BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2019. május 14. 09:24

A vezető demokrata elnökjelölt 2002-ben a Külügyi Bizottság akkori elnökeként nem volt hajlandó olyan szakértőket meghallgatni, akik ellenezték az iraki beavatkozást. 2016-ban pedig azzal fenyegette meg Porosenko ukrán államfőt, hogy az Obama-kormányzat visszavonja az egymilliárd dolláros hitelgaranciát, és ezzel fizetésképtelenségbe taszítja az országot, amennyiben nem távolítja el a legfőbb ügyészt. Az utóbbi órákban aztán újabb bomba robbant körülötte. Káncz Csaba jegyzete

A jelen: Joe Biden, az Egyesült Államok korábbi alelnöke szelfizik egy szavazóval első kampánykörútján azután, hogy bejelentette: elindul az elnökjelölti címért. Fotó: EPA / CJ Gunther

Trump elnök, a pökhendi néptribun 2016-os politikai felemelkedésében döntő felelőssége van a Demokrata Pártnak. Azon belül is az Obama-Biden elnökség nyolc éves uralmának, amely nem számoltatta el a 2008-as globális pénzügyi válság amerikai felelőseit és magasról tett a deindusztrializálódott szövetségi államok lecsúszó polgáraira, mindenek előtt Michiganben és Wisconsinban. A fehér munkásosztály lázadása a washingtoni politikai kaszt globalizációs és bevándorlási politikája ellen aztán váratlanul érte a párt moguljait.

A lobbik kedvence

De mintha mi sem történt volna, a nagy politikai és üzleti lobbik újra versenybe küldik a volt alelnököt a jövő évi elnökválasztásra és a felmérések szerint máris az élre tört a demokrata jelöktek között. Biden április végén úgy szállt ringbe a demokrata elnökjelöltségért, hogy riválisaival ellentétben nem tett közzé részletesen kidolgozott választási programot. Csupán egy stratégiai szempontot hangsúlyozott, hogy Trump egzisztenciális veszélyt jelent az amerikai értékrendszerre és demokráciára, ezért mindenáron elejét kell venni, hogy 2021 januárjában ismét ő legyen a Fehér Ház gazdája. A kampányban Bidennek kapóra jön, hogy a rozsdaövezet egyik kulcsállamában, Pennsylvaniában született és nőtt fel, s jó kapcsolatai vannak a vezető szakszervezetekkel, köztük azokkal, amelyek 2016-ban Trump javára mozgósították tagjaikat.

A múlt: Joe Biden amerikai alelnök Barack Obama akkori amerikai elnök társaságában a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2015. október 21-én bejelenti, hogy nem indul az amerikai elnökválasztáson. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Biden most a maga 76 évével vezető demokrata jelöltnek számít.  Érdekességképpen jegyezzünk meg, hogy Bident 1972-ben akkor választották először szenátorrá, amikor még Richard Nixonnak hívták az amerikai elnököt. Biden a globális katonai beavatkozási lobbik egyik engedelmes végrehajtója: 2002-ben például a Külügyi Bizottság akkori elnökeként nem volt hajlandó olyan szakértőket meghallgatni, akik ellenezték az iraki beavatkozást.

Az ukrán beavatkozás árnyai

Napjainkban Bident a balra tolódó demokratáknál sokan egyszerűen Obama engedelmes, centrista emberének tartják. További probléma a hajlott kora, valamint azok a korrupciós ügyek, amelyek a családjára vonatkozóan most újonnan előtérbe kerültek.

Biden 2016 márciusában – akkor még alelnökként – azzal fenyegette meg Petro Porosenko ukrán államfőt, hogy az Obama-kormányzat visszavonja az egymilliárd dolláros hitelgaranciát, és ezzel fizetésképtelenségbe taszítja az országot, amennyiben nem távolítják el azonnali hatállyal Viktor Sokin legfőbb ügyészt. Bidennek az volt a gondja, hogy korrupciós gyanúba keveredett fiát ki akarta hallgatni Ukrajna legfőbb ügyésze. 2015-ben a New York Times is beszámolt arról, hogy az ukrajnai Burisma Holdings nevű gázipari cég igazgatótanácsába került Biden alelnök kisebbik fia, Hunter Biden, aki 2014-2015-ben a cégtől járandóságként fölvett több, mint 3 millió dollárt.

Most viszont Trump és csapata vérszagot érez és azt akarják, hogy William Barr legfőbb ügyész vizsgálja ki a Biden család ukrajnai ügyeit. Az ukrán legfőbb ügyész eközben már vizsgálatot folytat azügyben, hogy az Ukrán Anti-Korrupciós Hivatal vezetője 2016-ban segítette-e Hillary Clinton kampányát Trumppal szemben.

Az pedig az utóbbi órákban robbant ki, hogy Biden alelnök és fia hivatali gépen 2013-ban Kínába repültek, számos politikai vezetővel találkoztak és két hét múlva Hunter Biden cége 1 milliárd dolláros magántőke-társaságot alapított a kínai kormány felügyelete alatt működő Bank of China-val. Mindezt úgy, hogy Hunter Bidennek gyakorlatilag nem volt ezirányú tapasztalata. Joe Biden ráadásul a kampányában a múlt héten azt állította, hogy „Kína nem jelent veszélyt az Egyesült Államokra”, ami most egy újabb támadási frontot nyit a republikánusok számára.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
Makro / Külgazdaság Várják is az olasz vezetők az ország újranyitását meg nem is
MTI | 2020. május 31. 14:00
Egy északi tartományi vezető szerint szép jelzés, hogy a járványtól megkímélt déli régiókkal egyszerre nyitják meg a durván megtizedelt északi régiót. Egy déli vezető szerint meg érthetetlen az egész.
Makro / Külgazdaság Már több mint 6 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. május 31. 07:53
A halálos áldozatoké már csaknem 370 ezer, közel 2 és félmillióan viszont kigyógyultak a betegségből.
Makro / Külgazdaság Trump eltolta a G7-et, meghívta Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is
MTI | 2020. május 31. 07:27
Kínát viszont nem.
Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél