<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Erdogan török elnök sok jel szerint nem győzhet az oroszok támogatása nélkül, sőt most felmerült, hogy egy komolyabb paktum részeként segítik egymást Szíriában. A hétvégi rakétatámadás után is inkább Putyinhoz húz. Az EU ráadásul ma bemutatja a legújabb jelentését Törökországról, aminek a kicsengése minden lesz, csak nem pozitív.
Török katonák indulásra készen a szíriai határ mellett. Fotó: EPA/Sedat Suna

A szíriai háború már régen nem Asszadról és ellenzékéről szól, “képviselők útján vívott háborúvá” (proxy war) vált az USA és Oroszország között, amelyben éppen elmérgesedett a hangnem. Donald Trump amerikai elnök a rakétatámadással provokációt intézett Oroszország ellen – írja a német Focus.de.

E két nagyhatalom között egyensúlyozik Recep Tayyip Erdogan elnök, akinek saját célja van Szíriában, a kurd YPG milícia legyőzése. Ehhez azonban szüksége van az oroszok támogatására is, miközben tagja a NATO-nak, és így az USA szövetségese.

Következésképpen a két nagyhatalom viszonyának további elmérgesedése felettébb kellemetlen lehet számára. Ekkor ugyanis állást kéne foglalnia közöttük, és vagy Szíriában, vagy az EU-ban korlátozná ezzel saját befolyását.

Önként átadja Afrint?

A német lap szerint nagyon úgy tűnik, hogy az oroszok segítsége nélkül Erdogan nem győzhet a kurdok ellen. Erre utal, hogy március végén, Afrin elfoglalásakor az török vadászgépek számára az oroszok megnyitották a légteret. De egyéb katonai akcióit is jól tűrték az oroszok.

Megfigyelőkre hivatkozva azt írják, Törökország és Oroszország a színfalak mögött alighanem megegyezett abban, hogy Afrint az Asszad-rezsim, illetve az oroszok kapják meg. Ha ugyanis Erdogan meg akarná tartani, nagy számú katonát és rendőrt kéne állomásoztatnia ott, akiket a kurd gerillák állandóan támadnának. A sok áldozatot nehezen tudná otthon megmagyarázni.

Már választottak?

Ha viszont a területet átadja, elmondhatja, hogy legyőzte a kurdokat, anélkül, hogy újabb vérontásnak lenne kitéve. Az észak-szíriai offenzívát Erdogan választási kampánytémává tette, így a tét nagyon nagy. Ha viszont az oroszokkal szövetkezik, akkor ez az EU-val való kapcsolatokat fogja rosszul érinteni.

Ebben a konfliktusban a hétvégi amerikai-francia-brit rakétatámadás, amelynek elvileg a vegyi fegyverek használatának megtorlása volt a célja, nem hozott enyhülést. Németország álláspontja ugyanis az, hogy Szíria jövője csak Asszad elnök nélkül képzelhető el. Ez viszont sem az oroszoknak, sem a törököknek nem tetszik. A törökök egyelőre inkább Oroszországgal való jó viszonyukat hangsúlyozták a rakétatámadás után.

Öles léptekkel távolodik

Az Európai Unió ma délután mutatja be szokásos, Törökországgal és annak EU-csatlakozásával foglalkozó éves jelentését, amelyben azonban semmi jó nincs – véli tudni a Tagesschau.de. A német weboldal szerint a jelentésből inkább az derül ki, Törökország öles léptekkel távolodik az EU-tól. Holott Erdogan elnök még március végén Várnában is kifejezte, hogy országa csatlakozni szeretne az európai államszövetséghez.

Törökország papíron tagvárományos marad ugyan, valójában azonban a csatlakozási tárgyalásokat továbbra is jegelik – írja a Tagesschau. A jelentésben állítólag az egyetlen pozitívum, hogy az ország befogadott 3,5 millió szíriai menekültet. Amiben az EU természetesen továbbra is mélységesen érdekelt.

Újra német újságírót fogtak le

A kapcsolatok romlására utal, hogy Törökországban a hétvégén megint lecsuktak pár nyugati újságírót. A német Süddeutshce Zeitung szerint az Etha baloldali hírügynökség három munkatársáról van szó, akik közül legalább az egyik német és török útlevéllel érkezett – állítólag nyaralni. Azt azonban szintén írják, hogy a Marxista-Leninista Kommunista Párt egyik tagjáról van szó, aki részt vett olyan párttársai temetésén, akik a kurd YPG oldalán harcoltak. Így terrorizmussal gyanúsítják.

Tankot újságíróért?

Nemrég hosszas raboskodás után egy vezető német lap újságíróját, Demiz Yücelt engedték ki a török fogságból. Vannak, akik szerint a két ország közötti titkos megállapodásról lehetett szó, mert éppen akkor tárgyaltak páncélosokkal kapcsolatos technológiákról is.

(A törökök óriási politikai tisztogatási hullámáról írtunk itt, annak Európára is kiterjedő akcióiról pedig itt.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Makro / Külgazdaság Ezért tartott házkutatást az FBI Donald Trump házában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 07:01
Tegnap délután megjelentek a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az legfrissebb hírek szerint potenciális bűncselekmény volt az üdülőhelyen tárolni a 15 doboznyi iratot.
Makro / Külgazdaság A Kreml szerint semmi alapja egy orosz-ukrán találkozónak - a háború 167. napja
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 06:36
Az USA további 4,5 milliárd dollárt biztosít Ukrajnának; Moszkva felfüggeszti a nukleáris fegyverek ellenőrzését a Washingtonnal kötött szerződés értelmében. Háborús összefoglaló reggel. 
Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG