TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Napestig lehetne sorolni a koronaherceg külpolitikai felsüléseit Szíriától Katarig. De milyen ítélet született a két éve Isztambulban horrorisztikus módon kivégzett és aztán feldarabolt rezsimkritikus újságíró ügyében? Káncz Csaba jegyzete.

A 84 éves, régóta betegeskedő Szalman ibn Abdul-Aziz Al Szaúd szaúdi királyt júliusban kórházba szállították. Esetleges elhalálozása már nem érné váratlanul az országot, mint ahogyan az sem, hogy a forrófejű és agresszív fia, a 34 éves Mohamed bin Szalmán (MbS) koronaherceg emelkedne a trónra.

A királyi családban durva belharcok folynak, de mára MbS konszolidálta hatalmát, kinevezve egyik testvérét energiaügyi miniszternek, a másikat pedig védelmi államtitkárnak. Akárcsak a kínai elnök, MbS is korrupciós vádakkal kaszálja el sorra politikai ellenfeleit.

Külpolitikai kihívások

Napestig lehetne sorolni MbS külpolitikai felsüléseit Szíriától Katarig. De a legnagyobb dráma kétségkívül MbS hat éve elindított jemeni hadjárata, amely katasztrofális kihatással járt a szaúdi költségvetésre és mindenekelőtt a jemeni átlagemberre.

A hadjárat aláásta Rijád hagyományos szövetségi rendszerét, Pakisztán ugyanis nem volt hajlandó csapatokat küldeni a huszi lázadók leverésére. Jemen a jelen állás szerint krónikus bukott állammá (failed state) alakult az Arab-félszigeten.

Mohamed bin Szalmán koronaherceg és Szalman ibn Abdul-Aziz Al Szaúd szaúdi király képe egy üres stadionban 2020. augusztusában. Fotó: EPA / STR Mohamed bin Szalmán koronaherceg és Szalman ibn Abdul-Aziz Al Szaúd szaúdi király képe egy üres stadionban 2020. augusztusában. Fotó: EPA / STR

A napokban újabb külpolitikai kihívással néz szembe Rijád. A választási kampányt folytató Trump elnök részéről ugyanis óriási nyomás nehezedik a megroggyant királyságra, hogy az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Bahrein után ismerje el Izraelt.

A szaúdi király azonban csak azzal a feltétellel hajlandó normalizálni kapcsolatait Tel-Avivval, ha Washington közbenjár a palesztin állam megalapításáért.

Elveszett vízió

MBS felelős a 2016 áprilisában bejelentett "Vision 2030" elnevezésű államreform-csomag megvalósításáért is. Az egyébként üdvözlendő lépések közé tartozik a vízfejű állami bürokrácia visszavágása és a privatizáció - igen ám, de ezek a lépések komoly munkahelyvesztéshez vezetnek. Márpedig az alacsony olajárak miatt az idei költségvetési hiány várhatóan a GDP 16 százaléka lesz és a 35 milliós szaúdi népesség mintegy ötöde már a szegénységi küszöb alatt él.

Miközben a mekkai zarándoklat tavaly 2,6 millió zarándokot vonzott az országba, idén ezt le kellett mondani a koronavírus járvány miatt, mintegy 15 milliárd dolláros kiesést okozva.

A „Vision 2030” program része volt egy 500 milliárd dolláros „okos város” megalapítása, valamint egy 200 milliárd dolláros, napenergiát felhasználó villamosenergia-termelő létesítmény létrehozása. Mindezen grandiózus projektek most romokban hevernek, hiszen a második negyedévben az államháztartás 29 milliárd dolláros hiányt mutatott fel.

Bár a hivatalos statisztikák szerint az első negyedévben 11,8 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, helyi szakértők szerint ez már most közelebb van a 30 százalékhoz, a 24-29 éves korosztályban pedig a 40 százalékhoz. Ráadásul az előrejelzések szerint 1,9 millió fiatal lép az elkövetkező évtizedben a munkaerőpiacra.

A rijádi szégyen

Végezetül pár szót arról a szégyenteljes perről, amelyet Rijád produkált a 2 éve Isztambulban horrorisztikus módon kivégzett és aztán feldarabolt rezsimkritikus újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyében. Az egész pert zárt ajtók mögött folytatták le úgy, hogy még a 15 fős kivégző kommandó tagjainak neveit sem hozták nyilvánosságra.

Az ítéletetet szeptember 7-én hirdették ki. MbS neve - aki bizonyítható módon utasítást adott a kivégzésre -, említésre sem került. A kommandó 5 tagja végül 20 éves börtönbüntetést kapott, hármukat pedig 7-től 10 évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél