BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 3. 09:12

A szíriai konfliktusba teljesen beszorult Erdogan nemcsak Európát helyezi nyomás alá, hanem Moszkvát is. Az arab világ és a NATO is elfordult Ankarától – marad tehát Trump elnök, aki egy jó üzletért cserébe hajlandó megbocsátani Erdogannak. Káncz Csaba jegyzete.

Menedékkérők a görög-török határon, a Marica-folyó közelében 2020. március 2-án.EPA/SEDAT SUNA

Oroszország nem tudja többé szavatolni a török harci repülőgépek biztonságát Szíriában, miután a damaszkuszi vezetés bejelentette, hogy lezárja a légteret az északnyugati Idlíb tartomány felett – közölte az orosz védelmi minisztérium vasárnap.

A minisztérium azt követően tette közzé figyelmeztetését, hogy a török légierő lelőtt két szíriai harci repülőgépet a térségben, és lebombázta az észak-szíriai Aleppó város közelében levő, a szíriai kormányerők által ellenőrzött en-Nájreb nevű katonai repülőteret az új ’Tavaszi Pajzs’ hadművelete keretében.Ankara ezzel gyakorlatilag egy hadüzenet nélküli háborút indított Damaszkusz ellen – és ezzel automatikusan Szíria védhatalma, Moszkva ellen is.

Brüsszel felébredt

Ezzel egyidőben Erdogan török elnök beváltotta fenyegetését és négy év után felmondta az EU-val kötött migráns- és menekültegyezményt.  Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel ma meglátogatja a görög-török határt, miután a hétvégén már teljes támogatásáról biztosította Athént az európai határok megvédésének ügyében.

Valóban, a jelek szerint Brüsszelben is leesett a tantusz: még egy Willkommenskultur 2015 mintájára, és molekuláira robban a már amúgy is düledező európai integrációs projekt. Macron francia elnök eközben francia támogatást ígért a görög, illetve bolgár határ megvédéséhez.

A szíriai konfliktusba teljesen beszorult Erdogan nemcsak Európát helyezi nyomás alá, hanem Moszkvát is. A hétvégén az orosz állami Sputnik hírügynökség négy újságírójának lakását támadták meg ismeretlenek, amikor pedig ezt bejelentették a rendőrségen, akkor még őket vetették alá hosszas kihallgatásnak. Lavrov orosz külügyminiszter telefonja kellett ahhoz, hogy kiengedjék őket az őrizetből.  Az orosz hírügynökségek szerint hamarosan válaszlépések következnek a török média irányába.

Ankara egy másik csatornán is fenyegető üzenetet küldött a Kreml felé.  A kormányzó párthoz közelálló Daily Sabah vasárnap egy részletes cikket tette közzé a Krím félsziget  viharos történetéről és az ott jelenleg is zajló orosz törvénytelenségekről.  Az ukrán Kiyiv Post azonnal átvette a cikket.

Erdogan egy hónapja látogatott Kijevbe, ahol „elítélte a Krím törvénytelen orosz annexióját”. A törökök remélhetően jól meggondolták az orosz medve ingerlését, hiszen az ottománok a 17. és 20. század közötti több háborúban is súlyos vereségeket szenvedtek.

Már csak Trump maradt

Ankara kapkod, hiszen február eleje óta legalább 50 katonáját veszítette el Szíriában és ez egyre népszerűtlenebbé teszi a török közvélemény szemében Erdogan katonai beavatkozását. Ráadásul Kataron és Pakisztánon kívül egyik arab állam sem támogatja a török elnök többfrontos háborúját.  Egyiptom, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok teljes joggal tekintik Ankara katonai intervencióit Szíriában, Szomáliában, Irakban és Líbiában egyfajta ’neo-ottomán’ revizionista projektnek és fordítanak hátat a törököknek.

Káncz Csaba

Ankara most szívesen kérné a NATO segítségét, de Athén kőkemény és múlt pénteken megvétózta a NATO azon közlemény-tervezetét, amely kiállt volna Törökország mellett a szír proxi háborúban.  Marad tehát Trump amerikai elnök, aki egy jó üzletért cserébe hajlandó megbocsátani Erdogannak.

Múlt szombaton Katarban találkozott az amerikai- és a török külügyminiszter.  Mevlüt Çavuşoğlu a tárgyalást követően elmondta újságíróknak: Ankara arra kéri Washingtont, hogy adjon el Patriot rakétákat, amellyel aztán megbonthatja a szír légtér orosz ellenőrzését. Trump még aznap megerősítette, hogy tárgyalások folynak az amerikai légvédelmi rakéták eladásáról.

A nemzetközi eszkaláció csalhatatlan jeleként múlt péntek éjjel a USS Dwight D. Eisenhower anyahajó áthajózott a Gibraltári-szoroson és belépett a Földközi-tengerre. Moszkvai híradások szerint ugyanakkor két orosz hadihajó tart jelenleg a Kelet-Mediterráneum felé.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Óriásit zuhant az ásványvíz- és üdítőforgalom, amikor betört az országba a koronavírus
MTI | 2020. augusztus 11. 07:33
Egészen addig csak nőttek az eladások, aztán jött a hirtelen zuhanás.
Makro / Külgazdaság Tömeges erőszak Chicagóban, megugrott a gyilkosságok száma az USA-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 11. 07:31
Most Chicagóban lövöldöztek és fosztogattak. Az 50 legnagyobb amerikai városban csaknem negyedével nőtt a gyilkosságok száma idén.
Makro / Külgazdaság Lövöldöztek a Fehér Háznál, félbeszakadt Trump sajtótájékoztatója
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 06:45
Az amerikai elnöknek ideiglenesen távoznia kellett a teremből.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok eldugott vadászházára is adott 7 millió forintot az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 11. 06:07
Csányi Sándor OTP-vezérrel szoros üzleti kapcsolatokat ápoló milliárdos és az Erste Group volt bankvezérének közös cége is kapott 7 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást egy lovászpatonai szálláshely fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság Ez a titokzatos személy lehet Szerbia új kormányfője
Varga Szilveszter | 2020. augusztus 10. 19:04
Egy csendes szombat este egyszer csak megjelent a képernyőn egy "titokzatos személy". Kint áll szerencsétlen a legnagyobb hőségben, egy kukoricatábla mellett, és sok éve nem tapasztalt sikerekről beszél, elvégre átlag felett termett a búza, jut belőle kivitelre is bőven. A gyanútlan tévénéző aligha sejti, hogy ezzel megkezdődött az egyik “titokzatos személy” felfuttatása a médiában, mert lehet, hogy ő lesz az új miniszterelnök, és az mégsem járja, hogy senki ne ismerje az országban.
Makro / Külgazdaság Végre elárulta Orbán Viktor, mennyi pénzt kapunk Brüsszelből
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 17:03
Magyarország az uniós mentőcsomagból és költségvetésből összesen mintegy 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, továbbá 10 milliárd euró hitelt vehet fel. Szerinte nincsenek veszélyben az uniós forrásaink.
Makro / Külgazdaság Megalapíthatták a céget, amelyik átmenti az indexeseket egy új portálhoz
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 15:44
A Van Másik Kft.-t a napokban jegyeztette be a szerkesztőség egyik munkatársa.
Makro / Külgazdaság Kína tajtékzik – a TikTok és az amerikai nemzetbiztonság
Káncz Csaba | 2020. augusztus 10. 15:14
A TikTok tulajdonosa már holnap beperli a Trump-kormányzatot az elnöki rendelet miatt. A CIA szerint semmifajta bizonyíték nincs arra, hogy Peking valaha is hozzáfért volna a felhasználói adatokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A magyar uniós biztos is beolvasott a belorusz elnöknek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 14:44
Várhelyi Olivér aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezte a tüntetők elleni erőszakot a fehérorosz elnökválasztások éjszakáján. Ötven civil és 39 rendőr megsérült, háromezer embert letartóztattak.
Makro / Külgazdaság Vírus: újabb szomorú rekordok dőltek meg Amerikában
Wéber Balázs | 2020. augusztus 10. 09:52
Brazíliában átlépte a 100 ezret a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és hivatalosan már több mint hárommillióan kapták el a fertőzést. Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma már az ötmilliót is meghaladta.
Friss
hírlevél