Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Magyarországon van a világ egyik legtöbb oltásellenes tartalma a közösségi csatornákon – derült ki azon az online beszélgetésből, amelyet három magyar oltásellenességel foglalkozó kutatás képviselői tartottak.

„Magyarországon nem csak az oltással szemben, de minden iránt igen nagymértékű a bizalmatlanság, és sajnálatos módon kevés olyan kezdeményezéssel találkozunk, amely szisztematikusan próbálná ezt leépíteni. Ennek köszönhető, hogy hazánkban kiugróan sok az oltásellenes tartalom” – mondta Bauer Zsófia az Ynsight Research kutatási igazgatója az oltásellenes kutatásokról szóló beszélgetésben.

Több magyar kutatás is az oltásellenességet vizsgálja. Fotó: Depositphotos
Több magyar kutatás is az oltásellenességet vizsgálja. Fotó: Depositphotos

A beszélgetés apropója pedig az volt, hogy a koronavírus elleni küzdelem fontos mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy több oltást is engedélyeztek a különböző nemzetközi és országos hatóságok. A lakossági szintű immunitás eléréshez azonban nem elég az, ha jók az oltások, az is kell, hogy az állampolgárok beoltassák magukat. De mit gondolnak vajon az állampolgárok az oltásokról? Mekkora az oltásellenesség? Ezt vizsgálta meg a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium online eseményén három szakértő.

Koltai Júlia szociológus, az ELTE adjunktusa és a CEU szakértője egy országos reprezentatív felmérésről kirajzolódó vírustagadó magatartásról tartott előadást. Kifejtette, hogy szeptemberről decemberre nagyot változott az emberek véleménye, mert már nem tekintik egyszerű náthának a koronavírust. Az viszont feltűnő, milyen nagy az egyetértés az emberek között atekintetben, hogy:

a koronavírus létezik, de a média és a politikusok saját érdekeik miatt indokolatlanul nagy hangsúlyt fektetnek rá.

A kutatók többek között arra is kíváncsiak voltak, kinek a tanácsát fogadják meg a magyar emberek? Védekezés esetén 43 százalék hisz az orvosoknak és tudományos szakértőknek, ám a védőoltások esetében már jóval kevesebben fogadnak el tőlük tanácsot, az oltások kapcsán pedig már feltűnnek azok is, akik senkit sem hallgatnak meg és senki tanácsából nem kérnek.

 • Arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát, a szeptemberi 23 százalékos IGEN-nel válaszoló réteg decemberre 47 százalékra ugrott fel
 • Az is kiderült, hogy a legnagyobb támogatottságú (40 százalék) vakcinák a nyugatiak, a kínai és orosz vakcinákban csak 20 százalék hisz. Az idősebbek természetesen többen oltatnának
 • Az oltásellenesek közül 65 százalék bizonytalan, 35 százalékuk kategorikusan nem oltatna
 • Az oltásellenesek között a nők száma magasabb, de iskolavégzettség szerint nincs különbség, ahogy a nagyvárosok között sem
 • Régiós szempontból érdekesség, hogy a keleti régióban magasabb, míg nyugaton alacsonyabb az oltásellenesség
 • Az összeesküvésben hívók között (pl. migránsok hurcolták be a vírust, a koronavírussal a hatalom célja a teljes kontroll megvalósítása) magasabb az oltásellenesek aránya
 • Minden második ember oltásellenes, aki szerint a korlátozó intézkedések ellehetetlenítik az életet.

Az oltási hajlandóságot kutató kérdőív a covid.set.hu honlapon most is elérhető és kitölthető bárki számára. Koltai Júlia szerint minél többen töltik ki, annál könnyebb lehet a járványkezelés.

Kmetty Zoltán szociológus, az ELTE egyetemi adjunktusa úgynevezett „szövegbányászati fókuszból” világította meg az oltásellenességet, céljuk, hogy megértsék a magyar társadalmat a közösségi csatornákon folyó diskurzusokból, ezért több évesre tervezett projektjükben folyamatosan gyűjtik a véleményeket az online térből. Szeretnének egy applikációt is kidolgozni arra, hogy az oltásellenességről és vírusszkepticizmusról szóló tartalmakat kiszűrjék, majd elemezhessék.

Érthető módon az oltásellenességgel foglalkozó cikkek aránya tavaly márciusban és áprilisban volt a legmagasabb. Novemberre 10 százalékra nőttek az oltással kapcsolatos tartalmak, melyek egy része bizony oltásellenes.

A közösségi médián zajlanak az ominózus diskurzusok. Fotó: Depositphotos
A közösségi médián zajlanak az ominózus diskurzusok. Fotó: Depositphotos

Szeptembertől november közepéig az „oltás” kulcsszavas kereséssel 500 ezer tartalmat találtak a Facebook-on, például kommentek formájában. Így jött létre az a hét topik, amelyet további vizsgálatra érdemesnek tartottak:

 • Covid-vakcinák (tesztelések, stb.) – az összes bejegyzés 20 százaléka.
 • Védőoltások (influenza is).
 • A magyar kormány járványügyi intézkedései
 • Hazai járványügyi adatok (igencsak átpolitizált topik)
 • Operatív Törzs beszámolói (kevés kommenttel)
 • COVID-diskurzus nemzetközi környezetben (túlkommentelve)
 • COVID hatása a magyar gazdaságra.

A vakcinás topikban legtöbbet a Pfizerről, a Szputnyikról, az Astráról, és a Modernáról esett szó, a legkevesebb diskurzus az izraeli vakcináról folyt. S bár a befutó a Pfizer-BioNTech oltása lett, az Operatív Törzs beszámolóiban a Szputnyikról beszéltek többet.

Bauer Zsófia szociológus, az Ynsight Research kutatási igazgatója az oltásellenesség narratíváiról beszélt az online térben. Vizsgálataik 2020. január 1-2021. január 10. közöttiek, tehát igen frissek. A hagyományos közösségi csatornákat vették górcső alá ők is, ahol

a 2,5 millió COVID-diskurzus nem kevesebb, mint 37 (!) millió kommentet szült.

Oltással kapcsolatos beszélgetés 2,7 millió darab volt egy év alatt, az ezekre érkező kommentek szintén ennek a többszöröse.

A FB-központú kommentek hangulatáról árulkodik, hogy 56 százalékuk negatívan vélekedett az oltásról. Persze nem mindegy, hogy az oltással, vagy a magyar procedúrával kapcsolatban, ezek pedig vegyes képet mutatnak. Érdekes, hogy míg a KSH felméréséből a beoltási hajlandóság emelkedést mutat, az Ynsight Research szerint a kommentekből az szűrhető le, hogy növekszik az elutasítottság, s egyre hangosabb a csoport, amely ellenzi az oltást.

Az oltásellenes közösséget egyébként a koronavírus megjelenése előtt, már 2017-től vizsgálja a piackutató cég. Tudható, hogy egy izolált, marginális kis csoportból indultak pár éve, a járvány kezdeti szakaszában pedig egyből megjelentek a vírustagadó, oltásszkeptikus influenszerek, akik egyre növekvő, felhergelt csoportokat generáltak.

Fejlődéstörténetüket nézve régen még kevesen voltak, bár akkor is hangosak, de ritkán jelentek meg az online térben, és a védőoltások miatt inkább a kisgyerekesek közül kerültek ki, akiknél nem játszott szerepet még a pártpolitikai szempont. Elszigetelten éltek az absztrakt félelmükkel, de alapvetően szabálykövetők maradtak.

Jelenleg azonban nem csak hogy megnőtt a számuk, de sok mindenben változtak is: visszautasítják a járványkezelést, bizalmatlanok, különböző hazai és külföldi szkeptikus tartalmakat terjesztenek, melyek jelentősen átpolitizáltak, hiperaktívak, fókuszba kerültek az összeesküvés-elméletek, jellemző a szabályszegés, az egyfajta szabadságharcos attitűd, amelyekkel a kutatások szerint tovább nő a hangjuk és dominálnak az online térben. Tudni kell, hogy az oltásellenesek eleve többet kommentelnek, mint az átlag.

Keresik az igazságot, az általuk tudományosnak vélt információkra támaszkodnak. Megjelentek komoly vezetőik, köztük magyar vezetők és influenszerek, akik most már nagy nemzetközi csoportba ágyazódnak. Jól érzékelhető a szabadságharcos alkatuk, nem csak az oltás és a vírus kapcsán, hanem sok más kérdésben is. Saját felsőbbrendűségüket hirdetik, azt gondolják, mindenki át van verve a világon, csak ők tudják az igazságot. Most már sokat foglalkoznak aktuálpolitikai kérdésekkel is, az állami intézkedéseket teljes mértékben elutasítják, kijátsszák a szabályokat, és nem magát a vakcinát, hanem a hozzá kapcsolódó állami procedúrákat hárítják.

Végső soron a COVID-szkepticizmust vegyítik az intézkedések kritikájával, aminek eredménye az oltásellenesség, vagy alacsony oltási kedv.

„Amerikában hiába jelennek meg hasonló elméletek és tartalmak az oltással és vírussal kapcsolatban, mint Magyarországon, ott mégis kisebb az elutasítás, mint nálunk” – mondja Bauer Zsófia.

A kutatók úgy látják, a következő hónapok lesznek érdekesek, mert aki beoltatja magát, óhatatlanul elkezdi „reklámozni”. Márpedig az ország ötöde bizonytalan, rájuk pozitívan hathatnak ezek. A kutatók szerint egyébként a platformok is felelősek a kialakult oltásellenes helyzetért, ugyanis, ha valaki rákattint, vagy belájkol bármilyen oltásellenes tartalmat egyszer is, attól fogva egyre több ilyet tol felé az algoritmus, ami egy idő után meg is erősítheti a szkepticizmusát. Ennek a spirális hatásnak is köszönhető, hogy meg tudnak erősödni markáns vírus- és oltásellenes csoportok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Angela Merkel az egész EU-ban engedélyeztetné a Szputnyik V vakcinát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 21. 14:46
Angela Merkel Vlagyimir Putyinnal egyezett meg arról, hogy segítik az orosz vakcina európai engedélyezését, több uniós kormányfő pedig levélben követeli a vakcinák gyorsabb jóváhagyását.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormánynál sokkal optimistább a Takarékbank
Csabai Károly | 2021. január 21. 14:13
Csaknem kétszer magasabb, 6,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a hitelintézet 2021-re, mint a Pénzügyminisztérium, ez még a Magyar Nemzeti Bank 3,5-6 százalékos előrejelzési sávjának felső értékét is meghaladja. Derűlátásukat a Takarékbank elemzői arra alapozzák, hogy az ipar és az építőipar dübörögni fog. Szerintük a többi szektor teljesítménye függ a járvány lefutásától, a vakcinák elérhetőségétől és a beoltottságtól.
Makro / Külgazdaság Jön az elektronikus halotti bizonyítvány a papíralapú mellé
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 13:05
Egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a halálozás anyakönyvezéshez szükséges adatok továbbítása 2021 februárjától. Az Elektronikus Halottvizsgálati Bizonyítványt kiállító (eHVB) rendszernek köszönhetően az anyakönyvezetők elektronikusan is megkapják majd az elhunytak eljáráshoz szükséges adatait. A járvány miatti napi halálozások miatt mindenképp időszerű az új eljárás. 
Makro / Külgazdaság A kormány megnézte, meg lehet-e támadni a Pfizer-szerződést
Baka F. Zoltán | 2021. január 21. 12:43
A mai Kormányinfón arról is kérdeztük Gulyás Gergelyt, hogy melyik GDP-prognózisnak higgyünk.
Makro / Külgazdaság Jó viszonyt szeretne Bidennel a washingtoni magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2021. január 21. 10:14
Joe Biden beiktatásán Takács Szabolcs képviselte Magyarországot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 1410 új fertőzött, 98 beteg pedig elhunyt
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 09:33
1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 355 662 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Az OGYÉI-engedélyezett orosz vakcina dokumentációját bárki letöltheti
Kormos Olga | 2021. január 21. 09:06
Meglepetésre úgy tűnik, hogy a napokban sokat emlegetett kínai Sinopharm vakcinát egy váratlan fordulattal megelőzte az orosz Szputnyik V oltóanyag, amely az Astra Zenecával együtt tegnap este megkapta a magyar hatóságok ideiglenes engedélyét.
Makro / Külgazdaság Nem kell a kormány pénze a Lánchíd felújításának elkezdéséhez
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 08:36
Akkor is megkezdheti a Lánchíd felújítását a főváros, ha nincs megállapodás a kormánnyal.
Makro / Külgazdaság Kormányzati engedéllyel még lassabb lehet a Magyar Posta
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 08:16
Elég 5 nap alatt kivinni a sima levelet.
Makro / Külgazdaság Több mint 100 milliárd forintról döntött az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 07:42
Kis híján 110 milliárd forintos átrendezésről döntött a kormány a szerda esti Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján.
Friss
hírlevél