<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az oroszok nagy fegyverüzlet lebonyolítására készülnek Indiával, amely a világ legnagyobb fegyverimportőre lett. Eközben tegnap a rúpia új történelmi mélypontra került a dollárral szemben. Az indiai kormányt is irritálja Trump „Amerika Mindenekelőtt” bezárkózása, ezért érezhető enyhülés kezdődött Pekinggel.
Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Putyin elnök ma kétnapos látogatásra érkezik Indiába, a 19., évente megtartott India-Oroszország csúcstalálkozó apropóján. Igazán az teszi ütőssé a mostani találkozót, hogy az amerikai katonai sajtó beszámolója szerint Újdelhi zárt ajtók mögött egy hete már jóváhagyta azt a 5,43 milliárd dolláros tervet, amelynek keretében India 5 darab Sz-400 Triumf típusú orosz légvédelmi rakétarendszert vásárol és a szerződést a látogatással egybekötve írhatják alá.

Ez egyértelmű megsértése Washington Oroszország szemben hirdetett szankcióinak (CAATSA), de júliusban az indiai védelmi miniszter világossá tette, hogy Újdelhi ezeket a lépéseket az amerikai jog részének tekinti, nem pedig az ENSZ hatálya alá tartozó törvénykezésnek. A Pentagonban mindenesetre nem bontanak pezsgőt a hír hallatán, hiszen Törökország, Szaúd-Arábia és Katar is sorban áll az Sz-400-as rendszerért.

Fegyverek és nyomortanyák

Moszkva és Újdelhi között ezen kívül még aláírás előtt áll AK-103-as géppisztolyok licenszének átadása és Ka-226 típusú harci helikopterek közös gyártása. Tárgyalnak továbbá a Mumbait és Európát összekötendő Észak-Dél Közlekedési Folyosó létrehozásának tervéről, amely útvpnal Irán, Örményország és Oroszország érintésével haladna. És ez még nem minden: India 2022-ig űrhajóst akar küldeni a világűrbe és a jelölteket a Moszkva melletti Star City-ben készítenék föl.

Moszkva kiemelt figyelme érthető, hiszen az oroszok ellenőrzik az indiai fegyverimport 68 százalékát. Márpedig a népes ország mára a világ legnagyobb fegyvervásárlója lett, 2012 és 2016 között 43 százalékkal növelve vásárlásait és egymagában felelve a világ fegyverimportjának 13 százalékáért. Mindezt a horribilis összeget egy olyan, középkori társadalmi struktúrával rendelkező ország költi el, ahol a lakosság mintegy 70 százaléka – azaz 950 millió ember - napi 500 forintból tengődik.

Nem mintha az indiai gazdaság fényes állapotban lenne, hiszen éppen tegnap a rúpia új történelmi mélypontot ütött a dollárral szemben. Csak ebben az évben 12 százalékot vesztett az értékéből és ezzel idén Ázsia legpocsékabbul teljesítő devizájának dicstelen pozícióját szerezte meg. A rúpiát nyomasztja a folyó fizetési mérleg krónikus hiánya, a 220 milliárd dollárnyi rövid lejáratú adósság – amely az ország devizatartalékainak több, mint a fele -, valamint az emelkedő kőolajár és Irán körüli amerikai szankciós bizonytalanságok, amelyek november 4-én lépnek életbe. India jelen pillanatban azon az állásponton van, hogy nem hajlandó felfüggeszteni olajimportját Iránból a szankciók ellenére sem.

Enyhülés Pekinggel

India kapcsolata Pakisztánnal eközben továbbra is rendkívül feszült. Újdelhi egyelőre hiába követel garanciákat Iszlámábádtól arra nézve, hogy az iszlamista állam hagyjon föl Kasmírban az India elleni felkeléssorozat logisztikai támogatásával. Kínával viszont az elmúlt hónapokban jelentősen enyhült a feszültség. Az indiai kormányt is irritálja Trump „Amerika Mindenekelőtt” bezárkózása és a gyakran összefüggéstelen amerikai külpolitikai vonalvezetés, ami közelebb sodorja az országot Pekinghez.

Washington természetesen nem akarja hagyni, hogy Kína túlzott hatást gyakoroljon India geopolitikai lépéseire, ezért Újdelhi mára Izrael után a második legnagyobb kedvezményezettje lett az amerikai segélypolitikának. Május végén pedig Indiának szánt gesztusként az amerikai haditengerészet csendes-óceáni parancsnokságát átnevezték Indo-Csendes-óceáni Parancsnoksággá. Fontos kiemelni, hogy Narendra Modi négy éve tartó miniszterelnöksége alatt a kétoldalú katonai szövetség erősödött, és ma már az indiai katonai bázisok nyitva vannak amerikai harci gépek és hadihajók előtt műszaki javítások és feltöltés céljára.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: emlékezetes búcsút vett Angela Merkel
Wéber Balázs | 2021. december 8. 17:57
Ami elkezdődik, az egyszer általában véget is ér.  
Makro / Külgazdaság Berlin dilettáns védelmi minisztert nevez ki az európai biztonságpolitikai viharban
Káncz Csaba | 2021. december 8. 15:35
Akkor neveznek ki egy dilettáns német védelmi minisztert, amikor Európa perifériáján nő az erőszak a Kaukázustól kezdve Ukrajnáig. A döntő szó így Párizshoz kerülhet, hiszen a 2022 januárjában elstartoló francia soros uniós elnökség kiemelt prioritása az európai védelmi önállóság. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az új kancellár: megint a baloldal vezeti Németországot
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 13:17
Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak szerdán a német szövetségi parlament.
Makro / Külgazdaság Brutális kamatemelésre kényszerítheti Matolcsy Györgyéket a 14 éve nem látott infláció
Csabai Károly | 2021. december 8. 11:28
Az száz százalékra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnap a most 3,1 százalékos egyhetes betétje, míg jövő kedden a 2,1 százalékos alapkamatát megemeli. A közel 14 éve nem látott magasságú (7,4 százalékos) novemberi infláció és különösen az 5 százalékos 2022-es várakozások miatt azonban erősen kérdéses, hogy elegendő lesznek-e az utóbbi hetekben megszokott, maximum több tizedszázalékpontos szigorítgatások, nem kell-e egy nagy levegőt venni és egy jelentősebbet emelni – ahogy arra volt már több példa is a 2000-es években.
Makro / Külgazdaság Óriási hiányt termelt a költségvetés novemberben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 11:14
Egyetlen hónap alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a deficit a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Csalódás érheti az autósokat pénteken
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:56
Kedden kilőtt az olajára, ami az autósok számára nagyon rossz hír. Az üzemanyagok ára az elmúlt másfél hétben ugyanis szépen csökkent, de ennek most vége.
Makro / Külgazdaság Ausztrália diplomatái sem lesznek ott a pekingi téli olimpián
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:21
A diplomáciai bojkottot az Egyesült Államok kezdeményezte Kínával szemben az emberi jogok folyamatos megsértése miatt. Ehhez az akcióhoz csatlakozott most Ausztrália. Az ázsiai ország külügyi szóvivője korábban rendkívül élesen bírálta az amerikai kezdeményezést.
Makro / Külgazdaság Tízéves csúcson az arabica kávé ára a New York-i kereskedésben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:41
A kedvezőtlen időjárás, az emelkedő szállítási költségek és a bedugult kikötők miatt.
Makro / Külgazdaság Évtizedes csúcson az infláció
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:10
7,4 százalékkal nőttek az árak novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Utoljára 2007. decemberében volt ekkora az infláció.
Makro / Külgazdaság Omikron: a WHO szerint semmi okunk kételkedni a vakcinák hatékonyságában
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 08:29
Azért az adatokat óvatosan kell elemezni, mert még csak a vizsgálatok elején járnak, tették hozzá.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló