<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Bolton megszólalása és az idegen zászlós provokáció lehetősége miatt Moszkva fontolgatja taktikai nukleáris fegyverek telepítését Szíriába. Putyin az arany rohamos felhalmozásával át akarja húzni Washington számításait, amely a dollárt fegyverként használja. A Kreml fontolgatja az arany értékéhez kötött kriptovaluta-tranzakciókat az amerikai szankciók kikerülésére.
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja a Kremlben Mevlut Cavusoglu török külügyminisztert és Halusi Akar védelmi minisztert 2018. augusztus 24-én. Fotó: EPA/Alexander Zemlianichenko

A szíriai hadszíntéren folyó proxy-háborúban az orosz-iráni-török tengely vereséget mért az amerikai-izraeli-szaúdi tengelyre. Washington megalázottságát csak fokozza, hogy Erdogan szeptember 7-re egy szíriai csúcstalálkozót tervez összehívni Isztambulba, ahova Berlint, Párizst és Moszkvát hívta meg, de az amerikaiakat nem. A Krúdy-féle Álmoskönyv szerint ilyenkor „felháborító események történhetnek, amelyek megrázzák a világ közvéleményét” és ezek aztán jelentősen módosítják a politikai kimenetelt.

A szürke zóna konfliktusa

És láss csodát, a Kreml szombaton jelentette, hogy a brit katonai hírszerzés felügyelete alatt működő ’Olive’ magántulajdonú katonai cég titkos kiképzést tart a szír Idlib tartományba érkező lázadóknak. Moszkva azzal vádolja Washingtont, Londont és Párizst, hogy egy újabb idegen zászlós vegyitámadást akarnak végrehajtani, amit az Asszad rezsimre fognának és ezzel ki lehetne siklatni a békefolyamatot. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó éppen múlt héten figyelmeztetett, hogy Washington minden eddiginél nagyobb katonai erővel lépne föl, ha Asszad vegyi támadást hajtana végre.

A Boszporusz forgalmát figyelő honlap szerint az utóbbi órákban számos orosz hadihajó haladt át a szoroson Szíria irányába. Orosz jelentések szerint az amerikaiak azt a The Sullivans rombolót irányították a múlt héten a Perzsa-öbölbe, amely 56 cirkálórakétával van fölszerelve, miközben Washington egy B-1B nehézbombázót is a katari amerikai légibázisra telepített.

Aranyhoz kötött kriptovaluta

Káncz Csaba

Bolton megszólalása és az idegen zászlós támadás lehetősége megszólalásra késztette Vladimir Gutenev orosz törvényhozót is. Gutenev szerint Moszkvának le kell fektetnie a saját „vörös vonalait” és taktikai nukleáris fegyvereket kell Szíriába telepítenie. Guterev azt is kiemelte, hogy az oroszoknak több figyelmet kell fordítani a kriptovalutákra, hogy „kikerülje az orosz fegyver- és civil termékek ügyleteit megakadályozni igyekvő amerikai kísérleteket”. Hozzátette, hogy szerinte Moszkvának meg kellene fontolnia az arany értékéhez kötött kriptovaluta tranzakciókat.

Nos, ez egy igazán figyelemreméltó kijelentés. Moszkva ugyanis az utóbbi hónapokban piacra dobta amerikai államkötvény készletének túlnyomó részét, ezzel egyidőben pedig óriási lépésekkel tölti fel aranytartalékait - csupán júliusban 26,1 tonnával növelve azt. 2008 óta egyenesen megnégyszereződött az állomány 457 tonnáról 1944 tonnára. Oroszország ezzel mára megelőzte Kínát és jelenleg a világ ötödik legnagyobb aranykészletével rendelkezik. Bár az oroszok a világ gazdasági termelésének csupán 2 százalékát adják, a globális aranykészletek 17 százalékát tárolják.

Putyin ezekkel a lépésekkel egy stratégiai terv alapján mozog. Az arany felhalmozásával át akarja húzni Washington számításait, amely a dollárt fegyverként használja. Az arany a Kreml számára egy tökéletes befektetésnek tűnik, amellyel megvédi magát a dollár-szankcióktól.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG