<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Budapest olyan kémközponttá válhat, mint Bécs a hidegháború alatt. A Szovjetunió a megszállt Közép-Kelet-Európában a magasrangú állambiztonsági tisztekről kompromittáló anyagokat tárolt, amelyek a mai napig zsaroló erővel bírnak. De miért is közelít hazánk olyan országokhoz, ahol az autokrata vezetőnek és családi klánjának nagyobb politikai súlya van, mint a független jogállami intézményeknek? Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a moszkvai Kremlben 2018. július 15-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A hibrid háború orosz atyját, Valerij Geraszimov tábornokot Putyin elnök 2012-ben nevezte ki vezérkari főnökké és helyettes védelmi miniszterré. Ugyanabban az évben reaktiválta az orosz elnök a Nemzetközi Beruházási Bankot (IIB), amelyet a nyugati elhárítás Putyin és az orosz titkosszolgálatok trójai falovának tart. Az orosz fedőcég Budapestre telepítése a magyar fővárost a nyugati elhárítás egyik fő megfigyelési pontjává teheti és regionális pénzügyi központ helyett egy olyan kémközponttá válhatunk, mint Casablanca volt a második világháborúban, avagy Bécs a hidegháború alatt.

Újra Moszkva szolgálatában

Valóban, megbízható értesülésünk szerint a budapesti Amerikai Nagykövetségen egy diplomata már teljes munkaidejében az orosz behatolást vizsgálja Magyarországon. Ahogyan Damon Wilson, az Atlantic Council think tank alelnöke egy minapi interjújában kifejtette:

„Az orosz kémkedés szintje néhány szövetségesünknél nagyon magas. Aggasztó az orosz beruházási bank megjelenése is Budapesten, hiszen a banknak van kémkedéssel összefüggő története, nem csak bankolásról szól”.

Az IIB az elmúlt órákban újra reflektorfénybe került, hiszen kiderült, hogy az oroszok igazgatónak kérték fel magyar részről Boros Imrét, az első Orbán-kormány egykori miniszterét. A Népszabadság 2002-ben belügyminisztériumi dokumentumokra hivatkozva írta meg azt, hogy Borost közvetlenül a rendszerváltás előtt, 1989-ben a kommunista állambiztonság III/II-es csoportfőnökség D-8-as fedőnevű főoperatív tisztjévé nevezték ki. Az érintett ezt annak idején cáfolta.

Holló hollónak nem vájja ki szemét

Mint emlékezetes, a parlament kormánypárti többsége idén március 19-én már tizenkilencedik alkalommal szavazta le azt a törvényjavaslatot, amely kommunista állambiztonsági múlt megismerhetőségére irányult és így esélyünk sincs megismerni azokat, akik fenntartották hazánkban a szovjet megszálló rendszert. Mára a napnál világosabb, hogy a kommunista állambiztonsági hálózattal átszőtt hazai politika képtelen arra, hogy elszámoljon a rendszerváltást megelőző pártállami évtizedekkel.

Márpedig Széky János vezető publicista megítélése szerint máig működik egy ellenőrizhetetlen magyar »mélyállam« (deep state) a veterán kommunista állambiztonságiak hálózatára épülve, a „jogállami” felszín alatt. Ez a szervezett bűnözést és a fociultrákat ugyanúgy használja, mint a köztiszteletben álló hivatalnokokat, a szakértőket és a médiafigurákat. Széky szerint legkésőbb 2013 óta teljesen nyilvánvaló, mekkora bajok lehetnek abból, hogy az ellenőrizetlen hálózatnak a régről való orosz (szovjet) kapcsolatai is ellenőrizetlenek.

De mi az a ’kompromat’?

Káncz Csaba

A hazai politikai osztály az elmúlt három évtizedben nem tájékoztatta arról a polgárokat, hogy milyen nemzetbiztonsági veszélyeket hordoz hazánkra az ellenőrizetlen továbbszolgáló hálózat. A Szovjetunió ugyanis a megszállt Közép-Kelet-Európában a magasrangú állambiztonsági tisztekről szinte kivétel nélkül tárolt komprommittáló anyagokat a KBG archívumában, amelyek a mai napig zsaroló erővel bírnak. Van-e és milyen súlyosságú kompromittáló anyag lementve az orosz állambiztonságnál adott esetben Medgyessy Péter (D-209) volt miniszterelnökről, amelyet a Sztálin-korszak óta az oroszok csak „kompromat”-nak hívnak? Nos, erről fogalmunk sincsen.

Amikor 2015-ben azt hallottuk a miniszterelnöktől Tusnádon, hogy „a jövőt az értheti meg jól, aki tisztában van a saját múltjával”, akkor értetlenkedve megráztuk a fejünket. Hiszen pont a jelenlegi miniszterelnök akadályozza meg a közelmúlt elnyomó rendszerének és a Láthatatlan Légió jelenkorba nyúló hatalmának megismerését a kommunista titkosszolgálati archívumok zárva tartásával.

Ez pedig a mai napig torzítja a hazai közélet fejlődését és struktúrálisan is közelíti az országot olyan újdonsült stratégiai partnereihez, mint Azerbajdzsán és Kazahsztán. Olyan elhúzódó feudalizmussal és visszamaradott hűbéri viszonyokkal rendelkező országokhoz, ahol az autokrata vezetőnek és családi klánjának nagyobb politikai súlya van, mint a független jogállami intézményeknek.

Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Fontos találkozót hagy ki a szerb elnök
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:01
Aleksandar Vucic szerb elnök nem vesz részt a jövő heti tiranai csúcson, amelyet az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok vezetői részvételével tartanak - közölte a belgrádi Pink Televízió pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG