<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz-ukrán válságról és annak geopolitikai vonatkozásairól szóló egyedi üzenetekkel tett villámlátogatásokat a múlt héten Észak-Afrikába és a Közel-Keletre. Tekintettel a „különleges katonai műveleteknek” nevezett ukrajnai háborúra, a nyugati szankciók nyomására, valamint az elszigetelődéstől való félelemre, Moszkva számára kiemelten fontos, hogy több éves hagyományos kapcsolatokat tartson fenn partnereivel ebben a Globális Dél ezen két régiójában.

Az algériai küldetés

A Magreb térségen belül Algéria továbbra is Moszkva egyik megbízható partnere, Lavrov ki is emelte, hogy Moszkvát és Algírt erős és baráti kapcsolatok kötik össze. A cél a katonai és technikai együttműködés fokozása, valamint a stratégiai megállapodás (szerződés) megújítása. Moszkva és Algír stratégiai kapcsolatainak politikai alapját a 2001. április 4-én aláírt „Nyilatkozat a Stratégiai Partnerségről” dokumentum.

Lavrov megjegyezte, hogy a „gyorsan fejlődő baráti kapcsolatok” miatt szükséges a magas szintű együttműködés fenntartása „egy új államközi stratégiai dokumentum aláírásához, amely kapcsolataink új minőségét tükrözi majd. ”

Szergej Lavrov kezet ráz Abdelmadjid Tebboune algír elnökkel 2022. május 10-én. Fotó: EPA/ALGERIAN PRESIDENCY HANDOUTSzergej Lavrov kezet ráz Abdelmadjid Tebboune algír elnökkel 2022. május 10-én. Fotó: EPA/ALGERIAN PRESIDENCY HANDOUT

A két külügyminiszter legutóbb április elején találkozott, amikor Ramtane Lamamra Moszkvába látogatott az Arab Liga Ukrajnáról tárgyaló delegációjának tagjaként. Lavrov a maga részéről utoljára 2019-ben járt Algériában.

Ezek a találkozók különösen fontosak idén, mivel Oroszország és Algéria a diplomáciai kapcsolatok 60. évfordulóját ünnepli. Algéria Oroszország egyik legnagyobb kereskedelmi partnere az afrikai kontinensen, a kereskedelem 2022-ben várhatóan eléri a 3 milliárd dollárt. Ezen kívül Oroszország és Algéria szorosan együttműködik az OPEC+ és a Gázexportáló Országok Fóruma keretében.

A jelentések kiemelték a haditechnikai együttműködés fejlődését, amelynek szilárd gyökerei és jó kilátásai vannak. Ezen túlmenően számos orosz cég érdekelt közös projektek megvalósításában az energia, az ásványkincsek, a geológiai feltárás és a gyógyszeripar területén.

Geopolitikai oldalról kiemelendő, hogy Oroszország és Algéria közös terrorellenes gyakorlatokat hajt végre a rendkívül feszült marokkói határon.  Marokkó az elmúlt pár évben szoros kapcsolatokat épített ki az USA-val és Izraellel. Az orosz állami RT hírügynökség bejelentette, hogy ezeket a „manővereket” ez év novemberére tervezik.

A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt.

A nyugati politikusok egymás után járnak a régióban, abban reménykedve, hogy alternatívákat találnak az orosz olajjal és gázzal szemben. A fő gázexportőrök, Katar és Algéria a figyelem középpontjában találták magukat. Ami Algériát illeti, Olaszország tervez sokkal több gázt beszerezni az észak-afrikai országtól, fölváltva az orosz szállításokat.

 

Az ománi látogatás

Ománban Lavrov megbeszéléseket folytatott Haitham bin Tariq Al Szaid szultánnal és az Ománi Minisztertanács miniszterelnök-helyettesével. Mindkét külön megbeszélés az orosz-ománi kapcsolatok teljes skáláján alapult.

A találkozókon Lavrov kérte vendéglátóit, hogy segítsék elő Szíria visszatérését az Arab Államok Ligájába. Az Ománi Szultánság, amely soha nem zárta be damaszkuszi nagykövetségét, nagyban hozzájárulhat ehhez.

Omán fontos szerepet játszik az Öböl-térség stabilitásának és biztonságának erősítésében. Muscat kiegyensúlyozott helyzete miatt fontos semleges platform a különböző diplomáciai kezdeményezések számára.

„Megjegyeztük, hogy az Omán és az Öböl-menti Együttműködési Tanács országai, például Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek pozitív szerepet játszanak a jemeni rendezés előmozdításában” – jegyezte meg Lavrov. "Egy lapon vagyunk azzal a tudattal, hogy mindent meg kell tennünk a közvetlen palesztin-izraeli tárgyalások újraindítása érdekében, és megtalálni a módját ennek az elhúzódó konfliktusnak a nemzetközileg elfogadott jogi megoldások alapján történő végleges megoldásának."

Mindent egybevetve Lavrov közel-keleti körútja időszerűnek bizonyult, miközben a regionális médiában Oroszország közel-keleti szerepének csökkenéséről és szíriai jelenlétéről szóló találgatások hangzottak el. Oroszország arra összpontosít, hogy megtartsa jelenlétét azokon a területeken, amelyeket döntő fontosságúnak tart, elsősorban a Szíriában található latakiai és tartuszi katonai bázisai közelében, valamint azokon a területeken, ahol az orosz csapatok jelenlétét a megállapodások előirányozzák, különösen Törökországgal.

Az arab világ Ukrajnában mielőbbi békére törekszik. Az Al Arabiya televíziós csatorna még április elején arról számolt be, hogy az Arab Liga kész felajánlani közvetítését Oroszországnak és Ukrajnának, és házigazdát adni a tárgyalásoknak. A csoport azonban nem jelentett be konkrét kezdeményezéseket egy hónappal a jelentés után sem.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét ukrán zászló leng egy fontos fekete-tengeri szigeten – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Október 1-jétől egy liter benzin 800 forintba kerül majd?
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 18:32
Akár ez is következhet Nagy Márton egy múlt heti konferencián tett kijelentéséből, miszerint az "árstopok nem jó dolgok, azokból ki kell jönni". Azóta találgatja a fél ország, hogy akkor ez azt jelenti-e, október 1-je után ismét piaci árakon tankolhatunk, illetve vehetjük meg a csirkefarhátat és a másik öt terméket. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG