<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Dél-Korea szerint Trump elkötelezett, hogy védelmet nyújtson országának.

Az Egyesült Államok megválasztott elnöke telefonon tett ígéretet a dél-koreai miniszternek, hogy a már meglévő biztonságpolitikai szövetség értelmében megvédi a szigetországot. – jelent meg a reuters.com honlapján.

Trump még kampánya során kifejtette, készen áll visszavonni az Dél-koreában állomásozó amerikai csapatokat, hacsak Szöul nem hajlandó nagyobb részét fedezni a katonai költségeknek. Jelenleg mintegy 28,500 amerikai katona állomásozik a területen, hogy védelmet nyújtsanak Észak-Korea ellen.

A dél-koreai elnök szerint a két ország már hat évtizede erősíti szövetségét és reméli, hogy a jövőben még szorosabbra fűzhetik kapcsolatukat. A miniszter arra kérte Trumpot, hogy segítsen minimalizálni az Észak-Korea jelentette veszélyt, amely az utóbbi években több nukleáris tesztet hajtott végre, figyelmen kívül hagyva az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait és szankcióit.

Együtt néznek szembe Északkal

Trump egyetértett a dél-koreai elnökkel és úgy nyilatkozott: Kitartóan és erőteljesen fogunk azért dolgozni, hogy védelmet nyújtsunk az észak-koreai fenyegetéssel szemben – derült ki az elnöki Kék Ház nyilatkozatából.

Észak-Korea uralkodó munkáspártjának hivatalos lapja szerint „egy letűnt kor képzelgése csupán” Amerika azon törekvése, hogy az ország feladja atomfegyver programját.

„Obama államapparátusának egyetlen eredménye, hogy a következő államvezetésnek kell megbirkóznia egy erős, nukleáris fegyverekkel bíró hatalommal” – írta az észak-koreai lap kommentárjában.

Trump és Park Geun-hye dél-koreai elnök megbeszélése nagyjából 10 percig tartott és Park reménykedik, hogy az újonnan megválasztott elnök mihamarabb meglátogatja hazáját.

Többet kell fizetni mostantól?

Dél-Korea számára kétséges, hogy a Trump elnökség miatt Szöulnak komolyabb anyagi részt kell majd vállalnia az amerikai csapatok ellátásában. „Szinte semmit nem kapunk csapataink átszállításáért” – nyilatkozta Trump a CNN-nek.

A két évvel ezelőtt elért ötéves költségmegosztási megegyezés értelmében Szöul  867 millió dollárral járul a katonai költségekhez, ami nagyjából 40 százaléka a teljes ráfordításnak. A szerződés értelmében az összeg az infláció rátájával együtt emelkedik.

Dél-Korea szerint ezek túl magas költségterhek, figyelembe véve az Egyesült Államok jelentős térfoglalását a területen. Egyes parlamenti tagok úgy érzik, hogy az amerikai erők kivonulása esetén csak a atomfegyverek jelenthetnének megoldást, tekintve Észak-Korea folyamatos fejlődő atomprogramját.

A dél-koreai védelmi miniszter szerint országa kifizette a fenntartási költségek ráeső részét és ezt az Egyesült Államok kormánya és a kongresszusa is elismerte.

A védelem az első

Egy további megállapodás értelmében az USA egy végfázisú nagy magasságú területvédelmi rendszert (THAAD) is telepít a területre, amely az észak-koreai rakéták elhárításában lehet segítség. Dél-Korea többször is nemet mondott a darabonként 800 millió dolláros  védelmi rendszer megvételére, így valószínű, hogy ez csak tovább növeli az eddigi fenntartási költségeket.

Lázár: Donald Trump egy szebb, jobb világot hoz majd nekünk

Rendhagyó kormányinfót tartott Lázár János, most nem a menekültválsággal kezdett, hanem Donald Trump megválasztásával. A miniszter és a kormány nagyon reménykedik az új elnökben. Theresa May állítólag garanciát ígért Orbán Viktornak arra, hogy... További részletek>>>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos