BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 18. 19:17

Pár hónap után megbuktatták a legfőbb ügyészt és a Nyugat-párti ukrán kormányt, az új vezető tisztviselők szinte kivétel nélkül be vannak kötve az oligarchákhoz. Eközben csendes olvadás indult el Kijev és Moszkva között. Káncz Csaba jegyzete.

Vlagyimir Putyin (Fotó: 123rf.com)

Miközben Európa és az USA figyelmét leköti a koronavírus járvány okozta pánik, addig Ukrajnában a parlament leváltotta a reform- és Nyugat-párti kormányt. Olekszij Honcsaruk kormányfő távozását 2 hete hagyta jóvá a kijevi parlament. Honcsaruk csupán 6 hónapot töltött hivatalában, soha ilyen rövid idő alatt még nem buktattak meg ukrán miniszterelnököt.

Zavaros múltúak kinevezése

Utódja Denisz Smihal, addigi miniszterelnök-helyettes lett. 2017 és 2019 között Smihal igazgatóként dolgozott egy olyan energiavállalatnál (DTEK), amelyet az ország legvagyonosabb oligarchája, Rinat Akmetov birtokol. Smihal kinevezésével megfigyelők szerint Volodimir Zelenszkij elnök próbál kiegyezni az oligarchákkal és a jelek szerint elfogadta Akmetov háttérajánlatát, hogy bizonyos lépések megtétele esetén az oligarcha TV-je kedvezőbb képet fest majd az elnökről.

A politikai vérengzés elérte a legfőbb ügyészt, a sokak által tisztelt Ruszlan Rjabosapkát is, akit tavaly augusztusban neveztek ki hivatalába. Utódját a parlament tegnap választotta meg Irina Venediktova személyében. A legfőbb korrupció-ellenes szervezet (Anti-Corruption Action Centre) hevesen tiltakozott Venediktova kinevezése ellen, hiszen számos, rendkívül vitatott lépést tett a közelmúltban.

Hasonlóan korrupt háttérrel rendelkezik a szintén tegnap kinevezett gazdasági miniszter. Ihor Petrasko 7 évig vezette Oleg Bakmatjuk oligarcha egyik cégét (UkrLandFarming). Az oligarchát 1 milliárd dollár elsikkasztása miatt jelenleg nemzetközileg körözik.

Összességében megfigyelők szerint az ukrán kormány leváltása Zelenszkij elnök mézesheteinek a végét jelzik. Az elnök egy új paktummal próbálja megfordítani egyre romló támogatottságát – míg tavaly ez 74 százalékon állt, a múlt hónapra a támogatottsága 49 százalékra esett.

Olvadás Putyinnal

Zelenszkij eddigi népszerűségének egyik fő támasza volt azon eredeti ígérete, hogy Moszkvával „bármilyen áron” békét fog kötni a szeparatista megyék ügyében. Putyin azonban egyfajta társ-szuverenitást követel, amely gyakorlatilag végtelenítené a Donyec régió feletti orosz ellenőrzést. Az utóbbi hónapok mozdulatlansága után viszont a jelek szerint a háttérben olvadás indult el Kijev és Moszkva között, amely megdöbbentette a nyugati megfigyelőket.

Zelenszkij elnök és Dmitro Razumkov parlamenti elnök ugyanis egyetlen hanggal sem tiltakozott az ellen, hogy Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki pártelnök március 10-én Moszkvába látogatott, ahol fogadta delegációját Putyin elnök és Vjacseszlav Volodin, a Duma elnöke. Medvedcsukkal senki sem árul zsákbamacskát, hiszen gyermekének személyesen Putyin a keresztapja. A látogatás célja az volt, hogy létrehozzanak egy inter-parlamentáris uniót Kreml párti ukrán-, orosz, német- és francia országgyűlési képviselőkből, aki elősegítik a kelet-ukrajnai békés rendezést.

Medvedcsuk nem egy könnyű súlyú játékos az ukrán politikában, hiszen pártja (’Ellenzéki Platform – Az Életért’) a tavaly júliusi általános választásokon 13 százalékát szerezte meg a szavazatoknak. A Moszkva-párti politikus az elmúlt hetekben támogatást kapott álláspontjához az új ukrán miniszterelnök személyében is, aki felszólított arra, hogy a megszállt Krím-félszigetre Ukrajna állítsa vissza az ivóvízellátást.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/ érhető el.)

Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-teszt: a nyolcadik laboratórium is csatasorba állt
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 13:37
A mintavételi laboratóriumok közé nyolcadikként becsatlakozott a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma, lapunk kérdésére pedig azt a választ kaptunk a sajtótájékoztatón, hogy bár a hazai virológusok apró változásokat észleltek a víruson, de ennek nincs jelentősége a fertőzőképességre vonatkozóan, tehát nem érint egyre fiatalabb korosztályt.
hírlevél