Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.

A Varsó és Washington közötti egyre szorosabb biztonságpolitikai együttműködés jegyében látogatott Mike Pompeo külügyminiszter augusztus 15-én a lengyel fővárosba, ahol aláírtak egy újabb katonai egyezményt (Enhanced Defense Cooperation Agreement). A belarusz politikai bizonytalanságok közepette Moszkva egyre idegesebben figyeli, ahogyan újabb amerikai kontingens érkezik Lengyelországba, miközben a térségben a NATO katonáinak a száma már meghaladja a 10 ezer főt.

Az amerikai-lengyel játszma

Az USA és Lengyelország már 2015-ben újjáélesztették Józef Piłsudski marsall Három Tenger Kezdeményezés (Intermarium, TSI) nevű egykori – az első világháború utáni – kezdeményezését. Piłsudski a Németország és Szovjet-Oroszország közötti sávot szerette volna lengyel vezetéssel függetleníteni. A TSI létrehozásának egyik fő célja a német hegemónia megakadályozása volt Európában, amely egyben megakadályozza Eurázsia összefogását is a kontinentális Nyugat-Európával.

Befolyásos amerikai stratégák, úgymint George Friedman és Robert D. Kaplan az utóbbi években azért lobbiztak, hogy Washington élessze újjá a TSI projektet, amely egyszerre tartja sakkban Berlint és Moszkvát. Ebben az új projektben Varsónak és Bukarestnek is kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt időszakban az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban.

A TSI potenciálja

Bár a magyar miniszterelnök hosszú interjújából nem tudhatjuk meg, a nemzetközi sajtóból világossá vált, hogy az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt szerves része a TSI-nek. Pompeo sem véletlenül látogatott augusztusban Szlovéniába, amely során dél-nyugati szomszédunk ígéretet tett a Huawei kizárására jövőbeli 5 G-s tenderéről.

A TSI-nek 12 EU tagállam a tagja (Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Magyarország, Horvátország, Szlovénia, Románia és Bulgária), amelyek a Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között helyezkednek el. A térségben nemcsak komoly geopolitikai, hanem gazdasági potenciál is szunnyad.

Míg ezek a tagállamok adják az EU területének 28 százalékát, a népességének pedig a 22 százalékát, addig az EU GDP-jének csupán 10 százalékát adják. A koronavírus-járvány kitörése előtt az EU leggyorsabban növekvő térsége volt, közel 3,5 százalékos növekedést produkálva, miközben az EU átlaga 2,1 százalékon állt.

Tallinni csúcs

De a TSI-kezdeményezés eddig csak lassan haladt előre, mivel a tagállamok csak lassanként fizetik be az ígét összegeket abba az alapba, amelyet egy lengyel és egy román bank állított fel. A finanszírozási kérdések további részletei a TSI 5. csúcstalálkozóján került megvitatásra hétfőn, az észt fővárosban, Tallinnban, melyhez a tagállamok képviselőinek többsége a pandémiás helyzet miatt videóbeszélgetésben csatlakozott.

A Három Tenger Kezdeményezés 2020. október 19-i konferenciáján videón csatlakozva Magyarország is részt vett, itt épp Áder János köztársasági elnök szólal fel Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. (Fotó: MTI/Soós Lajos)A Három Tenger Kezdeményezés 2020. október 19-i konferenciáján videón csatlakozva Magyarország is részt vett, itt épp Áder János köztársasági elnök szólal fel Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A csúcson 9 tagállam és az Amber Infastructure Group alapkezelő összesen 923 millió euró értékben vállalt befektetéseket, Varsó pedig 250 millió euró értékben növeli befizetését az alapba. Varsó kiemelt támogatást fog nyújtani az Észak- és Dél-Európát összekötő gázvezetékek építésének, amelyekkel csökkenthető az orosz függés.

Keith Krach, gazdasági növekedésért, energia- és környezeti ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár is részt vett a csúcson, ahogyan a Google képviselői is. Az amerikai delegáció 300 millió dolláros befektetést ígért a US Development Finance Corporation-on keresztül, amelyet decemberig véglegesítenek. Krach egyben bejelentette, hogy – maximum 1 milliárd dollárig – Washington kész hozzájárulni a 12 tag összes befizetéseinek 30 százaléka erejéig.

Varsó leválik az oroszokról

Október elején az amerikai képviselőház külpolitikai bizottsága támogatásáról biztosította a TSI-t. A határozatban egyben kritizálják az Északi Áramlat II és a Török Áramlat gázvezetékeket, amelyek „aláássák az európai energiabiztonságot”.

A tegnapi csúcson Washington és Varsó aláírt egy 30 éves kormányközi megállapodást a lengyel civil nukleáris energiaprogram fejlesztésére.

A lengyel Świnoujście-be telepített LNG (cseppfolyósított földgáz) terminál 2017-ben ünnepelte az első amerikai szállítmány megérkeztét. Varsó idén májusban jelentette be, hogy a nem újítja meg gázszerződését Moszkvával. 2022-től egyáltalán nem akar orosz gázt vásárolni, szükségletét Norvégiából vezetéken, illetve amerikai és katari LNG-ből akarja fedezni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bejelentették: a kormány meghosszabbítja a korlátozásokat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:08
A harmadik hullám itt van, a következő egy-két hét durva lesz.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetés a béradatokban: jó nagy jutalmakat osztogattak Magyarországon az év végén
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 10:12
Decemberben a bruttó és nettó bérek is 10 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - az egész éves reálbéremelkedés 6,2 százalék lett a KSH friss adatai szerint. A szakértő szerint a decemberi bérnövekedés mértéke rendkívül meglepő - a járvánnyal sújtott év végén nagyobb jutalmakat osztogattak, mint 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Már a tesztek 17 százaléka pozitív, több száz magyar került kórházba egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:52
Hónapok óta nem látott szintre ugrott a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának napi növekedése, a tesztek több mint 17 százaléka pozitív lett. Oltásból viszont még sosem sikerült egy nap alatt ennyit beadni.
Makro / Külgazdaság Fogy a magyar: sokkal kevesebb gyermek született és sokkal többen haltak meg
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:00
Jóval többen haltak meg idén januárban, mint egy éve, de a KSH szerint nem csak a koronavírus áll a háttérben - a tavalyi kiemelkedően alacsony számok is torzítják a képet.
Makro / Külgazdaság Ausztrália elfogadta az új médiatörvényt miután már nincs vitájuk a Facebookkal
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 08:41
Megszavazta az ausztrál parlament csütörtökön azt az új médiatörvényt, amely előírja a közösségi médiának és az internetes keresőmotoroknak, hogy csak a hírportálokkal való megegyezés alapján közölhetik híreiket, vagyis egyes esetekben az előbbieknek fizetniük kell a hírtartalom megjelentetéséért - jelentette be Josh Frydenberg pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Gyorsan elbukhatnak a magyar olimpiarendezési tervek
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 08:11
A Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) előzetes felmérései alapján Brisbane-t preferálja a 2032-es játékok házigazdájaként.
Makro / Külgazdaság A Nemzeti Oltóanyaggyár nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű lett
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 06:26
A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet. 
Makro / Külgazdaság Oltások tömegét adják be a britek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:09
A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint meghaladta a 18 milliót a koronavírus ellen beadott első oltási dózisok száma Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Már nagyon nyitnának a szállodák, napról napra nő a foglalások száma is
Vég Márton | 2021. február 24. 17:35
Folyamatosan gyűlnek a foglalások a hazai szállodákban, a SZÉP kártyák is tömve vannak, így rohamra számítanak a belföldi turizmusban. Több szálloda kinyit március 1-vel, de csak üzleti vendégeket fogadnak.
Makro / Külgazdaság Jövő héten közelebb juthatunk egy újabb vakcinához
Wéber Balázs | 2021. február 24. 16:57
A NovaVax lehet a hetedik gyógyszergyártó, amellyel megállapodást ír alá az EU koronavírus elleni oltóanyag szállításáról.
Friss
hírlevél