<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.

Ghada Oueiss, az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió libanoni újságírónője éppen a férjével ebédelt otthonában tavaly júniusban, amikor üzenetet kapott. Egy kollégája figyelmeztette, hogy nézzen rá a Twitterre.

Kitalált történet        

Oueiss elborzadt attól, amit látott. A közösségi hálón ugyanis több helyen is

megjelent róla egy bikinis fotósorozat, amely egy jakuzziban készült. A képek mellé azt a hamis információt írták, hogy azok a főnöke házában készültek.

Lejárató sztori: Ghada Oueiss jakuzzis képe. (Forrás: Twitter/AboJenan_ A.Basonbol) Lejárató sztori: Ghada Oueiss jakuzzis képe. (Forrás: Twitter/AboJenan_ A.Basonbol)

A következő napokban az újságírónő Twitter-profilját elárasztották az olyan üzenetek, amelyek kétségbe vonták szakmai hitelességét. Sokan prostituáltnak nevezték, valamint azon gúnyolódtak, hogy csúnya és öreg. Sok üzenet olyan felhasználóktól érkezett, akik a jelek szerint a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman támogatói. A támadások egy része pedig kormányzati tisztviselők profiljaihoz volt köthető.

Az újságírónő – akinek történetét az NBC News tárta fel – azt állítja, hogy telefonját feltörték.

Azonnal tudtam, hogy meghekkelték a telefonomat. Azokat a fotókat sehol sem publikáltam. Azok csak a telefonomban voltak.

Ouiess decemberben pert indított a többi közt a koronaherceg ellen. Azt állítja, hogy egy szakértő a telefonján megtalálta a Pegasus-kémszoftver nyomait, és a szaúdi rezsimről írt cikkei miatt vették célba.

A gyanú szerint így akarták megfélemlíteni és lejáratni – az olyan konzervatív társadalmakban, mint a szaúd-arábiai, ugyanis botránnyal érnek fel az ilyen (ál)történetek.     

A szaúdi kormány az ügyet az NBC megkeresésére nem kommentálta. Korábban tagadta, hogy bármilyen helyi szerv szoftvert használt volna lehallgatásra.         

Mint arról korábban beszámoltunk, a Pegasus az a szoftver, amellyel tényfeltáró cikkek szerint újságírók és politikusok után kémkedtek a világ számos országában. Annak segítségével aktiválták mobiltelefonjaik mikrofonjait, valamint hozzáfértek üzeneteikhez, emailjeikhez, fényképeikhez, videóikhoz.

Sajtóhírek szerint a szoftvert Magyarországon is bevetették mintegy 300 célszemély, köztük kormánykritikus közszereplők ellen. A magyar kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta a szoftver hazai titkosszolgálatok általi használatát. Szerinte törvénytelenség nem történt.  

Más is ellenség lett

Ghada Oueiss csak egyike azon újságírónőknek és  aktivistáknak, akiket állítólag célba vettek közel-keleti autoriter rezsimek a Pegasus-szoftverrel.

Alya Alhwaiti szaúdi aktivistáról, az ország első professzionális lovaglónőjéről szintén 2020 nyarán szivárogtak ki magánfotók a Twitteren. Az egyik képen, amelyen egy rövid ruhát visel, egy seb látható a lábán, amit lovaglás közben "szerzett". Egy másikon rövidnadrágban és pólóban napozik.               

A képek mellé ezúttal is lejárató szövegek kerültek.

Azt állították róla, hogy részeg, fűvel-fával lefekszik, valakinek pedig még azt is megengedte, hogy harapdálja a combjait.

A ma már Londonban élő aktivista szintén azt állítja, hogy csak a telefonján tárolta a képeit. Szakértők pedig az ő telefonján is megtalálták a Pegasus nyomait.

Amikor elkezdtem véleményt nyilvánítani arról, hogy mi zajlik Szaúd-Arábiában, ellenség lettem

- mondta, utalva azokra az ügyekre, amelyekben a hatalommal szemben foglalt állást.

50 ezres lista

Ami a Pegasus-ügy globális vonatkozásait illeti, a Guardian szerint a kiszivárgott lista – a potenciális megfigyeltek listája - több mint 50 ezer telefonszámot tartalmaz. Elemzők megvizsgálták az érintett mobiltelefonok egy kis részét, és több mint felüknél megtalálták a Pegasus nyomait.

A listára több mint 180 újságíró került fel 21 országból, köztük a Financial Times, a CNN, a New York Times, a France24, az Economist, az Associated Press és a Reuters munkatársai. Emellett kémkedés folyhatott cégvezetők, vallási vezetők, tudósok, civil szervezetek dolgozói, kormányzati tisztviselők, köztük miniszterek, kormányfők és elnökök ellen is.

Több országban már vizsgálatok indultak az ügyben. A magyar kormány nem indított külön vizsgálatot. 

A Pegasus-ügy nemzetközi és magyar vonatkozásairól készült videónkat itt tekinthetik meg:       

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló