9p

Folyamatosan születnek a felvételek az ukrajnai frontokon és a frontoktól távolabb is, kiválogattuk az elmúlt napok leginkább figyelemreméltó képsorait közülük.

A nemzetközi figyelem október eleje óta inkább a gázai konfliktusra helyeződött, miközben az ukrajnai fronton a téli időjárás beköszönte is nehezítette a nagyobb szabású hadműveletek folytatását. Ez azonban messze nem jelenti azt, hogy ne folytatódott volna az ukrajnai háború a maga minden borzalmával együtt. Az oroszok Avgyijivkánál hatalmas veszteségek árán ugyan, de továbbra is nyomás alatt tartják az ukrán védőket, de más frontszakaszokon is zajlottak heves harcok. A frontvonalaktól távolabb eközben folytatódik a felőrlő hadviselés, mindkét fél drónokkal, tüzérségi eszközökkel, és időnként harci repülőgépekkel is vadászik az ellenséges eszközökre és egyéb értékes célpontokra.

A híreket, és főleg esetleg csak a címeket, bevezetőket olvasgatva könnyű távol helyeznie magát az embernek a háború kegyetlen valóságától, amely ukrán és orosz emberek, katonák mindennapjait jelenti továbbra is. Kiválogattunk néhány érdekes vagy éppen megrázó felvételt a mögöttünk hagyott napokban készültek közül.

A legsúlyosabb harcok továbbra is Avgyijivkánál zajlanak. Az időjárás és a hatalmas veszteségek miatt az oroszok a gépesített rohamok helyett egyre inkább a Bahmutnál is használt taktikára, az újabb és újabb, egymás után indított gyalogsági támadásokra támaszkodnak, az ukrán tüzérség és egyéb eszközök pedig hatalmas veszteségeket okoznak a támadóknak. Egy orosz katona vitte végig a kameráját egy bajtársai holttesteivel teli erdősávon:

Dolgoznak az ukrán mesterlövészek is. Hőkamerán keresztül még a kilőtt lövedékek is jól láthatók, ahogy a hideg levegőn végigszáguldva, íves röppályát leírva elérik célpontjaikat. Ez az ukrán mesterlövész állítólag 12 találatot ért el egy óra alatt, a felvételen egy perc magasságában egy mozgásképtelenné vált Leopard 2A6 tank is látható a háttérben:

Továbbra is fontos szerepet játszanak az öngyilkos drónok is. E felételen két orosz harckocsit támadnak ukrán drónok Avgyijivkától délkeletre. A rádiójel, és ezzel a videók megszakadnak becsapódás előtt, ahogy a tereptárgyak megzavarják az adást, a pilótáknak így az utolsó métereken vakon kell célra vezetniük a drónokat:

A nagy veszteségek ellenére azonban az oroszok újabb és újabb rohamokat indítanak, kimerítve az ukrán védőket és fogyasztva lőszerkészleteiket is. Egy ukrán katona beszél a tapasztalatairól az alábbi felvételen. „Minden nap támadnak, nem számít az időjárás, nem számítanak a veszteségeik. Szó szerint átgyalogolnak a halottaikon, a sebesültjeiken, nem érdekli őket. […] Nagyok a készleteik, sok az erőforrásuk, minden nap friss az erejük.”

Az ukrán veszteségek is óriásiak. Nagy felháborodást váltott ki az a – nem első ilyen – felvétel, amelyen oroszok két magát megadó ukrán katonát végeznek ki hidegvérrel.

Veszélyes terep

Egy másik frontszakaszról előkerült az első akció közben készült ukrajnai felvétel egy felújított Leopard 1A5 harckocsiról is, amely nyílt területen tüzel az ellenséges állásokra, de utána találatot kap. A felvételek alapján valószínűsíthető, hogy mozgásképtelenné vált, legénysége pedig elhagyta – de nem veszett oda az eszközzel együtt, ez a nyugati páncélosok talán legnagyobb előnye szovjet tervezésű társaikkal szemben.

A frontvonalaktól távolabb mindkét fél igyekszik pusztítani egymás tüzérségi, légvédelmi és elektronikus hadviselési eszközeit is, érzékeny veszteségeket okozva. Az alábbi felvételen egy ukrán P-18-as radar elleni Lancet dróntámadás látható Herszon térségében – ez az egység most egy időre biztosan működésképtelenné vált, bár a találat nem a radart, hanem a vezetőfülkét érte.

Ennél fontosabb veszteség lehet ukrán részről, hogy egy saját fejlesztésű 80K6M radart is eltalált egy Lancet drón, ez a 3D radar az ukránok egyik legfejlettebb radarrendszere.

Az ukránok szintén a herszoni fronton vadásztak le egy TOS-1A termobárikus rakétasorozatvetőt, az oroszok egyik legfélelmetesebb, de rövid hatótávolsága miatt igencsak sérülékeny fegyverét:

Limannál pedig egy 155 milliméteres tüzérségi lőszer formájában érte el a végzet az oroszok egy R-330-as elektronikus hadviselési rendszerét:

Távoli célpontok

Ukrán támadás érte (újra) a Krímen található orosz Szaki légibázist is, a hírek szerint sok a halálos áldozat is a kiszolgálószemélyzet soraiban.

De a civil lakosság sincs biztonságban, különösen az orosz tüzérség hatótávolságán belül. Herszont hiába nyilvánította Vlagyimir Putyin Oroszország részének, a város feladása után az oroszok folyamatosan lövik annak lakónegyedeit, a pusztításon és a félelemkeltésen kívül semmilyen más célzattal. Itt látható egy ilyen támadás eredménye:

Még messzebb a fronttól, a kercsi hídnál is voltak érdekes fejlemények. Eltűnt például a hidat védő egyik S-400-as légvédelmi rendszer, a helyén csak álcák maradtak. Az utóbbi időszakban az orosz légvédelem veszteségei miatt egyre több légvédelmi rendszert vezényelnek a hátországból a front közelébe, de ezzel máshol keletkeznek lukak a védelemben.

Az alábbi bejegyzéssorozat pedig azt elemzi, milyen új védelmi intézkedéseket tettek az oroszok a kercsi híd megvédésére a tengeri drónok ellen – néhány hónapja egy ilyen támadás okozott komoly károkat a kulcsfontosságú építményben.

A háborút azonban nem csak fegyverekkel vívják. Az oroszok az elmúlt időszakban afrikai és közel-keleti migránsok tömegét irányították Finnország határaira, destabilizációs kísérletként a NATO – Svédország érkezésééig – legújabb tagja ellen. Mivel egy régi szabályozás értelmében a határon csak járművel lehet átkelni, a migránsok nagy része biciklivel érkezik – e képsorokon a hátrahagyott kerékpárok láthatók.

(via Don's Weekly)

 
 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Putyinék megfenyegették a németeket!
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:18
Bekérették a német nagykövetet az orosz külügyminisztériumba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG