<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Német és svájci boncolások során azt állapították meg, hogy a koronavírusos áldozatok mindegyikének volt már legalább egy másik betegsége. Ez csaknem az összes magyarországi áldozatra is igaz. Olasz- és Spanyolországban tíz elhunytból kilenc 70 év feletti.   

Most először kerültek nyilvánosságra Németországban olyan boncolások részletes eredményei, amiket koronavírussal fertőzöttek holttestén végeztek.

Neki sikerült: egy 68 éves francia, koronavírusból kigyógyult beteget szállítanak vissza Franciaországba a németországi Hessen egyik kórházából 2020. április 17-én. EPA/FRIEDEMANN VOGELNeki sikerült: egy 68 éves francia, koronavírusból kigyógyult beteget szállítanak vissza Franciaországba a németországi Hessen egyik kórházából 2020. április 17-én. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

A Hamburgi Egyetemi Klinika halottkémei összesen 65 áldozatot vizsgáltak meg, és mindegyikük esetében találtak valamilyen alapbetegséget a Spiegel szerint.

Magas vérnyomás, szívproblémák

A leggyakoribb probléma a magas vérnyomás, a szívinfarktus, az érelmeszesedés és a szívgyengeség volt. Emellett 46 esetben tüdőbetegséget, 28 esetben pedig más szervi bajokat vagy transzplantált szervet találtak.

Az autopszia azt is kiderítette, hogy a 65 vizsgált áldozat közül 61 halálát okozta az új típusú koronavírus. Négy áldozat ugyan szintén fertőzött volt, de esetükben nem ez okozta a halált.

Ez az eredmény azt sugallja, hogy

az elhunyt koronavírusos betegekről nem jelenthető ki automatikusan, hogy a vírus következtében vesztették életüket.

A német szövetségi szintű Robert Koch Intézet eredetileg nem ajánlotta a koronavírusos áldozatok boncolását a fertőzésveszély miatt. Időközben azonban megváltoztatta álláspontját arra hivatkozva, hogy ezek a vizsgálatok hozzájárulhatnak a vírus alaposabb megismeréséhez.

Ezzel párhuzamosan Svájcban is ismertté vált egy autopszia eredménye, amelyet húsz koronavírusos halotton végeztek el.

Minden vizsgált személynek magas vérnyomása volt, nagy részük pedig súlyosan el volt hízva

-mondta Alexander Tzankov, a bázeli egyetemi kórház illetékes osztályának vezetője a német lap szerint.

A vizsgált áldozatok több mint kétharmada szívkoszorúér-problémákkal küzdött, harmadának pedig cukorbetegsége volt.

A halottak nagy része férfi.

Tzankov és csapata rendre súlyos zavarokat állapított meg a tüdő mikro-keringésében, amiket a koronavírus-fertőzés okozhatott. Emiatt nem működött megfelelően az oxigénellátás.

Ezek az eredmények összhangban vannak korábbi vizsgálatok eredményeivel, miszerint az új típusú koronavírus elsősorban a sebezhető, beteg emberekre és/vagy idősekre jelent komoly veszélyt. (Ezzel együtt természetesen nem lehet kizárni, hogy a vírus egyes esetekben egészséges embereknél is komoly problémához, akár halálhoz is vezethet – a szerk.)

Itthon is hasonló a helyzet

Magyarországon szerda reggelig 225 halálos áldozatot regisztráltak. A hivatalos adatok szerint

minimum 215 elhunytnak, tehát az áldozatok több mint 95 százalékának volt egy vagy több más betegsége.

Nyolc személy esetében az adatok még feltöltés alatt vannak, egy személynél a „nincs adat” megnevezés található, és egyetlen olyan halálos áldozat van – egy 85 éves férfi –, akinél a „nem ismert” besorolás szerepel az alapbetegségnél.

Az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet korábbi felmérése szintén azt állapította meg, hogy a koronavírus miatt életüket vesztett emberek

több mint 99 százaléka más egészségügyi problémával vagy problémákkal is küzdött.

Az elhunytak csaknem fele három vagy több betegségben szenvedett, 25-25 százalékuknak egy vagy kettő egyéb betegsége volt.

Több mint 75 százalékuknál magas vérnyomást, 35 százalékuknál cukorbetegséget, harmaduknál szívbetegséget diagnosztizáltak.

Nyolcvan év

Az elhunytak átlagéletkora 79,5 év, a legtöbb áldozat a 80-89 évesek közül kerül ki, derül ki az olasz vizsgálatból.

Egy másik, szintén olaszországi statisztika szerint az áldozatok 42,7 százaléka tartozik a 80-89 éves korcsoporthoz; 35,6 százalékuk 70 és 79 év közötti, 9,6 százalékuk 90 év feletti, 8,5 százalékuk 60 és 69 év közötti volt. A 70 év felettiek aránya tehát csaknem 88 százalék.

Az 50-59 év közöttiek az elhunytak 2,7, a 40-49 év közöttiek 0,6, a 30-39 év közöttiek 0,25 százalékát teszik ki.

Spanyolországban egy helyi egészségügyi intézet március végén közölt elemzése szerint

az áldozatok közel 90 százaléka 70 év feletti, csaknem 70 százaléka pedig 80 év feletti.

Ezek az eredmények összhangban vannak az olasz, kínai és dél-koreai adatokkal, írja az El País. (Mindez persze semmi esetre sem jelentheti azt, hogy a betegek vagy idősek halála kevésbé tragikus, mint az egészségeseké vagy fiatalabbaké.)

Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a koronavírus halálozási rátáját nehéz megbecsülni, mivel

a fertőzöttek többsége enyhe tünetekkel, orvosi segítség nélkül vészeli át a betegséget, ezért nem kerül be a statisztikákba.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a valós ráta jóval alacsonyabb lehet a hivatalosan ismertnél, az egyes országok halálozási rátái pedig csak komoly fenntartásokkal hasonlíthatók össze.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG