4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Trump nem törődött a felhördüléssel, kivetette a védővámot az acélra és az alumíniumra - megüzente viszont mindenkinek, hogy be lehet kerülni a kivételezettek körébe. Ehhez jóban kell lenni az Egyesült Államokkal és nem árt, ha a katonai kapcsolatok is rendben vannak.
Trump elnök tollakat osztogat a körülötte álló acélipari munkásoknak, miközben aláírja az acél- és alumíniumimportra kivetett védővámról szóló rendeletet a Fehér Házban. Fotó: EPA / Michael Reynolds

Donald Trump amerikai elnök rendeletére az Egyesült Államok az acélimportra 25, az alumíniuméra pedig 10 százalékos védővámot vetett ki, az elnök acélipari dolgozók karéjában írta alá csütörtökön az importvámokról szóló döntést. Trump azt mondta, hogy kormánya kész a rugalmasságra és az együttműködésre más országokkal. Döntését az amerikai gazdaság érdekeivel és az amerikai nemzetbiztonság elsőbbségével indokolta.

Lesznek még kivételek - de küzdeni kell Trump kegyeiért, akár fegyverrel is

Az Egyesült Államokban gyártott árukat nem érintik a vámok, így Trump arra biztatta a külföldi cégeket, hogy építsenek üzemeket az Egyesült Államokban. Washington nyitott arra, hogy - Kanada és Mexikó mellett - egyes országoknak egyedi vámmentességet adjanak, de hozzátette, hogy azokról az országokról lehet szó, amelyek "korrektek" az Egyesült Államokkal kereskedelmi téren is - mondta. Kifejtette azt is, hogy a vámmentesség megadásánál Washington figyelembe veszi az adott országhoz fűződő katonai kapcsolatokat is.

Az elnök kitért Kínára is, és megjegyezte, hogy szerinte Kína egyetlen nap alatt annyi acélt állít elő, mint az Egyesült Államok egy évben. Közölte: Washington tárgyalásokat folytat Pekinggel. "Bár nem tudom, hogy egyáltalán kisül-e valami belőle" - tette hozzá.

Az egyes országokkal folytatandó egyeztetésekkel az elnök Robert Lighthizert, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalóját bízta meg, aki az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásáról folyó megbeszéléseket is vezeti.

A vámtarifák 15 nap múlva lépnek életbe, Kanadára és Mexikóra nem vonatkoznak.

Miért olyan nagy baj ez, miért nem gyakran alkalmaznak mások ilyen eszközöket mostanában? Miért ellenzi ezt még Trump saját szövetségeseinek egy része is? Trump félreérti a kereskedelem lényegét? Öt ok, amiért ostobaság Trump kereskedelmi háborúja

Még a republikánusok is utálják az egészet

Az aláírásra egy hétig tartó bizonytalanság és viták után került sor, a védővámok ügye a Fehér Házban dolgozó szakembereket és a republikánus politikusokat is megosztotta. A szabadkereskedelem híveként ismert Gary Cohn, az Országos Gazdasági Tanács elnöke, Trump legfőbb gazdasági tanácsadója, aki ellenezte a védővámok bevezetését, kedden emiatt be is nyújtotta lemondását.

Paul Ryan házelnök, wisconsini republikánus politikus és Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője nyilatkozatban bírálta a döntést, mindketten egy kereskedelmi háború veszélyére figyelmeztették az elnököt. Miközben Donald Trump többször is megismételte, hogy nincs ellenére egy kereskedelmi háború, Wilbur Ross kereskedelmi miniszter egy televíziós interjúban azt hangoztatta: Washington nem akar kereskedelmi háborút.

Szerdán több mint száz republikánus törvényhozó levelet írt az elnöknek arra kérve őt: gondolja át a vámtarifák ügyét, hogy "elkerülhetők legyenek ennek negatív következményei" az amerikai gazdaságra és a dolgozókra nézve. Hasonlóan vélekedett a gazdasági élet nem egy befolyásos szereplője is.

Mindenki készül a válaszcsapásra

Az EU korábban azt ígérte: ha Trump tényleg aláírja a rendeletet (márpedig aláírta), a Kereskedelmi Világszervezethez fognak fordulni, importvámokat vetnek ki bizonyos amerikai árukra és védintézkedéseket vezetnek be, hogy megóvják az uniót a nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól. Az importvámmal sújtott amerikai termékek listáját még nem ismerjük, de biztosan rajta van többek között a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is. A sajtójelentések szerint a bizottság szükség esetén importvámot vezetne be egyebek mellett bizonyos mezőgazdasági termékekre, számos vas- és acélárura, ruhákra, ágyneműkre, dohánytermékekre, motorkerékpárokra, jachtokra, illetve a bourbon whiskyre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG