BUX
36 064.55
-0.44%
-158.00
OTP
10 770.00
-1.19%
-130.00
MOL
1 863.00
+0.16%
+3.00
RICHTER
6 870.00
-0.36%
-25.00
MTELEKOM
386.00
+1.45%
+5.00
 
2019. március 26. 14:14

A 0,9 százalékos jegybanki alapkamatot ugyan nem emelte a Monetáris Tanács a mai ülésén, ám szűkítette a kereskedelmi bankok likviditását azáltal, hogy az MNB-nél elhelyezett betéteinek a kamatát növelte, igaz, az még így is negatív.

A jegybanki alapkamat tehát továbbra is 0,9 százalék, ugyanennyit számít fel a jegybank a kereskedelmi banknak egy napra nyújtott hitelek után, miközben 0,95 százalékponttal kevesebbet, -0,05 százalékot fizet a nála elhelyezett betétekért.

Az már tegnap kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank forintlikviditást nyújtó devizaswap-állománya szinten maradt, miután a jegybank egy hónapra 25 milliárd, három, hat és tizenkét hónapra 30-30-30 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el. A hétfői tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 1989 milliárd forint.

A Monetáris Tanács mai döntése megfelelt a piaci várakozásoknak. Először a tavaly december 18-ai ülése után kiadott közleményében helyezte kilátásba, hogy az infláció emelkedése miatt változhat a monetáris politika. Erre erősített rá aztán januárban, egy bécsi konferencián Nagy Márton, az MNB alelnöke, kijelentetve: „amennyiben az éves adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3 százalékot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását”. Márpedig e feltételek az első két hónapban teljesültek: a Központi Statisztikai Hivatal szerint az adószűrt maginfláció januárban elérte a 3 százalékos zsinórmértéket, februárban pedig már 3,2 százalékra nőtt.

Az sem meglepetés, hogy a szigorítás nem a közel három éve 2016 májusa óta 0,9 százalékos jegybanki alapkamat emelésével kezdődik, miután a jegybanki vezetők azt is jelezték, hogy a Monetáris Tanács előbb a nemkonvencionális eszközökhöz nyúl. Hogy mit hoz a jövő, az nemcsak a hazai inflációs folyamatoktól függ, hanem a külső tényezőktől. Márpedig ez utóbbiak egyelőre nem sürgetik az MNB-t, hiszen mind az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, mint az Európai Központi Bank az utóbbi hetekben várakozó álláspontra helyezkedett. Mindenesetre elemzők többsége az alapkamat emelésére legkorábban az év végén számít, egyesek azonban csak a jövő év első negyedévében.

A forint a reggelt az euróval szemben valamivel a 316-os szint felett kezdett kezdte, majd kora délelőtt megközelítette a 317 forintot, ahonnan erősödni kezdett, vélhetően már beárazva a kamatdöntést. Jelenleg egy euró ismét közel 316 forintot ér.

Az, hogy más szigorító intézkedést is hozott-e a Monetáris Tanács – jelesül véget vet-e annak, hogy a kereskedelmi bankok devizát cserélhetnek el vele forintra, amivel csökkenne a bankok forintlikviditása, vagyis kevesebb összeg marad náluk arra, hogy forinthiteleket nyújtsanak – a Matolcsy György MNB-elnök  és két alelnöke, Nagy Márton és Windisch László által 15 órától tartandó sajtótájékoztatón derül ki, amelyről szerkesztőségünk is tudósít.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kinevezett egy új miniszterelnöki biztost
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:48
A Tatai-medence kiemelt járműipari térség összehangolt fejlesztéséért fog felelni.
Makro / Külgazdaság Áder János úgy döntött, ez a négy személy többé nem lehet magyar állampolgár
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 06:19
A négy személy közül ketten az egykori Jugoszlávia, ketten pedig a Szovjetunió területén születtek.
Makro / Külgazdaság Húztak egyet a pórázon Hongkongban – meddig bírják a befektetők?
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2020. július 3. 06:07
Ismét kezdenek elszabadulni az indulatok Hongkongban, ezúttal az új nemzetbiztonsági törvény miatt. A félelmek szerint ez a városállam eddigi relatív szabadságának végét jelentheti, ami emberi jogi szempontokon túl üzleti szempontból is aggályos lehet. Ugyanakkor Ázsia pénzügyi központjának "lerombolása" senkinek sem áll érdekében – még Kínának sem.
hírlevél