3p
Aleppó elestével nemcsak Oroszország presztízse és hatalma nőtt meg, hanem Irán lehetőségei is kiszélesedtek, egyes vélemények szerint befolyása immár a Földközi-tengerig tart. Ezt már Izrael sem hagyja figyelmen kívül, ezért üzent a korábban a létére törő Teheránnak: nem nyúl vagyok, hanem tigris, akit ha sarokba szorítanak, beveti akár az atomfegyvert is.

A legnagyobb szír város visszakerülése Aszad szír elnök uralma alá megváltoztathatja a közel-keleti egyensúlyi viszonyokat. Nem mintha egy város önmagában olyan nagy dolog lenne, ráadásul Aszad ezzel egykori országának még mindig csak kis hányadát uralja, de nem is Aszad a lényeg, hanem az őt támogató erők, akiknek a befolyása megnövekedett. Ezek az oroszokon kívül a libanoni Hezbollah és egyéb síita milíciák, akik mögött Irán áll.

Üzenet

Ez utóbbi már Izrael figyelmét is felkeltette, mivel Irán a múltban már létében fenyegette az országot, legalábbis szavakban. Ez ugyan nem logikus, hisz még csak közelinek sem nevezhető a két ország, és Irán nagyjából ugyanúgy ellenségnek tekinti a szunnita arabokat és országaikat, köztük a legnagyobbat, Szaúd-Arábiát, mint Izraelt. A logika azonban gyakran hiányzik a Közel-Keleten, így Izrael továbbra is tart a korábban kiszámíthatatlan Irántól.

Ennek Benjamin Netanyahu miniszterelnök szerdán hangot is adott, amikor a kazah elnökkel folytatott megbeszélésen megkérdezték tőle, hogy üzen-e valamit az iráni elnöknek, aki jövő héten látogat Kazahsztánba. A Jerusalem Post szerint a válasz a következő volt: Ne fenyegessen minket Irán, nem nyúl vagyunk, hanem tigris. Ha fenyeget, veszélybe sodorja magát. Nazarbajev kazah elnök megkérdezte, tényleg tart-e attól Netanyahu, hogy Irán el akarja pusztítani az országát, és ő igennel válaszolt.

Az új helyzet

A konkrétabb aggodalmak: Irán hozzáfér a szíriai Tartus kikötőjéhez, és ott a Hezbollah folyamatos fegyver utánpótláshoz juthat, amellyel újra támadásokat intézhet Izrael ellen Libanon felől. Az utolsó komolyabb incidensre 10 éve került sor, amikor 1000 libanoni és 160 izraeli áldozat volt, sokan elmenekültek, és Libanon déli részén és részben Bejrútban is komoly károk keletkeztek az infrastruktúrában.

A mostani szíriai harcokban Izrael számításai szerint a Hezbollah 1700 harcost vesztett és 7000 embere megsebesült, viszont komoly fegyverarzenálhoz jutott. Az elmúlt hetekben légicsapások érték Szíria déli részét és Damaszkusz környékét, Szíria szerint ezeket Izrael hajtotta végre, a határaihoz túl közel felhalmozott fegyverzet kiiktatására. Izrael nem kommentálta a vádat, de a védelmi miniszter kijelentette, hogy országa azon dolgozik, hogy megakadályozza a katonai felszerelések, precíz, és tömegpusztító fegyverek Szíriából Libanonba juttatását.

Elszabadulhat a hajóágyú

Az izraeli külügyi és védelmi bizottságának elnöke, Avi Dichter elmondta a Reutersnek, hogy Irán már a múltban is próbált katonákat és fegyvereket telepíteni a Golan-fennsík szíriai részére, de ezeket a próbálkozásokat Izrael elhárította. Ha újabb próbálkozások történnek, sőt komolyabban megpróbálják tesztelni az izraeli válaszlépéseket, Izrael semmilyen védelmi eszköztől nem riad vissza, és itt feltehetőleg az atomfegyverre célzott, melynek létezését nyíltan soha nem ismerték el, de nyílt titok, hogy az ország az egyetlen közel-keleti atomhatalom.

Dichter elmondta még, hogy Szíriában most ugyan Oroszország szava a legdöntőbb, és Oroszországra szövetségesként tekintenek, de nem zárta ki, hogy Irán és a Hezbollah önálló akciókba kezdhetnek elszabadult hajóágyúként, és akkor Izrael csak magára számíthat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG