BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2020. március 18. 19:17

Pár hónap után megbuktatták a legfőbb ügyészt és a Nyugat-párti ukrán kormányt, az új vezető tisztviselők szinte kivétel nélkül be vannak kötve az oligarchákhoz. Eközben csendes olvadás indult el Kijev és Moszkva között. Káncz Csaba jegyzete.

Vlagyimir Putyin (Fotó: 123rf.com)

Miközben Európa és az USA figyelmét leköti a koronavírus járvány okozta pánik, addig Ukrajnában a parlament leváltotta a reform- és Nyugat-párti kormányt. Olekszij Honcsaruk kormányfő távozását 2 hete hagyta jóvá a kijevi parlament. Honcsaruk csupán 6 hónapot töltött hivatalában, soha ilyen rövid idő alatt még nem buktattak meg ukrán miniszterelnököt.

Zavaros múltúak kinevezése

Utódja Denisz Smihal, addigi miniszterelnök-helyettes lett. 2017 és 2019 között Smihal igazgatóként dolgozott egy olyan energiavállalatnál (DTEK), amelyet az ország legvagyonosabb oligarchája, Rinat Akmetov birtokol. Smihal kinevezésével megfigyelők szerint Volodimir Zelenszkij elnök próbál kiegyezni az oligarchákkal és a jelek szerint elfogadta Akmetov háttérajánlatát, hogy bizonyos lépések megtétele esetén az oligarcha TV-je kedvezőbb képet fest majd az elnökről.

A politikai vérengzés elérte a legfőbb ügyészt, a sokak által tisztelt Ruszlan Rjabosapkát is, akit tavaly augusztusban neveztek ki hivatalába. Utódját a parlament tegnap választotta meg Irina Venediktova személyében. A legfőbb korrupció-ellenes szervezet (Anti-Corruption Action Centre) hevesen tiltakozott Venediktova kinevezése ellen, hiszen számos, rendkívül vitatott lépést tett a közelmúltban.

Hasonlóan korrupt háttérrel rendelkezik a szintén tegnap kinevezett gazdasági miniszter. Ihor Petrasko 7 évig vezette Oleg Bakmatjuk oligarcha egyik cégét (UkrLandFarming). Az oligarchát 1 milliárd dollár elsikkasztása miatt jelenleg nemzetközileg körözik.

Összességében megfigyelők szerint az ukrán kormány leváltása Zelenszkij elnök mézesheteinek a végét jelzik. Az elnök egy új paktummal próbálja megfordítani egyre romló támogatottságát – míg tavaly ez 74 százalékon állt, a múlt hónapra a támogatottsága 49 százalékra esett.

Olvadás Putyinnal

Zelenszkij eddigi népszerűségének egyik fő támasza volt azon eredeti ígérete, hogy Moszkvával „bármilyen áron” békét fog kötni a szeparatista megyék ügyében. Putyin azonban egyfajta társ-szuverenitást követel, amely gyakorlatilag végtelenítené a Donyec régió feletti orosz ellenőrzést. Az utóbbi hónapok mozdulatlansága után viszont a jelek szerint a háttérben olvadás indult el Kijev és Moszkva között, amely megdöbbentette a nyugati megfigyelőket.

Zelenszkij elnök és Dmitro Razumkov parlamenti elnök ugyanis egyetlen hanggal sem tiltakozott az ellen, hogy Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki pártelnök március 10-én Moszkvába látogatott, ahol fogadta delegációját Putyin elnök és Vjacseszlav Volodin, a Duma elnöke. Medvedcsukkal senki sem árul zsákbamacskát, hiszen gyermekének személyesen Putyin a keresztapja. A látogatás célja az volt, hogy létrehozzanak egy inter-parlamentáris uniót Kreml párti ukrán-, orosz, német- és francia országgyűlési képviselőkből, aki elősegítik a kelet-ukrajnai békés rendezést.

Medvedcsuk nem egy könnyű súlyú játékos az ukrán politikában, hiszen pártja (’Ellenzéki Platform – Az Életért’) a tavaly júliusi általános választásokon 13 százalékát szerezte meg a szavazatoknak. A Moszkva-párti politikus az elmúlt hetekben támogatást kapott álláspontjához az új ukrán miniszterelnök személyében is, aki felszólított arra, hogy a megszállt Krím-félszigetre Ukrajna állítsa vissza az ivóvízellátást.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/ érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Horvátországi nyaralás? Nem javul a helyzet
MTI | 2020. július 16. 17:54
A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban és Split-Dalmát megyében van.
Makro / Külgazdaság Tiborcz István kastélyszállója kitárja kapuit a nép előtt
Vég Márton | 2020. július 16. 17:06
Ingyenesen megnézhetik a turai lakosok Tiborcz István helyi kastélyszállóját a vasárnapi nyílt napon. Bent tilos fotózni, de a kertben egy emlékképet azért lehet készíteni.
Makro / Külgazdaság Már Budapesten vállalkozik a Borkai videóban szereplő ikerpár egyik tagja
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 16:30
A Borkai videóban is szereplő székesfehérvári ikerpár egyik tagja új üzletbe fogott a koronavírus-járvány előtt. Budapesti cég főleg csomagküldéssel foglalkozik.
Makro / Külgazdaság Borsod után Somogyban lesz a legtöbb iskolaőr
Kormos Olga | 2020. július 16. 16:09
Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.
Makro / Külgazdaság 3 milliárd forintos beruházás után újranyílt a Waberer Medical Center
Kormos Olga | 2020. július 16. 15:57
3 milliárd forintos befektetéssel nem csak újranyílt a Waberer Medical Center, - benne a hazai privát piacon egyedülálló Walk in Center -, de a fejlesztéseknek köszönhetően májustól az Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, most júliustól pedig a Kardiológiai Centrum indult el tesztüzemmel.
Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
Friss
hírlevél