<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A szavazatok várhatóan 20-25 százalékának megszerzésével a fasiszta gyökerű Svéd Demokraták legalább külső támogatása nélkül gyakorlatilag lehetetlen lesz kormányt alakítani szeptember 9-e után. A tízmilliós ország 600 000 bevándorlót fogadott be az elmúlt 5 évben és ez most szétrobbantja a hagyományos svéd politikai centrumot. A nagy dilemma a választások után jön el a Svéd Demokraták számára.

Az elmúlt napokban a fejlődő piaci devizák fejlettekhez képest mért volatilitása a 2008-ban látott csúcsnál is magasabbra szökött, amely a devizapiacon már igazi pánikhangulatnak felel meg. A szebb napokat is látott svéd korona kilenc éves mélypontot ütött a vezető devizákhoz képest, túl nagy a félelem a történelminek tekinthető jövő vasárnapi általános választástól, amely általános vélekedés szerint alapjaiban rázza meg az ország politikai rendszerét. A közvéleménykutatások szerint a bevándorlás-ellenes és eurószkeptikus Svéd Demokraták nagy térnyerésre számíthatnak, egyes felmérések szerint akár le is cserélhetik a a kormányzó Szociáldemokratákat, mint az ország legnagyobb politikai ereje. Ez nem akármekkora politikai földrengés lenne, hiszen a Szociáldemokraták már egy évszázada domináns politikai erőnek számítanak.

Svéd fasiszta gyökerek

Az 1988-ban alapított Svéd Demokraták első vezetője egy neonáci párttól (Nordic Realm) jött, egyik alapítója pedig a Waffen SS veteránja volt. A párt jelenlegi vezetője, Jimmie Åkesson korábban a muszlimok beáramlását hazájába úgy jellemezte, hogy az „a második világháború óta a legnagyobb külső fenyegetés”. Mára viszont elmondható, hogy a szavazatok várhatóan 20-25 százalékának megszerzésével a Svéd Demokraták legalább külső támogatása nélkül gyakorlatilag lehetetlen lesz kormányt alakítani szeptember 9-e után.

Káncz Csaba

A tízmilliós ország egészen elképesztő módon 600 000 migránst fogadott be az elmúlt 5 évben és ez most szétrobbantja a hagyományos svéd politikai centrumot. 2013-ban Stockholm bejelentette, hogy állandó letelepedési engedélyt ad bárkinek, aki Szíriából, vagy Eritreából érkezett – annak ellenére, hogy a menekültkérők 98 százalékának nem voltak érvényes személyes okmányai. Németország mellett a vikingek állama lett a menekültek számára az Ígéret Földje. Viszont csakúgy, mint Németországban, a svédeknél is az önkormányzatok logisztikai képességét és a társadalom tűrőképességét már meghaladta az áradat. Az ország harmadik legnagyobb városában, Malmö egyes kerületeiben a helyzet szakértők szerint már ellenőrizhetetlenné vált.

A svédek többségét ennek ellenére meglepte, amikor tavaly Trump elnök célkeresztbe vette országukat, kijelentve, hogy a bevándorlás és a növekvő bűnözés között közvetlen összefüggés van. Pedig csak el kellett volna olvasniuk a 2017-es rendőrségi jelentést, amely szerint az országban 61 no-go zóna van, ahol 200 bűnözői banda garázdálkodik, mintegy 5000 taggal. Aztán idén augusztus 15-én egy kis ízelítőt kaptak az új Svédországból a békés polgárok, amikor több, mint 100 autót gyújtottak föl migránsok öt különböző városban. Ez aztán a „rend és fegyelem” témakörét rögtön a választási kampány első helyére katapultálta.

Dilemma a választások után

A Svéd Demokraták legvitatottabb álláspontja nem is a bevándorlás visszaszorításához kötődik, hanem a svéd EU-tagságról szóló népszavazáshoz. A pártelnök szerint az EU „a korrupció egyetlen nagy hálózata” és egyébként is nagyon keveset kap vissza Stockholm a befizetéseiből. Ezzel az álláspontjával viszont a párt defenzívába került: egyrészt a többi párt a Brexit káoszát vágta a fejéhez, másrészt a közvéleménynek is csupán 27 százaléka szeretné hazáját az EU-n kívül látni.

A nagy dilemma a választások után jön el a Svéd Demokraták számára. A Valódi Finnek pártjának mintájára csatlakozzanak-e egy kormányzó koalícióhoz, vagy a Dán Néppárt mintájára maradjanak-e inkább ellenzékben. A párt vezetői inkább a dán párt útját tartják megyőzőbbnek, amely sohasem csatlakozott a kormányhoz és egy évtizede folyamatosan növeli a támogatottságát. Ezzel ellentétben a Valódi Finnek 2015-ben bementek a kormányba, de a párt kettéhasadt a kompromisszumok súlya alatt, mindenekelőtt, amikor az eurószkeptikus párt a harmadik görög mentőcsomag megszavazására kényszerült.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos