<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Bár a napokban Franciaország és Görögország is kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást az egészségügyi dolgozók számára, ez korántsem elterjedt gyakorlat a világban. Általános oltási kötelezettség pedig csak néhány országban van, és azokban sem feltétlenül veszik azt komolyan. A magyar kormány a vakcinát elutasítókra a korlátozások fenntartásával gyakorol nyomást, amelyek egy része még mindig érvényben van.    

Kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást Franciaország az egészségügyben dolgozók számára a vírus elleni küzdelem jegyében - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök.

Macron: ez az egyetlen út 

Szeptember közepéig a kórházakban és a gondozóotthonokban minden olyan dolgozónak fel kell vennie a vakcinát, aki kapcsolatba kerül betegekkel. A rendelet végrehajtását a hatóságok ellenőrizni fogják, és szükség esetén büntetéseket szabnak majd ki.     

Olyan irányba kell haladnunk, hogy mindenki be legyen oltva, mert egyelőre ez az egyetlen út vissza, a normális élethez

 -tette hozzá a francia államfő. Szerinte felmerül az a kérdés is, hogy nem kellene-e az egész lakosság számára kötelezővé tenni az oltást.

Nyomás alatt az oltatlanok. EPA/NARONG SANGNAKNyomás alatt az oltatlanok. EPA/NARONG SANGNAK

Franciaországban június vége óta ismét emelkedik a regisztrált koronavírus-fertőzések száma, amelyek 60 százalékát a Delta-variáns teszi ki. (Háttéranyagunk: Nagyon terjed a Delta-variáns Európában, de van egy jó hírünk.)

Pénzjutalom oltásért 

Oltási kötelezettséget vezetnek be az egészségügyben és a gondozásban Görögországban is: a gondozóotthonokban dolgozóknak azonnal be kell oltatniuk magukat, az egészségügyi intézmények még oltatlan alkalmazottai pedig szeptember elsejéig kaptak haladékot erre.

Nem fog ismét bezárni az ország néhány ember miatt. Nem Görögország van veszélyben, hanem az oltatlan görögök

-indokolta a döntést Kyriakosz Mitsotakisz miniszterelnök televíziós beszédében.

A görög kormány döntött arról is, hogy a jövőben csak beoltott személyek járhatnak moziba, színházba és más, zárt térben található helyekre. Emellett egyéb ösztönzőkkel is próbálják növelni az oltakozási kedvet:

a fiatalok 150 euróval (53 ezer forint) feltöltött kártyát és egy hónapos ingyenes mobil-adathasználatot kapnak, ha elfogadják a vakcinát.

De mi a helyzet globálisan? Hol milyen szakmákban tették már kötelezővé a Covid-elleni védőoltást, és van-e olyan állam, ahol az egész népességre kiterjesztették a kötelezettséget? Ez néztük meg a Die Welt segítségével.

Általános oltási kötelezettség

Az egész lakosságra kiterjedő oltási kötelezettség meglehetősen ritka.

A közép-ázsiai Tadzsikisztánban ugyan született egy olyan kormányhatározat, amely értelmében minden 18 év feletti lakosnak be kell magát oltatnia koronavírus ellen, a megvalósítás módját már nem részletezik.

Türkmenisztán kormánya július elején jelentett be általános oltási kötelezettséget minden olyan 18 év feletti polgár számára, akiknél nincs ennek egészségügyi akadálya. Ez már csak azért is érdekes, mert a szintén közép-ázsiai ország azon kevés államok egyike, ahol hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzöttet sem regisztráltak.

A Vatikán már februárban

kötelezővé tette a Covid elleni oltást minden lakos és alkalmazott számára, akiket akár el is bocsáthatnak, ha nem fogadják el a vakcinát.

Az európai miniállamnak persze könnyű dolga van, hiszen hivatalosan mindössze körülbelül 800-an lakják.

Részleges oltási kötelezettség

Olaszországban – Franciaországhoz és Görögországhoz hasonlóan – szintén kötelezővé tették a védőoltást az egészségügyi dolgozók számára május 25-től. Aki nem fogadja el a vakcinát, az nem kerülhet kapcsolatba a betegekkel.

A rendelet miatt eddig 300 dolgozó fordult bírósághoz.

Nagy-Britannia június közepén jelentette be, hogy az idősotthonok minden dolgozóját be kell oltani – tehát az ott szolgáltatást nyújtókat (például fodrászokat) és az önkénteseket is. Az intézkedést még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Oroszországban, ahol alacsony az átoltottsági ráta, Vlagyimir Putyin nemrég ismételten kizárta az általános oltási kötelezettség bevezetését.

Ugyanakkor Szergej Szobjanin, Moszkva főpolgármestere június közepén gyakorlatilag

kötelezővé tette a vakcinálást a szolgáltatási szektorban dolgozók számára a járványhelyzet romlása miatt: augusztus 15-ig mintegy kétmillió embert kell védetté tenni.

Hasonló intézkedésekről döntöttek Szentpéterváron és más térségekben is.

Lettországban a hivatásos katonákat kell augusztus elsejéig beoltani – aki megtagadja a vakcinát, azt elbocsáthatják.

Az Egyesült Államokban csak elvétve vezettek vagy vezetnek be kényszeroltásokat.

San Francisco például júniusban rendelte el a város 35 ezer alkalmazottjának a vakcinálását, az ellenkezőknek ott is elbocsátással vagy fegyelmi eljárással kell számolniuk.

Texasban pedig az egyik legnagyobb kórház 150 alkalmazottját tették lapátra, miután elutasították az oltást.

És mi van itthon?

Ami pedig Magyarországot illeti, a kormány a kötelező oltás bevezetését nem tervezi. Orbán Viktor miniszterelnök korábbi közlése szerint vizsgálták, de elvetették ennek a lehetőségét

Ugyanakkor tavasszal olyan korlátozásokról döntött a kabinet – az oltatlanok például nem ülhettek be az éttermek zárt helyiségeibe, nem járhattak moziba, színházba –, amelyekkel nyilvánvalóan nyomás alá helyezte a vakcinát elutasítókat, döntésük megváltoztatása érdekében.

Az őket sújtó korlátozások egy részét június végén eltörölték, miután a beoltottak száma elérte az 5,5 milliót. Számos eseményen – ide tartoznak a sport-, a zenés-táncos, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó, szabadtéren tartott egyéb rendezvények – ugyanakkor továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG