<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pár hónap után megbuktatták a legfőbb ügyészt és a Nyugat-párti ukrán kormányt, az új vezető tisztviselők szinte kivétel nélkül be vannak kötve az oligarchákhoz. Eközben csendes olvadás indult el Kijev és Moszkva között. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin (Fotó: 123rf.com)

Miközben Európa és az USA figyelmét leköti a koronavírus járvány okozta pánik, addig Ukrajnában a parlament leváltotta a reform- és Nyugat-párti kormányt. Olekszij Honcsaruk kormányfő távozását 2 hete hagyta jóvá a kijevi parlament. Honcsaruk csupán 6 hónapot töltött hivatalában, soha ilyen rövid idő alatt még nem buktattak meg ukrán miniszterelnököt.

Zavaros múltúak kinevezése

Utódja Denisz Smihal, addigi miniszterelnök-helyettes lett. 2017 és 2019 között Smihal igazgatóként dolgozott egy olyan energiavállalatnál (DTEK), amelyet az ország legvagyonosabb oligarchája, Rinat Akmetov birtokol. Smihal kinevezésével megfigyelők szerint Volodimir Zelenszkij elnök próbál kiegyezni az oligarchákkal és a jelek szerint elfogadta Akmetov háttérajánlatát, hogy bizonyos lépések megtétele esetén az oligarcha TV-je kedvezőbb képet fest majd az elnökről.

A politikai vérengzés elérte a legfőbb ügyészt, a sokak által tisztelt Ruszlan Rjabosapkát is, akit tavaly augusztusban neveztek ki hivatalába. Utódját a parlament tegnap választotta meg Irina Venediktova személyében. A legfőbb korrupció-ellenes szervezet (Anti-Corruption Action Centre) hevesen tiltakozott Venediktova kinevezése ellen, hiszen számos, rendkívül vitatott lépést tett a közelmúltban.

Hasonlóan korrupt háttérrel rendelkezik a szintén tegnap kinevezett gazdasági miniszter. Ihor Petrasko 7 évig vezette Oleg Bakmatjuk oligarcha egyik cégét (UkrLandFarming). Az oligarchát 1 milliárd dollár elsikkasztása miatt jelenleg nemzetközileg körözik.

Összességében megfigyelők szerint az ukrán kormány leváltása Zelenszkij elnök mézesheteinek a végét jelzik. Az elnök egy új paktummal próbálja megfordítani egyre romló támogatottságát – míg tavaly ez 74 százalékon állt, a múlt hónapra a támogatottsága 49 százalékra esett.

Olvadás Putyinnal

Zelenszkij eddigi népszerűségének egyik fő támasza volt azon eredeti ígérete, hogy Moszkvával „bármilyen áron” békét fog kötni a szeparatista megyék ügyében. Putyin azonban egyfajta társ-szuverenitást követel, amely gyakorlatilag végtelenítené a Donyec régió feletti orosz ellenőrzést. Az utóbbi hónapok mozdulatlansága után viszont a jelek szerint a háttérben olvadás indult el Kijev és Moszkva között, amely megdöbbentette a nyugati megfigyelőket.

Zelenszkij elnök és Dmitro Razumkov parlamenti elnök ugyanis egyetlen hanggal sem tiltakozott az ellen, hogy Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki pártelnök március 10-én Moszkvába látogatott, ahol fogadta delegációját Putyin elnök és Vjacseszlav Volodin, a Duma elnöke. Medvedcsukkal senki sem árul zsákbamacskát, hiszen gyermekének személyesen Putyin a keresztapja. A látogatás célja az volt, hogy létrehozzanak egy inter-parlamentáris uniót Kreml párti ukrán-, orosz, német- és francia országgyűlési képviselőkből, aki elősegítik a kelet-ukrajnai békés rendezést.

Medvedcsuk nem egy könnyű súlyú játékos az ukrán politikában, hiszen pártja (’Ellenzéki Platform – Az Életért’) a tavaly júliusi általános választásokon 13 százalékát szerezte meg a szavazatoknak. A Moszkva-párti politikus az elmúlt hetekben támogatást kapott álláspontjához az új ukrán miniszterelnök személyében is, aki felszólított arra, hogy a megszállt Krím-félszigetre Ukrajna állítsa vissza az ivóvízellátást.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/ érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: emlékezetes búcsút vett Angela Merkel
Wéber Balázs | 2021. december 8. 17:57
Ami elkezdődik, az egyszer általában véget is ér.  
Makro / Külgazdaság Berlin dilettáns védelmi minisztert nevez ki az európai biztonságpolitikai viharban
Káncz Csaba | 2021. december 8. 15:35
Akkor neveznek ki egy dilettáns német védelmi minisztert, amikor Európa perifériáján nő az erőszak a Kaukázustól kezdve Ukrajnáig. A döntő szó így Párizshoz kerülhet, hiszen a 2022 januárjában elstartoló francia soros uniós elnökség kiemelt prioritása az európai védelmi önállóság. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az új kancellár: megint a baloldal vezeti Németországot
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 13:17
Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak szerdán a német szövetségi parlament.
Makro / Külgazdaság Brutális kamatemelésre kényszerítheti Matolcsy Györgyéket a 14 éve nem látott infláció
Csabai Károly | 2021. december 8. 11:28
Az száz százalékra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnap a most 3,1 százalékos egyhetes betétje, míg jövő kedden a 2,1 százalékos alapkamatát megemeli. A közel 14 éve nem látott magasságú (7,4 százalékos) novemberi infláció és különösen az 5 százalékos 2022-es várakozások miatt azonban erősen kérdéses, hogy elegendő lesznek-e az utóbbi hetekben megszokott, maximum több tizedszázalékpontos szigorítgatások, nem kell-e egy nagy levegőt venni és egy jelentősebbet emelni – ahogy arra volt már több példa is a 2000-es években.
Makro / Külgazdaság Óriási hiányt termelt a költségvetés novemberben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 11:14
Egyetlen hónap alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a deficit a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Csalódás érheti az autósokat pénteken
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:56
Kedden kilőtt az olajára, ami az autósok számára nagyon rossz hír. Az üzemanyagok ára az elmúlt másfél hétben ugyanis szépen csökkent, de ennek most vége.
Makro / Külgazdaság Ausztrália diplomatái sem lesznek ott a pekingi téli olimpián
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:21
A diplomáciai bojkottot az Egyesült Államok kezdeményezte Kínával szemben az emberi jogok folyamatos megsértése miatt. Ehhez az akcióhoz csatlakozott most Ausztrália. Az ázsiai ország külügyi szóvivője korábban rendkívül élesen bírálta az amerikai kezdeményezést.
Makro / Külgazdaság Tízéves csúcson az arabica kávé ára a New York-i kereskedésben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:41
A kedvezőtlen időjárás, az emelkedő szállítási költségek és a bedugult kikötők miatt.
Makro / Külgazdaság Évtizedes csúcson az infláció
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:10
7,4 százalékkal nőttek az árak novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Utoljára 2007. decemberében volt ekkora az infláció.
Makro / Külgazdaság Omikron: a WHO szerint semmi okunk kételkedni a vakcinák hatékonyságában
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 08:29
Azért az adatokat óvatosan kell elemezni, mert még csak a vizsgálatok elején járnak, tették hozzá.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló