<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.

Az ENSZ főtitkára hétfőn felszólította az Egyesült Államokat és Kínát, hogy tegyen lépéseket a "teljesen működésképtelenné vált" kapcsolataik javítása érdekében, egyúttal új hidegháborútól is óvott.

António Guterres az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a világ két vezető gazdasági nagyhatalmának együtt kell működnie az éghajlatváltozás elleni harcban az emberi jogok, a kiberbiztonság és a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos nézeteltéréseik ellenére is.

A környezetvédelem mellett Guterres kiemelte a koronavírus-járvány elleni harc fontosságát, és több más, globális kihívást is említett, amelyet szerinte csakis a nemzetközi közösség összefogásával, elsősorban a nagyhatalmak közti együttműködéssel lehet megoldani.

"Mindenáron meg kell akadályoznunk egy hidegháborút, mert ez már más lenne, mint az előző, esetleg sokkal veszélyesebb is" - szögezte le az ENSZ-főtitkár, kiemelve, hogy a szovjet-amerikai szembenállás a maga idejében "nyilvánvaló szabályokat" teremtett: mindkét fél tisztában volt a nukleáris pusztítás veszélyével, így mindig lehetőséget biztosított az ellentétek háttércsatornákon keresztül történő rendezésére.

A jelenlegi helyzet azonban sokkal kevésbé átlátható, a múltbeli tapasztalatok pedig lassan kifakulnak az emberek emlékezetéből - figyelmeztetett Guterres.

A főtitkár aggodalmát fejezte ki az ausztrál-amerikai-brit háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség miatt is, amelynek keretében Canberra nukleáris meghajtású tengeralattjárókat szerez be az Egyesült Államoktól.

Az alku eredményeképpen létrejött szerződésre Peking mellett Párizs is élesen reagált, Canberra ugyanis emiatt felmondta a hagyományos meghajtású tengeralattjárók szállításáról Franciaországgal 2016-ban kötött szerződését.

Az interjúban a főtitkár három másik ügyet is felemlített, amelyet a világ vezető nagyhatalmai a héten vitatnak meg az ENSZ Közgyűlés ülésén: az éghajlatváltozást, a világban továbbra is dúló koronavírus-járványt és Afganisztán bizonytalan jövőjét a tálib hatalomátvételt követően.

Guterres "merő képzelgésnek" nevezte azt a gondolatot, hogy a radikálisok hatalomra jutásával Kabulban "színes összetételű kormány" lesz, amely majd tiszteletben tartja az emberi jogokat, és véget vet az itt zajló terroristatevékenységnek és kábítószer-termesztésnek.

"Végül is az Egyesült Államok és sok más ország is katonák ezreit állomásoztatta Afganisztánban, dollárbilliókat költött rá, mégsem tudta megoldani az ország bajait, sőt, egyesek szerint csak rontott rajtuk" - jelentette ki.

Hozzátette: bár az ENSZ kapacitásai korlátozottak, még mindig kulcsszerepet játszik az Afganisztánnak szállítandó segélyekben, és igyekszik felhívni a tálibok figyelmét az emberi jogok, különösen a nők jogainak tiszteletére.

"Nyilvánvalóan harc dúl a tálib vezetésen belül a különböző frakciók között, a helyzet egyelőre nincs tisztázva" - mondta, s úgy vélte, ez újabb ok arra, hogy a nemzetközi közösség szóba álljon a radikálisokkal.

Méltatta továbbá Joe Biden amerikai elnök klímaügyben tanúsított elkötelezettségét, kiemelve, hogy Biden visszaléptette hazáját a 2015-ös párizsi klímaegyezménybe, amelyből elődje, Donald Trump léptette ki az Egyesült Államokat, mondván, az tisztességtelenül bünteti az amerikai cégeket.

Felemlítette azonban, hogy sok ország továbbra sem tud együttműködni a környezetváltozás, valamint a koronavírus-járvány elleni harcban. "Nem voltunk képesek igazi előrelépést elérni" - szögezte le.

Guterres emellett teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, hogy például szülőhazája, Portugália lakosságának már 80 százaléka be van oltva a vírus ellen, sok afrikai országban a beoltottak száma viszont még mindig kevesebb mint két százalék. Arra is figyelmeztetett, hogy ha a járvány elszabadul a déli féltekén, további vírusmutációk várhatóak. "Márpedig azt tudjuk, hogy a mutációk révén a vírus fertőzőbbé és veszélyesebbé válik" - tette hozzá.

A főtitkár emellett ismét sürgette a befolyásos G20 országcsoport tagjait - akiknek a szemére vetette, hogy tavaly nem léptek fel közösen a járvány ellen -, teremtsék meg egy átfogó és globális oltási terv feltételeit. Hangsúlyozta azt is, hogy a déli félteke fejlődő és az északi félteke fejlett országai között lévő szakadék rendkívül veszélyes a nemzetközi biztonságra nézve is, hozzátéve hogy a helyzet megnehezíti az éghajlatváltozás elleni küzdelmet is.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos