TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.

A Varsó és Washington közötti egyre szorosabb biztonságpolitikai együttműködés jegyében látogatott Mike Pompeo külügyminiszter augusztus 15-én a lengyel fővárosba, ahol aláírtak egy újabb katonai egyezményt (Enhanced Defense Cooperation Agreement). A belarusz politikai bizonytalanságok közepette Moszkva egyre idegesebben figyeli, ahogyan újabb amerikai kontingens érkezik Lengyelországba, miközben a térségben a NATO katonáinak a száma már meghaladja a 10 ezer főt.

Az amerikai-lengyel játszma

Az USA és Lengyelország már 2015-ben újjáélesztették Józef Piłsudski marsall Három Tenger Kezdeményezés (Intermarium, TSI) nevű egykori – az első világháború utáni – kezdeményezését. Piłsudski a Németország és Szovjet-Oroszország közötti sávot szerette volna lengyel vezetéssel függetleníteni. A TSI létrehozásának egyik fő célja a német hegemónia megakadályozása volt Európában, amely egyben megakadályozza Eurázsia összefogását is a kontinentális Nyugat-Európával.

Befolyásos amerikai stratégák, úgymint George Friedman és Robert D. Kaplan az utóbbi években azért lobbiztak, hogy Washington élessze újjá a TSI projektet, amely egyszerre tartja sakkban Berlint és Moszkvát. Ebben az új projektben Varsónak és Bukarestnek is kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt időszakban az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban.

A TSI potenciálja

Bár a magyar miniszterelnök hosszú interjújából nem tudhatjuk meg, a nemzetközi sajtóból világossá vált, hogy az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt szerves része a TSI-nek. Pompeo sem véletlenül látogatott augusztusban Szlovéniába, amely során dél-nyugati szomszédunk ígéretet tett a Huawei kizárására jövőbeli 5 G-s tenderéről.

A TSI-nek 12 EU tagállam a tagja (Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Románia és Bulgária), amelyek a Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között helyezkednek el. A térségben nemcsak komoly geopolitikai, hanem gazdasági potenciál is szunnyad.

Míg ezek a tagállamok adják az EU területének 28 százalékát, a népességének pedig a 22 százalékát, addig az EU GDP-jének csupán 10 százalékát adják. A koronavírus-járvány kitörése előtt az EU leggyorsabban növekvő térsége volt, közel 3,5 százalékos növekedést produkálva, miközben az EU átlaga 2,1 százalékon állt.

Tallinni csúcs

De a TSI-kezdeményezés eddig csak lassan haladt előre, mivel a tagállamok csak lassanként fizetik be az ígét összegeket abba az alapba, amelyet egy lengyel és egy román bank állított fel. A finanszírozási kérdések további részletei a TSI 5. csúcstalálkozóján került megvitatásra hétfőn, az észt fővárosban, Tallinnban, melyhez a tagállamok képviselőinek többsége a pandémiás helyzet miatt videóbeszélgetésben csatlakozott.

A Három Tenger Kezdeményezés 2020. október 19-i konferenciáján videón csatlakozva Magyarország is részt vett, itt épp Áder János köztársasági elnök szólal fel Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. (Fotó: MTI/Soós Lajos) A Három Tenger Kezdeményezés 2020. október 19-i konferenciáján videón csatlakozva Magyarország is részt vett, itt épp Áder János köztársasági elnök szólal fel Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A csúcson 9 tagállam és az Amber Infastructure Group alapkezelő összesen 923 millió euró értékben vállalt befektetéseket, Varsó pedig 250 millió euró értékben növeli befizetését az alapba. Varsó kiemelt támogatást fog nyújtani az Észak- és Dél-Európát összekötő gázvezetékek építésének, amelyekkel csökkenthető az orosz függés.

Keith Krach, gazdasági növekedésért, energia- és környezeti ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár is részt vett a csúcson, ahogyan a Google képviselői is. Az amerikai delegáció 300 millió dolláros befektetést ígért a US Development Finance Corporation-on keresztül, amelyet decemberig véglegesítenek. Krach egyben bejelentette, hogy – maximum 1 milliárd dollárig – Washington kész hozzájárulni a 12 tag összes befizetéseinek 30 százaléka erejéig.

Varsó leválik az oroszokról

Október elején az amerikai képviselőház külpolitikai bizottsága támogatásáról biztosította a TSI-t. A határozatban egyben kritizálják az Északi Áramlat II és a Török Áramlat gázvezetékeket, amelyek „aláássák az európai energiabiztonságot”.

A tegnapi csúcson Washington és Varsó aláírt egy 30 éves kormányközi megállapodást a lengyel civil nukleáris energiaprogram fejlesztésére.

A lengyel Świnoujście-be telepített LNG (cseppfolyósított földgáz) terminál 2017-ben ünnepelte az első amerikai szállítmány megérkeztét. Varsó idén májusban jelentette be, hogy a nem újítja meg gázszerződését Moszkvával. 2022-től egyáltalán nem akar orosz gázt vásárolni, szükségletét Norvégiából vezetéken, illetve amerikai és katari LNG-ből akarja fedezni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél