BUX
36 474.46
+0.30%
+111.00
OTP
10 990.00
+0.64%
+70.00
MOL
1 794.00
-0.06%
-1.00
RICHTER
7 130.00
+0.78%
+55.00
MTELEKOM
385.00
+0.00%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 1. 17:33

Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. A szovjetek két mongol miniszterelnököt is tarkón lőttek, így mindenki összerezzent, amikor a múlt héten az ulánbátori orosz nagykövetség dörgedelmes üzenetet tett közzé. Káncz Csaba jegyzete.

A tengerektől elzárt, másfél millió négyzetkilométeres ország számára - amelyet Oroszország és Kína határol – a geopolitika nem valamilyen politikai divat kérdése, hanem a mindennapok rideg valósága. A szovjet vezetés két miniszterelnöküket is kivégezte, 1937-ben és 1941-ben. Az 1930-as években Moszkva – és helyi kiszolgálóik, a Mongol Népi Forradalmi Párt – több tízezer embert végzett ki vallás-ellenes kampányok és politikai elnyomások keretein belül.

A miheztartás végett

A mongolokban a múlt héten feltépődtek a régi sebek, amikor köztelevíziójuk (MNB) az általános választásokra tekintettel programváltozást hajtott végre, és mégsem közvetítette élőben a moszkvai Győzelem Napi parádét, ahol egy szakasz mongol katona is felvonult. Az ulánbátori orosz nagykövetség nem vette félvállról ezt a sértést, és Facebook oldalán „aberráltnak” minősítette az MNB vezetését, amely alávetette magát a nyugati érdekeknek. Az orosz diplomatákat a mai napig zavarhatja a 2010-es mongol nemzetbiztonsági koncepció, amely a nyugati országok „magasan fejlett, demokratikus közösségét” Mongólia „harmadik szomszédjának” nevezi.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek várják, hogy leadják voksukat a parlamenti választáson egy ulánbátori szavazóhelységben június 24-én. (Fotó: MTI/EPA) A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek várják, hogy leadják voksukat a parlamenti választáson egy ulánbátori szavazóhelységben június 24-én. (Fotó: MTI/EPA)

Mongólia Kínával szemben is tojástáncra kényszerül. 2016-ban például Ulánbátor meghívta a dalai lámát, hogy adjon a buddhizmusról tanítást. A meghívás pont egy olyan időszakra esett, amikor az ország súlyos adósságválságtól szenvedett, és amikor Mongólia egyedül Kínától számíthatott alacsony kamatú kölcsönre. A Pekingtől való függőséget demonstrálja, hogy a szomszéd tiltakozása nyomán a mongol külügyminiszter bocsánatot kért Kínától, és ígéretet tett arra, hogy a dalai lámát soha többet nem fogják meghívni.

A mongol vezetés 2015 őszén még előkészített egy „örökös semlegességi” koncepciót svájci és türkmén mintára. Ezt azonban mind Moszkva, mind Peking elutasította, így a tervezet az irattárba került. Tavaly aztán Putyin Ulánbátorba látogatott, és örökös barátsági, valamint átfogó stratégiai partnerségi megállapodást írt alá vendéglátóival. 2019 augusztusában pedig már 11. alkalommal rendezték meg a közös orosz-mongol hadgyakorlatot. Washington csak a névjegyét tudja lerakni ebben a játszmában: Mark Esper védelmi miniszter szintén tavaly látogatott el Mongóliába, de a hírértéke a látogatásnak csupán annyi volt, hogy a mongolok egy kis lovat ajándékoztak neki.

Magyar-mongol kapcsolatok

Figyelemre méltó, hogy Mongólia ilyen szomszédok mellett is már lelépte hazánkat a jogállamiságban: a Freedom House indexük 84/100, míg a magyar csupán 70/100. A magyar nagykövetség 2015 tavaszán nyílt meg újra Ulánbátorban (előzőleg 2006-ban került bezárásra). A Magyar Pénzjegynyomda Zrt. 2015-ben elnyert egy 10 évre szóló, 10 millió dollár értékű, új biometrikus útlevelek gyártására és szállítására kiírt mongol állami tendert. Magyar cégek eközben sikeresen szerepelnek mongol állami tendereken városépítési és energetikai területeken is.

És a legfontosabbat ne felejtsük: 2018 óta évente két mongol fiatal kerül a felcsúti Puskás Akadémiára, akiknek a labdarúgóképzésen túl a szállását és az iskoláztatását is biztosítják egy esztendeig, „ezzel segítve a mongol futball megújulását és felemelkedését”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél