<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.

Ghada Oueiss, az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió libanoni újságírónője éppen a férjével ebédelt otthonában tavaly júniusban, amikor üzenetet kapott. Egy kollégája figyelmeztette, hogy nézzen rá a Twitterre.

Kitalált történet        

Oueiss elborzadt attól, amit látott. A közösségi hálón ugyanis több helyen is

megjelent róla egy bikinis fotósorozat, amely egy jakuzziban készült. A képek mellé azt a hamis információt írták, hogy azok a főnöke házában készültek.

Lejárató sztori: Ghada Oueiss jakuzzis képe. (Forrás: Twitter/AboJenan_ A.Basonbol) Lejárató sztori: Ghada Oueiss jakuzzis képe. (Forrás: Twitter/AboJenan_ A.Basonbol)

A következő napokban az újságírónő Twitter-profilját elárasztották az olyan üzenetek, amelyek kétségbe vonták szakmai hitelességét. Sokan prostituáltnak nevezték, valamint azon gúnyolódtak, hogy csúnya és öreg. Sok üzenet olyan felhasználóktól érkezett, akik a jelek szerint a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman támogatói. A támadások egy része pedig kormányzati tisztviselők profiljaihoz volt köthető.

Az újságírónő – akinek történetét az NBC News tárta fel – azt állítja, hogy telefonját feltörték.

Azonnal tudtam, hogy meghekkelték a telefonomat. Azokat a fotókat sehol sem publikáltam. Azok csak a telefonomban voltak.

Ouiess decemberben pert indított a többi közt a koronaherceg ellen. Azt állítja, hogy egy szakértő a telefonján megtalálta a Pegasus-kémszoftver nyomait, és a szaúdi rezsimről írt cikkei miatt vették célba.

A gyanú szerint így akarták megfélemlíteni és lejáratni – az olyan konzervatív társadalmakban, mint a szaúd-arábiai, ugyanis botránnyal érnek fel az ilyen (ál)történetek.     

A szaúdi kormány az ügyet az NBC megkeresésére nem kommentálta. Korábban tagadta, hogy bármilyen helyi szerv szoftvert használt volna lehallgatásra.         

Mint arról korábban beszámoltunk, a Pegasus az a szoftver, amellyel tényfeltáró cikkek szerint újságírók és politikusok után kémkedtek a világ számos országában. Annak segítségével aktiválták mobiltelefonjaik mikrofonjait, valamint hozzáfértek üzeneteikhez, emailjeikhez, fényképeikhez, videóikhoz.

Sajtóhírek szerint a szoftvert Magyarországon is bevetették mintegy 300 célszemély, köztük kormánykritikus közszereplők ellen. A magyar kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta a szoftver hazai titkosszolgálatok általi használatát. Szerinte törvénytelenség nem történt.  

Más is ellenség lett

Ghada Oueiss csak egyike azon újságírónőknek és  aktivistáknak, akiket állítólag célba vettek közel-keleti autoriter rezsimek a Pegasus-szoftverrel.

Alya Alhwaiti szaúdi aktivistáról, az ország első professzionális lovaglónőjéről szintén 2020 nyarán szivárogtak ki magánfotók a Twitteren. Az egyik képen, amelyen egy rövid ruhát visel, egy seb látható a lábán, amit lovaglás közben "szerzett". Egy másikon rövidnadrágban és pólóban napozik.               

A képek mellé ezúttal is lejárató szövegek kerültek.

Azt állították róla, hogy részeg, fűvel-fával lefekszik, valakinek pedig még azt is megengedte, hogy harapdálja a combjait.

A ma már Londonban élő aktivista szintén azt állítja, hogy csak a telefonján tárolta a képeit. Szakértők pedig az ő telefonján is megtalálták a Pegasus nyomait.

Amikor elkezdtem véleményt nyilvánítani arról, hogy mi zajlik Szaúd-Arábiában, ellenség lettem

- mondta, utalva azokra az ügyekre, amelyekben a hatalommal szemben foglalt állást.

50 ezres lista

Ami a Pegasus-ügy globális vonatkozásait illeti, a Guardian szerint a kiszivárgott lista – a potenciális megfigyeltek listája - több mint 50 ezer telefonszámot tartalmaz. Elemzők megvizsgálták az érintett mobiltelefonok egy kis részét, és több mint felüknél megtalálták a Pegasus nyomait.

A listára több mint 180 újságíró került fel 21 országból, köztük a Financial Times, a CNN, a New York Times, a France24, az Economist, az Associated Press és a Reuters munkatársai. Emellett kémkedés folyhatott cégvezetők, vallási vezetők, tudósok, civil szervezetek dolgozói, kormányzati tisztviselők, köztük miniszterek, kormányfők és elnökök ellen is.

Több országban már vizsgálatok indultak az ügyben. A magyar kormány nem indított külön vizsgálatot. 

A Pegasus-ügy nemzetközi és magyar vonatkozásairól készült videónkat itt tekinthetik meg:       

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Makro / Külgazdaság Egyetlen határozattal bő 300 millárd forintot rendezett át a kormány - van egy nagy nyertes
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 08:20
A kedd esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat több mint 300 milliárd forint sorsáról döntött. Az átrendezések legnagyobb nyertese az Innovációs és Technológiai Minisztérium; az önkormányzatok támogatásánál a kormány már a látszatra sem akar figyelni, simán kiválogatták a kormánypárti vezetésű fővárosi kerületeket.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter arról beszélt, mi kell a tálibokkal való együttműködéshez
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 06:35
A külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-ben arról beszélt, hogy szigorú feltételeket kell szabni az iszlamista táliboknak - egyebek közt a nők jogainak biztosítása terén. Mindeközben a tálibok bejelentkeztek az ENSZ-közgyűlésre.
Makro / Külgazdaság Gólzáporos vereség a Brexit
Hollós János | 2021. szeptember 22. 05:53
Valószínűleg történelme legnagyobb öngólját lőtte az Egyesült Királyság a Brexittel, már a rövid távú „eredmények” is ezt mutatják. Ugyanakkor a hatalmas adatbázisokkal végzett közgazdasági modellszámítások hosszú távon sem kecsegtetnek semmi jóval. A populista demagógia úgy tűnik nagyon drága mulatság lesz a briteknek. Halmai Péter Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Fő kutatási területe a nemzetközi gazdaságtan és a makroökonómia, vele beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság 12 eurós minimum órabér – miért győzhet a baloldal Németországban?
Wéber Balázs | 2021. szeptember 21. 18:42
Évi 100 ezer új szociális lakás, 12 eurós (4200 forintos) minimális órabér, megfizethető ápolás. A többi közt ezt ígérik a német szociáldemokraták a választóknak, akik a legfontosabb kérdésnek a társadalmi igazságosságot tartják. Kancellárjelöltjük ugyan nem hozza lázba az embereket, de legalább tapasztalt, kompetens és megbízható politikusnak tartják. Németország vasárnap választ: a balközép párt továbbra is három-öt százalékponttal vezet a CDU-CSU szövetség előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Bécsben jönnek a szigorítások
MTI | 2021. szeptember 21. 17:11
A járvány negyedik hullámának megfékezését célzó szigorításokat jelentett be Michael Ludwig polgármester.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel hamarosan távozik – mi marad az utókorra?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 21. 16:15
Nagy elődjeivel (Adenauertól Kohlig) ellentétben Angela Merkel pályájában nem találunk egyetlen koherens stratégiát, avagy tervet sem. És az idő elröpült Németország felett: legyen az a versenyképességi előnyének csökkenése, avagy az elképesztő szintű lemaradása a digitális átállásban. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos