a kínai külügyi szóvivő az Északi Áramlat II. vezetékkel kapcsolatban Peking támogatásáról biztosította Moszkvát, egyben leszögezve, hogy az orosz projekt segíti Európát energiaválságának a megoldásában.  „Az USA ezzel szemben csak saját geopolitikai érdekeivel törődik és monopolizálni akarja az európai energiapiacot.”

A kínai gesztusra kedden jött Moszkva határozott válasza.  Lavrov külügyminiszter kijelentette, miszerint Tajvan a Kínai Népköztársaság elidegeníthetetlen része, „és ezt a világ legtöbb országa is így látja.”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló