BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. február 26. 12:38

Miután az első periódusának önértékelését követően reagált a képviselők felvetéseire. Utóbbiakból szemezgettünk.

(Fotó: Kormany.hu)

Kötelező magánnyugdíjpénztárak: óriási gazdaságpolitikai hiba volt bevezetni azokat, ezért is jó, hogy azt annak idején kivezettük – utalt Matolcsy György még gazdasági miniszteri periódusára. Hozzátéve: a 3 ezer milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyon volt az egyik forrása annak, hogy Magyarország a legsikeresebb válságkezelést hajtotta végre, ebből az összegből konszolidálta a második Orbán-kormány a költségvetést.

Bérek: a GDP bérhányada évről évre csökkent 2010 előtt, azóta viszont nő, aminek köszönhetően a bérből és fizetésből élők 61 százalékkal részesednek a GDP-ből, ez az uniós átlag, ami elismerésre méltó.

Ausztria: új versenyképességi programmal 2030 körül a hazai egy főre eső jövedelmi szint az osztrák 84-85 százalékát érheti el. (Ezzel kapcsolatban korábban maga Orbán Viktor igyekezett lehűteni Matolcsyt, mondván, ne mérjük magunkat az osztrákokhoz.)

NHP Fix: a cél a változó kamatozású hitelállományt visszaterelni a fix kamatozásúvá.

Infláció: kifejezetten jó hír, hogy az infláció megközelítette a 3 százalékos jegybanki célt, mivel a defláció a legnagyobb veszély.

Hitelállomány bővülése: jó hír, hiszen így nem lett volna növekedési fordulat. A 2013-ban elindított növekedési hitelprogramot (nhp) megelőzően, öt éven át évente 5 százalékkal csökkent a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) hitelezése, addig az nhp hatására évi 5-10 százalékkal, tavaly 12 százalékkal – ez a legfontosabb tényezője a növekedésnek és a fenntarthatóságnak. A másik pedig az, hogy az MNB szoros stratégiai szövetséget alakított ki a kormánnyal, a kereskedelmi bankokkal és az üzleti szektorral, valamint a külföldiekkel.

Kamatpolitika: semmilyen jegybanki döntés nem alapul hiúságon – utalt az mfor.hu újságírójának korábbi cikkében megfogalmazottakra Matolcsy György. Hangsúlyozva, a körülmények határozzák majd meg a kamatdöntés, az MNB normalizációs szakaszban van, egyetlen horgonya van a 3 százalékos inflációs cél.

Jegybanki döntések: hat év alatt 2400 milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetés kamatkiadásainak a csökkentéséhez, ezen belül tavaly 800 milliárddal, és az az idén is több mint 800 milliárdos csökkenés várható

NHB Bank: a jegybanki vezetésnek, így az elnöknek sem az alapításához, sem a működéséhez nincs köze – reagált arra Matolcsy György, hogy unokatestvére, Szemerey Tamás a tulajdonosa a december 18. óta betétkifizetési korlátozás és felügyeleti biztos irányítása alá vont pénzintézetnek. Semmilyen botrányos esetről nem tud. A jegybankelnök szerint az MNB egyetlen szempontja a betétesek biztonsága, ezt szem előtt tartva hozta meg az intézkedéseket, amelyek után azt követően hozott, hogy a kisbank kötelezően értesítette a jegybankot a likviditási problémáiról.

Pallas Athéné Alapítványok: az MNB 2014 óta 267 milliárd forintot helyezett a jegybanki alapítványokba, amelyek Matolcsy György szerint hatékonyan gazdálkodtak, 1400 tudományos, oktatási, kulturális programot támogattak. Az alapítványokban lévő pénzeket szerették volna átadni a civil szférának, de soha senki nem említette az MNB-ben, hogy ez nem közpénz – jelentette ki Matolcsy György.

Vagyonnyilatkozata: örül, hogy nem adósodott el, nem függ akár a jegybanktól, akár egy banktól.

Euróbevezetés: a kormány dönt, ami az Európai Bizottsággal közösen meghozott politikai döntés lesz. Az MNB további feltételek teljesülését tartja szükségesnek ahhoz, hogy belépjen az euróövezetbe. Matolcsy György továbbra is úgy gondolja, hogy a következő évtizedekben nem lesz euró Magyarországon.

Magyar Tudományos Akadémia (MTA): Az MNB szeretné, ha az MTA részt venne a magyar pénzügyi, gazdasági élet megújításában.

Devizahitelesek: az MNB minden eszközzel segítette, hogy a megoldás még időben létrejöjjön. Ez 1000 milliárdot juttatott a magyar családoknak, ha nem rendezték volna a devizahitelesek helyzetét, 70 százalékkal nőttek volna a törlesztőrészleteik

Buda-Cash, Hungária és Quaestor: Matolcsy nem hiszi, hogy MNB és a PSZÁF összevonása nélkül napirendre kerültek volna az azt megelőzően éveken át felszínre nem került csalások.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél