<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A hivatalos Covid-halottak négyötödénél nem a koronavírus volt a halál valódi oka, állítja egy aktuális német kutatás. A német statisztika ugyanis azokat is Covid-áldozatnak tekinti, akik felgyógyultak a betegségből, de később más vagy tisztázatlan ok miatt veszítik életüket. Ezzel párhuzamosan Windisch László, a KSH elnökhelyettese lapcsoportunknak adott korábbi interjúban azt mondta: a Covid-halálesetek regisztrálása lényegesen eltér egymástól az egyes országokban. Magyarországon minden olyan elhunytat Covid-áldozatnak tekintenek, akiknél diagnosztizálták a vírust.

Kutatásainkban kiderítettük, hogy a július eleje óta jelentett hivatalos Covid-halottak (tehát azok, akik a koronavírus áldozataként kerülnek be a statisztikákba) 80 százalékánál a fertőzés több mint öt hétre nyúlik vissza, és ezért inkább abból kell kiindulni, hogy esetükben nem a koronavírus volt a halál valódi oka

- mondta Bertram Häussler orvos, szociológus, a berlini IGES független egészségügyi kutatóintézet vezetője a német Die Weltnek adott interjúban.

Csak a fertőzést nézik

Magyarázatként hozzátette: Németországban már 3,8 millió ember gyógyult fel a koronavírus-fertőzésből, közülük később naponta 100-an hunynak el a szokásos okok miatt (egyéb betegségekben) számításaik alapján. A problémát az jelenti, hogy

ezeket az eseteket az egészségügyi hatóság a hónapokkal korábban jelentett koronavírus-fertőzéshez számolja, és ezért koronavírusos halálesetekként kerülnek be a Robert Koch Intézet (RKI, a német szövetségi járványügyi intézet) statisztikájába.

Tehát például egy olyan idős embert is Covid-halottnak tekinthetnek, aki tavaly fertőződött meg, és idén hunyt el szívelégtelenségben.

Az IGES vezetője szerint mindezt az RKI is megerősítette. A járványügyi intézet azért használja ezt a számítást, mert biztosra akar menni, hogy egyetlen Covid-halott se hiányozzon a statisztikából. Ugyanakkor mivel tömegesen könyvelik el így az elhunytakat, a statisztika egyre torzabb lesz.

Covid elleni vakcinára várakozók egy berlini oltópont előtt 2021. augusztus 9-én. EPA/Sean Gallup / POOLCovid elleni vakcinára várakozók egy berlini oltópont előtt 2021. augusztus 9-én. EPA/Sean Gallup / POOL

A kutatásban egyébként öt hetes időintervallummal számoltak a fertőzés kezdete és a haláleset időpontja között (tehát azokat tekintették Covid-halottnak, akik öt héten belül hunytak el). Az IGES vezetője szerint ez nagyvonalú számítás, hiszen az RKI szerint általában 11 nappal a tünetek megjelenése után hal meg egy Covid-beteg.

Arra a felvetésre, hogy egy Covid-beteg akár öt hétig is lehet lélegeztetőgépen, mielőtt életét veszítené, Häussler azt válaszolta: ez elképzelhető, de kivételes eset.

Megemlítette, hogy

több európai ország – például Nagy-Britannia – is hasonló, négy hetes időközzel számol. Tehát ha egy Covid-beteg a fertőzéstől számított négy héten belül veszíti életét, akkor a koronavírus áldozatának könyvelik el, ha később, akkor nem.

(Magyarországon viszont minden elhunytat Covid-áldozatnak tekintenek, akinél diagnosztizálták a vírust – a szerk.)

Az IGES vezetője hozzátette: minderre egy általuk vezetett speciális adatbank segítségével jöttek rá. Ebben az RKI által jelentett összes adatot gyűjtik, és minden napot külön kezelnek. Az adatbankjuk segítségével az elhunytakhoz „hozzárendelték” a megfertőződés idejét. A szakember szerint erre a hagyományos RKI-adatbázis nem képes.

Nem várható újabb halálozási hullám 

Ami a jelenlegi helyzetet illeti, Häussler szerint jelenleg napnota mintegy 8 Covid-halottat jelent az RKI, ami enyhe növekedés a 6-8 héttel ezelőtt napi kettőhöz képest. A második hullám csúcspontján ugyanakkor 1200 elhunytról érkezett jelentés naponta.

A halálozási mutatók (jelenleg) alacsonyak, és – sajnos ezt ki kell mondani – még ez a szám is túl magas. Több Covid-halálesetet jelentenek annál, mint ahányan valóban meghaltak koronavírusban

- mondta a német lapnak.

A fertőzöttek átlagéletkora 30 év alá csökkent: jelenleg főleg az oltatlanok kapják el a vírust, akik általában fiatalok és kevéssé veszélyeztetettek, fűzte hozzá.

A szakember úgy véli, hogy

a tömeges oltásoknak köszönhetően (a német lakosság csaknem kétharmada már megkapta legalább az első oltást) a Delta-variáns terjedése ellenére sem lesz akkora halálozási hullám, mint amilyen tavaly karácsonykor vagy idén márciusban volt.

Szerinte ezt jelzi Nagy-Britannia példája is: ott nincs maszkviselési kötelezettség, nyitva vannak a klubok, nőnek a fertőzésszámok, ugyanakkor a napi 38 ezer új fertőzés ellenére naponta „csak” 100-an halnak meg (a korábbi hullám csúcsán 1200 felett volt ez a mutató), és a súlyos betegek száma is alacsony szinten mozog.

Amerikai és osztrák adatok pedig azt mutatják, hogy beoltottak között kevés a haláleset – maximum azok veszítik életüket, akiknek egyéb súlyos betegségük volt, vagy gyenge volt az immunrendszerük.

Windisch: eltérnek a módszertanok  

Ami a koronavírusos halálozási statisztikák megbízhatóságát illeti, Windisch László, a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyettese is arra hívta fel a figyelmet lapcsoportunknak adott interjúban, hogy a halálesetek regisztrálása „nagyon széttartó módszertanok és gyakorlat” alapján történik az egyes országokban.

A tavalyi év adataiban azt láttuk, hogy bár az európai unión belül közel azonos módszertant kellene követni, mégis vannak olyan országok, ahol a többlethalálozásnak mindössze a harmadát hozzák összefüggésbe a Coviddal, máshol – például nálunk – pedig közel 90 százalékát

- mondta a KSH elnökhelyettese.

Azaz – tesszük hozzá – a halálozások számát fenntartásokkal kell kezelni, és érdemes utánanézni, hogy hol milyen szempontok alapján regisztrálják az elhunytakat Covid-áldozatként.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Oroszországot terrorista állammá kell nyilvánítani
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:08
Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.
Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG