<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Fed döntéshozói a szerdai kamatemeléssel minden bizonnyal ahhoz a mérföldkőhöz érkeznek, ahol tényleg véget vetnek az amerikai gazdaság járvány alatti támogatásának, és tesztelni kezdik, hogy a növekedés folytatódhat-e a jegybank aktív segítsége nélkül.

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán este 8-kor várhatóan 0,75 százalékponttal 2,5 százalékra emeli az irányadó kamatlábat a magas infláció elleni küzdelemben, és eléri a járvány előtti legmagasabb szintet, a figyelem ezért sokkal inkább arra irányul, hogy a gazdasági lassulás jeleit mennyire veszik figyelembe a döntéshozók.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke. A Fed tesztelni kezdi, hogy folytatódhat-e a növekedés a jegybank aktív segítsége nélkül. Fotó: EPA/SHAWN THEW
Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke. A Fed tesztelni kezdi, hogy folytatódhat-e a növekedés a jegybank aktív segítsége nélkül. Fotó: EPA/SHAWN THEW

Az éves infláció júniusban a várakozásoknál nagyobb mértékben 9,1 százalékra emelkedett, amely több mint negyvenéves csúcsot jelent, és messze meghaladja a Fed 2 százalékos célsávját. A szövetségi alapkamat – amely a Fed legfontosabb eszköze az infláció csökkentésére – várható emelésével az amerikai jegybank eléri azt a 2,4 százalék körüli semleges szintet, amelyről elemzők úgy vélik, hogy már nem ösztönzi a gazdaság működését.

Az éves infláció alakulása az Egyesült Államokban (százalék) Forrás: tradingeconomics.com
Az éves infláció alakulása az Egyesült Államokban (százalék) Forrás: tradingeconomics.com

Az amerikai monetáris politika története egyik leggyorsabb szigorítási ciklusába lépett, hiszen alig több mint négy hónappal ezelőtt az irányadó kamatláb még nulla közelében volt, és a Fed havonta több milliárd dollár értékben vásárolt kötvényeket, hogy segítse a gazdaságot a járványból való kilábalásban.

Bár az inflációt, úgy tűnik, eddig kevéssé sikerült lehűteni, a gazdasági feszültségek jelei egyre inkább láthatóak, ez pedig mind sürgetőbben veti fel a kérdést a Fed döntéshozói számára, hogy mennyire kell szigorítani a monetáris politikát az áremelkedés lassításához, hogy közben még elkerülje a recesszió kiváltásának kockázatát.

Sokan már az e heti kétnapos kamatdöntő ülés előtt is olyan súlyosnak ítélték az inflációs problémát, hogy nagyjából egy a négyhez esélyt adtak arra, hogy a Fed meglepi a piacokat az irányadó kamatláb nagyobb, 1 százalékpontos emelésével. Ez az 1980-as évek eleji, Paul Volcker akkori Fed-elnök által alkalmazott emelésekre emlékeztetne.

Ahogy a Fed döntéseinek gazdaságra gyakorolt hatása egyre nyilvánvalóbbá válik, a kérdés az, hogy fennáll-e a túlzás veszélye.

A vita áttevődik azokra a kérdésekre, hogy a gazdaság el tudja-e kerülni a recessziót az elkövetkező hónapokban: Milyen mélyre kell esnie az inflációnak, mielőtt a Fed tisztviselői arra a következtetésre jutnak, hogy az infláció ellenőrzés alatt van? Milyen magasra kell emelkednie a kamatlábaknak ahhoz, hogy ez megtörténjen? Mekkora lesz az ára a lassabb gazdasági növekedésnek és a növekvő munkanélküliségnek?

Az amerikai kötvénypiac több mutatója a recesszió megnövekedett valószínűségét jelzik: a 2 éves amerikai kincstárjegyek hozamai jelenleg magasabbak, mint a 10 éves kincstárjegyeké, ami a közeljövő gazdasági növekedésébe vetett hit elvesztésének tipikus jele, és azt vetíti előre, hogy a Fed viszonylag rövid időn belül kamatcsökkentésre kényszerülhet.

A 2 éves amerikai államkötvény hozama (százalék) Forrás: tradingeconomics.com
A 2 éves amerikai államkötvény hozama (százalék) Forrás: tradingeconomics.com

A 10 éves amerikai államkötvény hozama (százalék) Forrás: tradingeconomics.com
A 10 éves amerikai államkötvény hozama (százalék) Forrás: tradingeconomics.com

A gazdaság megtorpanásától való félelmet a Walmart keddi jelentése is növelte. A kiskereskedelmi lánc – amelynek forgalma széleskörű képet ad a fogyasztók magatartásáról – csökkentette profitvárakozásait, és jelezte, hogy az infláció arra kényszerítette a vásárlókat, hogy a magasabb árrésű cikkek, például az elektronika és a ruházat helyett élelmiszerre és üzemanyagra költsenek. A General Motors pedig azt közölte, hogy az inflációra reagálva és egy esetleges szélesebb körű gazdasági lassulás elleni védekezés érdekében csökkentette a munkaerő-felvételt. Emellett az újlakás-eladások máris a világjárvány kezdete óta a legalacsonyabb szintre estek vissza.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön várhatóan a második negyedévi GDP előzőhöz viszonyított 0,5 százalék körüli gyenge növekedéséről számol majd be. A jövő heti foglalkoztatási adatokból pedig kiderül, hogy júliusban folytatódott-e a robusztus munkahelyteremtés, amely jelenleg az amerikai gazdaság fontos erőssége.

Greg Daco, az EY-Parthenon vezető közgazdásza szerint az amerikai gazdaság „az év első felében valószínűleg zsugorodott, de a munkahelyek száma továbbra is erőteljesen növekszik. Az infláció rekordalacsony fogyasztói hangulathoz vezet, de a fogyasztók még mindig költenek”, ahogy a vállalkozások is. Az USA jelenleg „a paradoxonok világa”.

A szeptemberi kamatdöntő üléssel kapcsolatban annyi látható előre, hogy ha az infláció az ülés előtt enyhülne, az utat nyithat a Fed számára a lassításhoz. Majd akár néhány hónapnyi lassuló infláció is elég lehet ahhoz, hogy a héják és a galambok ismét egymásnak essenek, és újból vita alakuljon ki arról, hogy mekkora recessziós kockázatot érdemes vállalni, az infláció további csökkentése érdekében. (Az inflációs kockázatok miatt jobban aggódó döntéshozók a héják, míg a Fed másik célját, a maximális foglalkoztatást helyezik előtérbe a galambok.)

Az euró az elmúlt két hét nagy esését követően szerdán ismét veszteséget  szenvedett, mivel az orosz gázszállítások csökkentése miatt az energiaárak az egekbe szöktek, míg a dollár a nap folyamán várható amerikai kamatemelés előtt tartotta magát.

Az euró árfolyama kedd éjszaka mintegy 1 százalékkal 1,0108 dollárra esett, ami július 11-e óta a legnagyobb esés, míg szerdán 15:00 körül 1,0145-re erősödött vissza. Közben a vezető európai tőzsdék a nap közepén mind erős pluszban álltak. A forint mindkét devizához képest gyengült, délután 406,1 forintot kellett fizetni egy euróért, míg 400,5 forintot kértek egy dollárért.

Az aktuális árfolyamokat az alábbi hivatkozás alatt tekintheti meg:

Árfolyamok és grafikonok

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG