<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A 18 év alattiaknál nagyon alacsony annak kockázata, hogy a koronavírus súlyos megbetegedést vagy halált okoz, állítják friss angol kutatások. Ugyanakkor arról nincs elég kutatási eredmény, hogy az oltás mennyire kockázatos esetükben. A szülők tehát nehéz helyzetben vannak, amikor gyerekeik oltásáról kell dönteniük – az előnyöket és kockázatokat egyénileg érdemes mérlegelni.

Az eddig véltnél alacsonyabb a kockázata annak, hogy a 18 év alattiak intenzív ellátásra szorulnak vagy meghalnak Covid-betegség következtében, állítják átfogó, kórházi statisztikák alapján készült angliai tanulmányok.

Nagyon alacsony rizikó

A kutatásokból, amelyeket a Nature természettudományos folyóirat idézett, kiderül: a 12 millió 18 év alatti angol fiatal közül 3105-en vesztették életüket 2020. március (a járvány első hullámának kezdete) és 2021. február között, közülük 25-en hunytak el koronavírussal összefüggésben –

azaz egymillió gyerekre két Covid-halott jut.

Ráadásul az elhunytak fele olyan komplex alapbetegségekkel küzdött, amelyek miatt az átlagnál nagyobb volt esetükben a halál kockázata.

Az elhízás, valamint a szív- vagy neurológiai betegségek ugyan a gyerekeknél is növelik a Covid jelentette veszélyt, de csak nagyon csekély mértékben, mondta Rachel Harwood, az egyik tanulmány szerzője, a liverpooli Alder Hey gyerekkórház orvosa.   

Nem ők veszélyeztetettek. Iskolások a düsseldorfi Kronsprinzenstrasse Általános Iskolában Németországban 2021. július 12-én. EPA/SASCHA STEINBACHNem ők veszélyeztetettek. Iskolások a düsseldorfi Kronsprinzenstrasse Általános Iskolában Németországban 2021. július 12-én. EPA/SASCHA STEINBACH

A kutatások azt is megállapították, hogy a fekete gyerekek nagyobb eséllyel kerülnek intenzív osztályra a koronavírus miatt, mint a fehérek.

Összességében azonban a gyerekek csak „extrém ritkán” szorultak intenzív kezelésre ilyen okból, jelentette ki Joseph Ward, a University College London kutatója, aki szintén részt vett az egyik tanulmány elkészítésében.

Bezártság: több a hátrány

A Nature szerint az átfogó tanulmányok némi megnyugvással tölthetik el azokat a szülőket, akik azért tartották otthon gyerekeiket a járvány idején, mert féltették őket a Covidtól.

Van egy olyan általános vélekedés a gyerekorvosok körében, hogy túl sok gyermeket zártak be a járvány első hulláma idején

– mondta Russel Viner, a University College London egészségügyi szakértője.

Arra már a járvány kezdetén is számos szakértő figyelmeztetett, hogy a bezártság pszichés problémákkal járhat, és ezáltal rossz hatással lehet a fiatalok fejlődésére számos esetben több hátránya lehet, mint előnye.

Az elkülönítés valószínűleg több stresszt, szorongást okozott a családoknak, mint amennyi előnnyel járt

– jelentette ki Elizabeth Whittaker, az Imperial College London fertőző-betegségekre specializálódott szakértője.

A mostani tanulmányok nem térnek ki a koronavírus okozta enyhébb megbetegedésekre, valamint az úgynevezett „long Covid”-ra, azaz a hosszútávú szindrómákra. Más kutatások szerint ezek a gyerekeknél is előfordulnak, de ritkábban, mint a felnőtteknél.

A nagyon alacsony halálozási ráta ellenére azért érdemes óvatosnak lenni.

Fontos hír, hogy a súlyos akut megbetegedések aránya alacsony. De ez nem jelenti azt, hogy a Covid nem számít a gyerekek szempontjából. Továbbra is figyeljünk – amennyire csak lehetséges – a védőoltásokra

– véli Danilo Buonsenso. A római Gemelli Egyetemi Kórház gyermekorvosa reméli, hogy az iskolák továbbra is fenntartják a járványellenes intézkedések egy részét (maszkviselés, szellőztetés), a szülők pedig beoltatják magukat és – ha lehetséges – a gyerekeiket.

Erre Magyarországon is van lehetőség: június 10-től már a 12-15 év közöttiek Covid-elleni oltása is engedélyezett Pfizer-vakcinával.

Gyerekek oltása: ismeretlen kockázatok 

A fiatalok, gyerekek vakcinálásának megítélése ugyanakkor korántsem egységes – már csak azért sem, mert az esetleges veszélyekről egyelőre nincs elegendő kutatási eredmény.

A Die Welt szerint a német Állandó Oltási Bizottság és a helyi orvosi szervezetek például a várható haszon és a kockázat egyéni mérlegélesét javasolják. Ezzel párhuzamosan a német gyerekorvosok többsége türelemre int, és

csak a más betegséggel küzdő gyerekek oltását ajánlja a vakcinák hosszú távú hatásaira vonatkozó megfigyelések hiánya miatt.

Eközben vannak arra utaló jelek, hogy

éppen a fiataloknál léphet fel szívizom- és szívburokgyulladás oltás után.

Izraelben főleg 30 év alatti férfiaknál tapasztaltak ilyen egészségügyi problémákat, amiket a Biontech/Pfizer-oltással hoztak összefüggésbe a helyi hatóságok. Szerintük ugyanakkor csak „ritka és átmeneti” mellékhatásokról van szó.

Az Egyesült Államokban is hasonló megbetegedéseket jegyeztek fel beoltott gyerekeknél. Az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálja a feltételezett mellékhatásokat, de jelenlegi álláspontja szerint azok nem állnak összefüggésben az oltással.

Szakértők szerint a gyerekek vakcinálásával kapcsolatban

még sok az ellentmondó és hiányos információ, ezért a szülők nincsenek könnyű döntési helyzetben – tehát marad az egyéni mérlegelés. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság Kínai elnök: ne diktálja egy hatalom a nemzetközi rendet
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 25. 13:08
Hszi Csin-ping burkoltan célozgatott Amerikára.
Makro / Külgazdaság Nem áll meg a drágulás a kutakon: a benzin átlagára is 500 forint fölé megy
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 09:55
A két üzemanyagfajta közül szerdától csak a 95-ös oktánszámú literenkénti átlagára emelkedik, 5 forinttal, 501 forintra, míg a gázolajé ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság A családi adókedvezmény vagy az szja-visszatérítés miatt nem fog több gyerek születni
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 07:21
A demográfus szerint meg kellene ígérni az embereknek, hogy bárki is alakít jövőre kormányt, nem fogja felrúgni a családtámogatási rendszert.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Buszokkal indulnak a leszakadó falvakba, hogy beoltsák az embereket
Privátbankár.hu | 2021. október 24. 17:53
Program indul a felzárkózó településeken az átoltottság növelése érdekében. A jelek szerint a kormány sem elégedett az átoltottság alakulásával.
Makro / Külgazdaság Izrael már a járvány ötödik hullámára készül
MTI | 2021. október 24. 17:02
A költségvetésben különítenek el egy méretes tartalékot a koronavírus elleni felkészülés jegyében.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy ellenfele megnyert egy fontos szavazást
MTI | 2021. október 24. 15:40
Új alapokra helyeződhet a lengyel-magyar viszony Donald Tusk belpolitikai céljainak teljesülése esetén.
Makro / Külgazdaság Figyeljen, mert önt is érintheti ez a hír a kötelező biztosításról!
MTI | 2021. október 24. 14:05
Hamarosan indul az év végi váltási időszak, a szakértők százezer új szerződésre számítanak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos