BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 15. 12:18

Putyin Oroszországában pedofil vádakkal jutnak rács mögé a sztálini terrort kutató történészek. Az iskolák tananyagából mára nagyrészt kikerültek a rémtettek és a napokban a védelmi miniszterhelyettes kérdezte meg teátrálisan: „Miért is kellene szégyenkeznünk Sztálin miatt?” Káncz Csaba jegyzete.

Hazánk volt perui nagykövete, Kaleta Gábor felfüggesztett (!) börtönbüntetést kapott a napokban, miután az amerikai hatóságok (!) titkos megfigyelése nyomán kiderült, hogy a hivatali gépén 19 697 gyerekpornós képet tárolt. A magyar hatóságok nem tájékoztatták a közvéleményt sem az egy évvel ezelőtti hazahozataláról, sem az ellene folyó eljárásról. Nem tájékoztatta a nyilvánosságot sem a külügyi tárca (akinek az alkalmazásában állt), sem a rendőrség (amely az eljárást lefolytatta), sem az ügyészség, amely vádat emelt ellene.

A kutatók pedofilok lesznek

Az orosz közéletet már 2016 decembere óta izgalomban tartja egy gyerekpornós ügy, igaz, ezt minden bizonnyal el sem követték. Történt pedig, hogy a rendőrség 3 és fél éve letartóztatta Juri Dimitrijev történészt, mivel állítólag erotikus képeket készített fogadott lányáról. 2018 áprilisában a helyi bíróság fölmentette, de rá pár hónapra egy magasabb szintű bíróság eltörölte az ítéletet és a történész azóta is rács mögött van. Bár a petrozavodszki börtönben már megjelent a koronavírus, a Karél Köztársaság legfelsőbb bírósága május 7-én elutasította a kérvényt ideiglenes szabadon bocsátásról.

De nekünk mi közünk ehhez? Nos, Dimitrijev az egyik legtekintélyesebb kutatója a sztálini terror éveinek. A Memorial nevű civil szervezetük már három évtizede dolgozik a KGB elődszervének, az NKVD szerepének a feldolgozásán és egy informatív honlapot is üzemeltetnek ezekről a rémtettekről. Dimitrijev közeli munkatársát, Szergej Koltirint szintén pedofil váddal tartották őrizetben 2018 óta, ahol a múlt hónapban hunyt el.

Dimitrijev Karéliában dolgozott és az ottani sztálini kivégzőhelyek feltárását végezte, különös tekintettel Szandarmokra, ahol 1936-38-ben több ezer politikai foglyot végzett ki az NKVD, beleértve Lenin számos közeli munkatársát. Dimitrijev kutatásaiból tudhatta meg a világ, hogy kik voltak név szerint a kivégzőosztagok vezetői, valamint a törvényen kívül működő rögtönítélő bíróságok tagjai. Azóta tudjuk, hogy a legvéresebb kezű mészáros Mikail Matvejev volt, akit tetteiért Lenin-díjjal tüntettek ki és állami nyugdíjon élt vígan 1971-es haláláig.

Éljen Sztálin!

A mai, KGB-sektől uralt orosz politikai vezetésnek köszönhetően a sztálini terrort jórészt teljesen kivették az orosz iskolák tananyagából. A Kreml újra élteti a nagy vezért és a propaganda hatására napjainkban az oroszok 70 százaléka nyilatkozik elismerően arról a véreskezű diktátorról, aki igazoltan felelős több millió ártatlan orosz haláláért.

Orosz kommunisták megemlékezése Sztálin halálának 67. évfordulóján 2020. május 5-én. Fotó: EPA / Sergei Ilnitsky Orosz kommunisták megemlékezése Sztálin halálának 67. évfordulóján 2020. május 5-én. Fotó: EPA / Sergei Ilnitsky

2015 nyarán egy Sztálin múzeumot és emlékművet avattak Tver járásban és ennek kapcsán Vladimir Medinszkij kulturális miniszter méltatta egy cikkben Sztálin szerepét az ország történelmében. Rá egy évre Putyin elnök Olga Vesziljevát, Sztálin nagy tisztelőjét nevezte ki oktatási miniszternek. A napokban pedig Andrej Kartapolov védelmi miniszterhelyettes kérdezte meg teátrálisan: „Miért is kellene szégyenkeznünk Sztálin miatt?”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél