<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Helyi lapértesülések szerint a svájci titkosszolgálat is használhatta az izraeli kémszoftvert, legalábbis terror- és kémelhárítási céllal. A világ számos más országában – köztük Magyarországon is – viszont újságírók, cégvezetők és politikusok ellen is bevetették a Pegasust a korábban megjelent tényfeltáró cikkek szerint.

Svájc is használta a vitatott Pegasus-szoftvert, sőt, feltehetően ma is használja még,

- írja a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) saját oknyomozása alapján.

Svájci szervekhez vezettek a nyomok 

A svájci napilap szerint a helyi hatóságok 2017-ben és 2018-ban vetették be először a kémszoftvert, amelynek nyomait a kanadai Citizen Lab kutatócsoport 2018 őszén meg is találta az országban.

A Pegasus segítségével aktiválni lehet a megfigyelt személyek mobiltelefonjainak kameráit és hangszóróit, valamint hozzá lehet férni üzeneteikhez, emailjeikhez, fényképeikhez és videóikhoz.

Egyre nehezebb a Pegasus nyomaira bukkanni. (Illusztráció. Depositphotos)  Egyre nehezebb a Pegasus nyomaira bukkanni. (Illusztráció. Depositphotos)

A lap úgy tudja, hogy a Citizen Lab akkori jelzése nyomán egy szövetségi hatóság szakértői belső vizsgálatot indítottak, hiszen a szoftvert elvileg külföldi titkosszolgálat is bevethette volna Svájcban tartózkodó személyekkel szemben.  

A vizsgálatból azonban kiderült, hogy

a nyomok egy svájci hatósághoz vezetnek, amely legitim módon használta a Pegasust.

Ezt két forrás is megerősítette az NZZ-nek, részletek említése nélkül.

A lap azt valószínűsíti, hogy

az említett szervezet a titkosszolgálat lehet, amely 2017 szeptemberétől vetette be a szoftvert.

Ezzel figyelhették meg olyan gyanús személyek mobiltelefonjait, akik konkrét és komoly terrorfenyegetést jelentettek, vagy ellenséges kémkedést folytattak. A titkosszolgálat nem kívánta kommentálni az értesülést.

Az NZZ szerint emellett vannak arra utaló jelek, hogy

a szövetségi állam és a kantonok bűnüldöző szervei is beszerezték a Pegasust.

Ez önmagában egyébként még nem probléma, hiszen ez a szoftver az egyik legjobbnak számít ezen a piacon.    

Bírósági engedély kell

A drága és vitatott, célszemélyek megfigyelésére alkalmas szoftvereket Svájcban általában csak egyes esetekben vetik be – és csak akkor, miután azt bíróság engedélyezi. (Magyarországon viszont az igazságügyminiszter adja ki az engedélyt - a szerk.)  

A bűnüldöző szervek 2019-ben 12, 2020-ban pedig 13 alkalommal használtak ilyen szoftvereket. A titkosszolgálat nem közölt részletes információt.

Az egyébként nem meglepő – írja az NZZ –, hogy 2018 őszén eltűntek a Pegasus nyomai Svájcban. A Citizen LAB jelentése után ugyanis a kémszoftver gyártójának, az izraeli NSO-nak tovább kellett fejlesztenie a terméket.

A legújabb, 4. verzió pedig a korábbiaknál hatékonyabban tünteti el saját nyomait.

Itthon is használhatták, más céllal

A Pegasust más országokban azonban nem csak bűnüldözési és terrorelhárítási céllal használták, hanem újságírók, cégvezetők és politikusok után is kémkedtek segítségével a július közepén számos nagy nemzetközi lap által publikált tényfeltáró cikkek szerint.

A szoftvert

Magyarországon is bevethették mintegy 300 célszemély, köztük kormánykritikus közszereplők ellen.

A magyar kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta annak hazai titkosszolgálatok általi használatát. Szerinte törvénytelenség nem történt.   

Ami a globális vonatkozásokat illeti, a Guardian szerint 

a kiszivárgott lista – a potenciális megfigyeltek listája - több mint 50 ezer telefonszámot tartalmaz.

Elemzők megvizsgálták az érintett mobiltelefonok egy kis részét, és több mint felüknél megtalálták a Pegasus nyomait.

A listára több mint 180 újságíró került fel 21 országból. Emellett kémkedés folyhatott cégvezetők, vallási vezetők, tudósok, civil szervezetek dolgozói, kormányzati tisztviselők, köztük miniszterek, kormányfők és elnökök ellen is.

Ghada Oueisst, az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió újságírónőjét például azzal zsarolták, hogy kiszivárogtatták bikinis fotóit, és azt terjesztették róluk – hamisan –, hogy főnöke jakuzzijában készültek.

Az újságírónő azt állítja, hogy

egy szakértő a telefonján megtalálta a Pegasus nyomait, és a szaúdi rezsimről írt cikkei miatt vették célba.

A szaúdi kormány az ügyet nem kommentálta. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG