5p

Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.

Ghada Oueiss, az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió libanoni újságírónője éppen a férjével ebédelt otthonában tavaly júniusban, amikor üzenetet kapott. Egy kollégája figyelmeztette, hogy nézzen rá a Twitterre.

Kitalált történet        

Oueiss elborzadt attól, amit látott. A közösségi hálón ugyanis több helyen is

megjelent róla egy bikinis fotósorozat, amely egy jakuzziban készült. A képek mellé azt a hamis információt írták, hogy azok a főnöke házában készültek.

Lejárató sztori: Ghada Oueiss jakuzzis képe. (Forrás: Twitter/AboJenan_ A.Basonbol)
Lejárató sztori: Ghada Oueiss jakuzzis képe. (Forrás: Twitter/AboJenan_ A.Basonbol)

A következő napokban az újságírónő Twitter-profilját elárasztották az olyan üzenetek, amelyek kétségbe vonták szakmai hitelességét. Sokan prostituáltnak nevezték, valamint azon gúnyolódtak, hogy csúnya és öreg. Sok üzenet olyan felhasználóktól érkezett, akik a jelek szerint a szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman támogatói. A támadások egy része pedig kormányzati tisztviselők profiljaihoz volt köthető.

Az újságírónő – akinek történetét az NBC News tárta fel – azt állítja, hogy telefonját feltörték.

Azonnal tudtam, hogy meghekkelték a telefonomat. Azokat a fotókat sehol sem publikáltam. Azok csak a telefonomban voltak.

Ouiess decemberben pert indított a többi közt a koronaherceg ellen. Azt állítja, hogy egy szakértő a telefonján megtalálta a Pegasus-kémszoftver nyomait, és a szaúdi rezsimről írt cikkei miatt vették célba.

A gyanú szerint így akarták megfélemlíteni és lejáratni – az olyan konzervatív társadalmakban, mint a szaúd-arábiai, ugyanis botránnyal érnek fel az ilyen (ál)történetek.     

A szaúdi kormány az ügyet az NBC megkeresésére nem kommentálta. Korábban tagadta, hogy bármilyen helyi szerv szoftvert használt volna lehallgatásra.         

Mint arról korábban beszámoltunk, a Pegasus az a szoftver, amellyel tényfeltáró cikkek szerint újságírók és politikusok után kémkedtek a világ számos országában. Annak segítségével aktiválták mobiltelefonjaik mikrofonjait, valamint hozzáfértek üzeneteikhez, emailjeikhez, fényképeikhez, videóikhoz.

Sajtóhírek szerint a szoftvert Magyarországon is bevetették mintegy 300 célszemély, köztük kormánykritikus közszereplők ellen. A magyar kormány nem erősítette meg, de nem is cáfolta a szoftver hazai titkosszolgálatok általi használatát. Szerinte törvénytelenség nem történt.  

Más is ellenség lett

Ghada Oueiss csak egyike azon újságírónőknek és  aktivistáknak, akiket állítólag célba vettek közel-keleti autoriter rezsimek a Pegasus-szoftverrel.

Alya Alhwaiti szaúdi aktivistáról, az ország első professzionális lovaglónőjéről szintén 2020 nyarán szivárogtak ki magánfotók a Twitteren. Az egyik képen, amelyen egy rövid ruhát visel, egy seb látható a lábán, amit lovaglás közben "szerzett". Egy másikon rövidnadrágban és pólóban napozik.               

A képek mellé ezúttal is lejárató szövegek kerültek.

Azt állították róla, hogy részeg, fűvel-fával lefekszik, valakinek pedig még azt is megengedte, hogy harapdálja a combjait.

A ma már Londonban élő aktivista szintén azt állítja, hogy csak a telefonján tárolta a képeit. Szakértők pedig az ő telefonján is megtalálták a Pegasus nyomait.

Amikor elkezdtem véleményt nyilvánítani arról, hogy mi zajlik Szaúd-Arábiában, ellenség lettem

- mondta, utalva azokra az ügyekre, amelyekben a hatalommal szemben foglalt állást.

50 ezres lista

Ami a Pegasus-ügy globális vonatkozásait illeti, a Guardian szerint a kiszivárgott lista – a potenciális megfigyeltek listája - több mint 50 ezer telefonszámot tartalmaz. Elemzők megvizsgálták az érintett mobiltelefonok egy kis részét, és több mint felüknél megtalálták a Pegasus nyomait.

A listára több mint 180 újságíró került fel 21 országból, köztük a Financial Times, a CNN, a New York Times, a France24, az Economist, az Associated Press és a Reuters munkatársai. Emellett kémkedés folyhatott cégvezetők, vallási vezetők, tudósok, civil szervezetek dolgozói, kormányzati tisztviselők, köztük miniszterek, kormányfők és elnökök ellen is.

Több országban már vizsgálatok indultak az ügyben. A magyar kormány nem indított külön vizsgálatot. 

A Pegasus-ügy nemzetközi és magyar vonatkozásairól készült videónkat itt tekinthetik meg:       

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG