Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az oroszok nagy fegyverüzlet lebonyolítására készülnek Indiával, amely a világ legnagyobb fegyverimportőre lett. Eközben tegnap a rúpia új történelmi mélypontra került a dollárral szemben. Az indiai kormányt is irritálja Trump „Amerika Mindenekelőtt” bezárkózása, ezért érezhető enyhülés kezdődött Pekinggel.
Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Putyin elnök ma kétnapos látogatásra érkezik Indiába, a 19., évente megtartott India-Oroszország csúcstalálkozó apropóján. Igazán az teszi ütőssé a mostani találkozót, hogy az amerikai katonai sajtó beszámolója szerint Újdelhi zárt ajtók mögött egy hete már jóváhagyta azt a 5,43 milliárd dolláros tervet, amelynek keretében India 5 darab Sz-400 Triumf típusú orosz légvédelmi rakétarendszert vásárol és a szerződést a látogatással egybekötve írhatják alá.

Ez egyértelmű megsértése Washington Oroszország szemben hirdetett szankcióinak (CAATSA), de júliusban az indiai védelmi miniszter világossá tette, hogy Újdelhi ezeket a lépéseket az amerikai jog részének tekinti, nem pedig az ENSZ hatálya alá tartozó törvénykezésnek. A Pentagonban mindenesetre nem bontanak pezsgőt a hír hallatán, hiszen Törökország, Szaúd-Arábia és Katar is sorban áll az Sz-400-as rendszerért.

Fegyverek és nyomortanyák

Moszkva és Újdelhi között ezen kívül még aláírás előtt áll AK-103-as géppisztolyok licenszének átadása és Ka-226 típusú harci helikopterek közös gyártása. Tárgyalnak továbbá a Mumbait és Európát összekötendő Észak-Dél Közlekedési Folyosó létrehozásának tervéről, amely útvpnal Irán, Örményország és Oroszország érintésével haladna. És ez még nem minden: India 2022-ig űrhajóst akar küldeni a világűrbe és a jelölteket a Moszkva melletti Star City-ben készítenék föl.

Moszkva kiemelt figyelme érthető, hiszen az oroszok ellenőrzik az indiai fegyverimport 68 százalékát. Márpedig a népes ország mára a világ legnagyobb fegyvervásárlója lett, 2012 és 2016 között 43 százalékkal növelve vásárlásait és egymagában felelve a világ fegyverimportjának 13 százalékáért. Mindezt a horribilis összeget egy olyan, középkori társadalmi struktúrával rendelkező ország költi el, ahol a lakosság mintegy 70 százaléka – azaz 950 millió ember - napi 500 forintból tengődik.

Nem mintha az indiai gazdaság fényes állapotban lenne, hiszen éppen tegnap a rúpia új történelmi mélypontot ütött a dollárral szemben. Csak ebben az évben 12 százalékot vesztett az értékéből és ezzel idén Ázsia legpocsékabbul teljesítő devizájának dicstelen pozícióját szerezte meg. A rúpiát nyomasztja a folyó fizetési mérleg krónikus hiánya, a 220 milliárd dollárnyi rövid lejáratú adósság – amely az ország devizatartalékainak több, mint a fele -, valamint az emelkedő kőolajár és Irán körüli amerikai szankciós bizonytalanságok, amelyek november 4-én lépnek életbe. India jelen pillanatban azon az állásponton van, hogy nem hajlandó felfüggeszteni olajimportját Iránból a szankciók ellenére sem.

Enyhülés Pekinggel

India kapcsolata Pakisztánnal eközben továbbra is rendkívül feszült. Újdelhi egyelőre hiába követel garanciákat Iszlámábádtól arra nézve, hogy az iszlamista állam hagyjon föl Kasmírban az India elleni felkeléssorozat logisztikai támogatásával. Kínával viszont az elmúlt hónapokban jelentősen enyhült a feszültség. Az indiai kormányt is irritálja Trump „Amerika Mindenekelőtt” bezárkózása és a gyakran összefüggéstelen amerikai külpolitikai vonalvezetés, ami közelebb sodorja az országot Pekinghez.

Washington természetesen nem akarja hagyni, hogy Kína túlzott hatást gyakoroljon India geopolitikai lépéseire, ezért Újdelhi mára Izrael után a második legnagyobb kedvezményezettje lett az amerikai segélypolitikának. Május végén pedig Indiának szánt gesztusként az amerikai haditengerészet csendes-óceáni parancsnokságát átnevezték Indo-Csendes-óceáni Parancsnoksággá. Fontos kiemelni, hogy Narendra Modi négy éve tartó miniszterelnöksége alatt a kétoldalú katonai szövetség erősödött, és ma már az indiai katonai bázisok nyitva vannak amerikai harci gépek és hadihajók előtt műszaki javítások és feltöltés céljára.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos