<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Srí Lanka kénytelen lehet még több olajat vásárolni Oroszországtól, mivel a szigetországban súlyos üzemanyaghiány következett be a példátlan gazdasági válság közepette.

Ranil Wickremesinghe miniszterelnök az AP hírügynökségnek adott interjúban jelezte ugyan, hogy először más források után nézne, de nyitott lenne arra is, hogy nyersolajat vásároljon Moszkvától. Néhány más dél-ázsiai nemzethez hasonlóan Srí Lanka semleges maradt az európai háborúval kapcsolatban.

Oroszország február végi ukrajnai inváziója óta a kőolaj világpiaci ára az egekbe szökött. Miközben Washington és szövetségesei igyekeznek felszámolni Moszkva bevételi forrásait a háborús erőfeszítései támogatásához, Oroszország nagy árengedménnyel kínálja nyersolaját, ami számos ország számára rendkívül csábítóvá teszi azt.

Srí Lanka államcsődöt jelentett. Fotó: DepositphotosSrí Lanka államcsődöt jelentett. Fotó: Depositphotos

Értesülések szerint két héttel ezelőtt Srí Lanka 90 ezer tonnás orosz nyersolajszállítmányt vásárolt egyetlen finomítójának újraindításához.

Wickremesinghe nem kommentálta közvetlenül az értesülést, és azt mondta, hogy nem tudja, hogy további megrendelések is vannak-e folyamatban. De közölte, hogy Srí Lankának égető szüksége van üzemanyagra, és jelenleg megpróbál olajat és szenet szerezni az ország hagyományos közel-keleti beszállítóitól. "Néha nem lehet tudni, hogy milyen olajat vásárolunk" - mondta. "Mindenesetre az Öbölt tekintjük fő beszerzési forrásunknak."

2022 januárjában egyébként Srí Lankán megkezdődött a dél-ázsiai térség valaha volt legnagyobb magyar útépítési projektje, amelynek keretében a Betonútépítő Zrt. két nagy felüljárót épít meg a főváros közelében, ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be az év elején Colombóban.

Wickremesinghe, aki egyben Srí Lanka pénzügyminisztere is, elmondta, hogy országa növekvő adóssága ellenére hajlandó lenne több pénzügyi segítséget elfogadni Kínától. Srí Lanka 51 milliárd dollárnyi külföldi adósságot halmozott fel és az idén esedékes közel 7 milliárd dollár törlesztését felfüggesztette. A nyomasztó adósság miatt az országnak nincs pénze alapvető importcikkekre, ami azt jelenti, hogy a lakosságnak nehézséget okoz az olyan alapvető szükségleti cikkek beszerzése, mint az élelmiszer, az üzemanyag, a gyógyszerek, sőt még a WC-papír és a gyufa beszerzése is. A hiány miatt huzamos áramkimaradások alakultak ki, és az emberek napokig kénytelenek kilométeres sorokban várni a főzőgázra és a benzinre.

És bár elismerte, hogy Srí Lanka jelenlegi szorult helyzetét "saját maga okozta", azt mondta, hogy az ukrajnai háború még rosszabbá teszi a helyzetet, és hogy az élelmiszerhiány 2024-ig folytatódhat. Elmondta, hogy Oroszország búzát is felajánlott Srí Lankának.

A miniszterelnök elmondta, hogy kormánya tárgyalásokat folytatott Kínával az adósságok átütemezéséről. Peking korábban felajánlotta, hogy több pénzt ad kölcsön az országnak, de elzárkózott az adósság csökkentésétől, valószínűleg azért, mert attól tart, hogy más hitelfelvevők is hasonló könnyítéseket követelnének. "Kína beleegyezett, hogy a többi országgal együtt könnyítést adjon Srí Lankának, ami az első lépés" - mondta Wickremesinghe.

(via MTI)
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jelentős fennakadások a vasúti közlekedésben a vihar miatt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 20. 08:37
Székesfehérvár és Gárdony között szombat hajnaltól egy vágányon megindulhatott a vonatközlekedés, mert van áram a felsővezetékben. Ugyanakkor délutánig több vonalon fennakadásokra kell számítani.
Makro / Külgazdaság Moszkva szerint a Nyugat a hibrid akciók és a nyílt fegyveres konfliktus határán lavírozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 20. 07:59
Moszkva szerint Washington is könnyen belekeveredhet a konfliktusba. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 178. napján.
Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG