BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 27. 09:19

A Le Monde értesülése szerint Szaúd-Arábia titokban pénzügyi támogatást nyújt az orosz zsoldosok tevékenységéhez Líbiában. Ankara egyedül maradt a líbiai proxi háborúban. Káncz Csaba jegyzete.

Recep Tayyip Erdogan török elnök óriásplakátja Isztambulban 2017. március 20-án. Illusztráció. (Kép forrása: MTI/EPA/Sedat Suna)

A január 19-i, berlini Líbia Konferencia óta tovább növekedett a proxi háborús feszültség Líbiában, és a fegyverszünetet már több, mint 150-szer sértették meg a szemben álló felek. „A fegyverembargó egy vicc” – jelentette ki Stephanie Williams, az ENSZ líbiai különmegbízottja. Valóban, a Spiegel információi szerint az Egyesült Arab Emirátusok (UAE) szinte naponta küldi Boeing 747-eseken a fegyvereket Bengáziba a kelet-líbiai illegitim katonai erők vezetőjéhez, Halifa Haftárhoz.

A törökök nem arabok

Egyiptom ugyanezt teszi szárazföldi konvojokkal. Oroszország is Haftárt támogatja és már egy éve zsoldosokat dobott át a paramilitáris Wagner Csoportból. Igazán döbbenetes fejlemény ennek kapcsán a Le Monde értesülése, miszerint Szaúd-Arábia pénzügyi támogatást nyújt az orosz zsoldosok tevékenységéhez.

Valóban, Rijád pozitívan áll Haftár kéréséhez, amelynek keretében a hadúr segítséget kért olyan arab államoktól, mint Szaúd-Arábia, Egyiptom és a UAE, ellentétben a Tripoliban székelő Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfővel, aki egy nem-arab országtól, Törökországtól kért és kap támogatást. Sokatmondó, hogy Mohammed al-Szulami, az Iráni Tanulmányok Rijádi Központjának igazgatója nemrég kijelentette: „a neo-ottomán zsoldosok bevetése Líbiában emlékeztet azon síita szélsőséges katonára, akiket Irán küldött harcba Szíriában”.

A Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Haftár „nem legitim vezető, és egy illegális struktúra képviselője” – húzta alá Erdogan török elnök decemberben, miután Isztambulban fogadta Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfőt. Ankara a maga részéről tengeri úton szállít fegyvereket a központi kormányzatnak Tripoliba. Január 4-én a szaúdi külügyminisztérium ennek kapcsán leszögezte, hogy Törökország tevékenysége Líbiában „megsérti a szuverenitás nemzetközi elveit”.

Washington is Haftár mögött

S noha a szaúdi támogatást Haftár számára a török beavatkozás váltotta ki Líbiában, szakértők már figyelmeztetnek arra, hogy Rijád nem csak politikai befolyást akar szerezni. Ez az aggodalom azon szaúdi törekvés nyomán kapott lábra, miszerint Rijád egyre inkább egyesíti erejét Líbiában az ultrakonzervatív Makdali Szalafista mozgalommal.

Ankara számára az sem igazán megnyugtató fejlemény, hogy bár Washington papíron a központi kormányt támogatja, Richard Norland nagykövet a napokban tett első líbiai látogatásán még csak el sem utazott a líbiai fővárosba, hanem csak Haftárral találkozott Bengáziban. Az USA biztonsági okokból jelenleg Tunéziában működteti líbiai nagykövetségét. Sokatmondó az is, hogy Norland eddig még csak időpontot sem talált esz-Szarrádzs líbiai kormányfő számára Tripoliban, kijelentve, hogy „a találkozó akkor történik majd meg, ha azt a biztonsági helyzet megengedi”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
Makro / Külgazdaság Újra stratégiai szerepben az élelmiszerexport-tilalom és az éhséglázadások
Káncz Csaba | 2020. április 2. 09:54
Az élelmiszer a jelenlegi globális válság időszakában újra kezdi felvenni stratégiai szerepkörét. Több nagy gabonatermesztő ország a napokban megtiltotta a termény kivitelét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fekete Húsvét jön Olaszországban, újabb szomorú rekord a spanyoloknál
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 08:30
Olaszország  április közepéig biztosan nem enyhít a karanténon, így a húsvéti ünnepek is izolációban telnek majd. Az olasz kormányfő szerint ugyanakkor később meg kell tanulniuk együtt élni a vírussal. Spanyolországban újabb rekordra szökött az egy nap alatt elhunytak száma. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.  
hírlevél