<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Edward Snowden szerint az év sztorijának ígérkezik az a botrány, amelyet tegnap robbantottak ki a világ vezető lapjai. A gyanú szerint számos államban, köztük Magyarországon újságírók és politikusok után kémkedett a hatalom egy izraeli szoftver segítségével. A magyar kormánynak „nincs tudomása” ilyesmiről. Ursula von der Leyen szerint elfogadhatatlan, ha valóban kémkedés történt. Az ügy tovább terhelheti Brüsszel és a magyar kormány amúgy is feszült viszonyát.

Hagyd abba, amit csinálsz, és olvasd el ezt. Ez a kiszivárogtatás az év sztorija lesz

– így harangozta be Edward Snowden, az elmúlt évtized talán legfontosabb kiszivárogtatója azt a sztorit, amelyet tegnap egyszerre publikáltak vezető nemzetközi lapok.

Fikcióból valóság

A történet elsőre úgy hangzik, mintha egy James Bond-film forgatókönyve lenne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek segítségével azok titokban aktiválják mobiltelefonok mikrofonjait és így lehallgatják tulajdonosaikat, valamint hozzáférnek üzeneteikhez, emailjeikhez, fényképeikhez, videóikhoz.

A mit sem sejtő célszemélyek között újságírók éppúgy vannak, mint állam- és kormányfők, vagy éppen cégvezetők.

Figyelnek. De kik? És miért? (Forrás:  Depositphotos)  Figyelnek. De kik? És miért? (Forrás: Depositphotos)

Mindez azonban – a lapok beszámolói szerint – nem fikció, hanem valóság, ráadásul úgy tűnik, hogy a botrányban a magyarországi hatalom is igencsak érintett.

A Direkt 36, amely részt vett a nemzetközi tényfeltáró projektben, azt állítja, hogy

az NSO nevű izraeli kibercég Pegasus nevű kémprogramját már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen, és közvetett bizonyítékok vannak arra, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

Magyarországon állítólag több mint 300 célpont volt, köztük négy újságíró és egy fotós. Rajta van a listán a többi közt Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosa, az egykori oligarcha, Simicska Lajos fia és egyik legközelebbi bizalmasa – ők a 2018-as választások előtt kerültek célkeresztbe, amikor a Simicska-média szembefordult az Orbán-kormánnyal –, a Közép-európai Egyetem egyik, kormányellenes tüntetéseken részt vevő külföldi diákja, valamint több más közszereplő, például egy ellenzéki városvezető. További részletek a napokban válhatnak ismertté.

Itthon állítólag azután jelent meg a kémszoftver, hogy

2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között.

Az NSO ugyanis csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el a programot más országoknak.

A magyar nemzetbiztonsági szervek 2018-tól kezdhették használni a Pegasust. Emellett jelen lehet Magyarországon egy másik izraeli cég, a Candiru kémszoftvere is, amely iPhone-okat, androidos telefonokat, Maceket, windowsos pécéket és felhőalapú tárhelyeket is képes megfertőzni és megfigyelni.

"Nincs tudomásunk"

A Pegasus-üggyel kapcsolatban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter ma újságírói kérdésre azt mondta: sajtóhírekkel nem foglalkozik a kormány.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig ma a 444.hu kérdésére azt mondta:

erről a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen tudomással nem rendelkeztem és nem is rendelkezem.  

Hozzátette: ma reggel megkérdezte az általa felügyelt egyetlen titkosszolgálat, az Információs Hivatal főigazgatóját, aki azt a tájékoztatást adta számára, hogy semmifajta együttműködést ebben az ügyben nem folytattak sem az izraeli, sem más titkosszolgálatokkal, a szóban forgó technikai eszközt (szoftvert) nem használja az Információs Hivatal, és arra vonatkozólag semmifajta megállapodást nem kötött.

A külügyminiszter szerint ha a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága úgy dönt, hogy ebben az ügyben szükséges ülés összehívása, akkor azon az Információs Hivatal vezetője ott lesz. Egyúttal arra kérte őt, tekintse át, milyen titkosszolgálati érdekek állhatnak ezen információk mögött, ha ez valóban megtörtént, ha pedig nem történt meg, akkor milyen titkosszolgálatok koordinációjával került sor egy ilyen nemzetközi kommunikációs akcióra.

Ettől függően döntenek az esetleges lépésekről.              

A kormány a Guardian megkeresésére korábban annyit közölt:      

Nincs tudomásunk semmilyen állítólagos, a megkeresésben szereplő adatgyűjtésről.

Edward Snowden szerint a magyar kormány válasza a leggyanúsabb, amit valaha adtak a botránnyal összefüggésben.

„Ha ’nincs tudomásom’ arról, hogy tettem-e valamit vagy sem, akkor tudni akarom, hogy a külföldi kémek figyelmeztették-e titokban előre (azokat, akik kérdeztek engem erről)               

- fogalmazott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori informatikusa.

Nem örül Brüsszel

Lapunk megkérdezte az Európai Bizottságot, hogy terveznek-e vizsgálatot indítani az ügyben, illetve mit szólnak ahhoz, hogy Magyarország is érintett lehet, egyelőre azonban nem kaptunk választ.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ma annyit közölt: ha igazak a hírek, és valóban kémszoftvert vetettek be újságírók ellen, az teljesen elfogadhatatlan.  

Az mindenesetre biztos, hogy

a botrány rosszul jött a magyar kormánynak, amelynek amúgy is egyre feszültebb a viszonya Brüsszellel.

A Bizottság múlt héten kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen az úgynevezett pedofiltörvény miatt, az Európai Bírósághoz fordult a magyar menekültpolitika nyomán, ráadásul – az eredeti tervekkel ellentétben – egyelőre nem hagyta jóvá a 2500 milliárd forint friss uniós támogatás elköltésére összeállított magyar tervet.

Nagy halakat is megfigyelhettek  

Visszatérve a botrány nemzetközi szálaira, a Guardian szerint a kiszivárgott lista több mint 50 ezer telefonszámot tartalmaz globálisan. Elemzők megvizsgálták az érintett mobiltelefonok egy kis részét, és több mint felüknél megtalálták a Pegasus nyomait.

A listára több mint 180 újságíró került fel 21 országból, köztük a Financial Times, a CNN, a New York Times, a France24, az Economist, az Associated Press és a Reuters munkatársai. Emellett kémkedés folyhatott cégvezetők, vallási vezetők, tudósok, civil szervezetek dolgozói, kormányzati tisztviselők, köztük miniszterek, kormányfők és elnökök ellen is.

A brit lap konkrét nevek közlését is ígérte a következő napokban.

Az NSO szerint nem követtek el törvénytelenséget, a szoftver a bűnözők és terroristák elleni harcot szolgálja, és csak olyan országok hadseregének, bűnüldöző szerveinek vagy hírszerző ügynökségeinek adják el, amelyek betartják az emberi jogokat.

Ugyanakkor a világszerte használt üzenetküldő szolgáltatás, a WhatsApp már 2019-ben beperelte az izraeli céget arra hivatkozva, hogy a vállalat áll 1400, mobiltelefon ellen végrehajtott támadás mögött.

Az NSO tagadta ugyan bűnösségét, mégis eltiltották a szolgáltatás használatától.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mit akar Putyin Szibériában? Mehetnek a foglyok városokat építeni
Káncz Csaba | 2021. október 28. 18:17
Putyin egyik legbizalmibb káderének ambiciózus terve több, egymásból következő projektre épül. A Szovjetunió felbomlása óta a szibériai és távol-keleti makrorégió – amely Oroszország teljes területének negyedét foglalja el – elvesztette népességének 19 százalékát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az EU szigorít a hulladékban található vegyi anyagok határértékén
MTI | 2021. október 28. 16:43
Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a mostaninál alacsonyabb határértéket állapítsanak meg a hulladékban található néhány legkárosabb vegyi anyagra, hogy megszüntesse, illetve a lehető legkevesebbre csökkentse a szerves szennyező anyagok tartós megmaradását a környezetben.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia sikeresen zsarolta meg a multikat
Litván Dániel | 2021. október 28. 15:54
Mohamed bin Szalmán koronaherceg Rijádból Dubajjal versengő regionális központot akar csinálni – ha nem megy szép szóval, akkor erővel. Úgy tűnik, bejöhet a taktika, többek közt a Siemens, a Deloitte, a KPMG és az Unilever is beadta már a derekát.
Makro / Külgazdaság Közel három évtizedes csúcson az októberi német infláció
MTI | 2021. október 28. 14:53
A németországi infláció októberben 28 éves csúcsra emelkedett a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön kiadott előzetes adatokon alapuló jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a cégek digitális tudásának erősítését célzó támogatásról döntött a versenyképességi tanács
MTI | 2021. október 28. 13:54
A digitális versenyképesség további javításához a vállalkozások digitális tudásában kell előrelépni, ennek erősítésére újabb támogatások létrehozásáról döntöttek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban csütörtökön, a Nemzeti Versenyképességi Tanács ülését követően.
Makro / Külgazdaság Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét
MTI | 2021. október 28. 13:09
Románia decemberben kaphatja meg az uniós helyreállítási alap első részletét - jelentette be Florin Citu román ügyvivő miniszterelnök Bukarestben.
Makro / Külgazdaság Tizenegy napos extra Covid-szünetet rendeltek el Oroszországban
MTI | 2021. október 28. 11:44
Tizenegy napig tartó járványügyi munkaszünetet vezettek be csütörtöktől Moszkvában a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezésére, miközben országos szinten az új fertőzöttek száma először haladta meg a 40 ezret és a halálos áldozatoké is ismét rekordot döntött.
Makro / Külgazdaság Döntött a kormány: kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben, kötelező lehet a cégeknél az oltás
Baka F. Zoltán | 2021. október 28. 11:15
Komoly a járványhelyzet, beavatkozik a kormány: a munkaadó előírhatja az oltást a dolgozóinak.
Makro / Külgazdaság Egyre nő a munkahelyi balesetek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:50
Évente körülbelül 20 ezren szenvednek 3 munkanapon túl gyógyuló balesetet a munkahelyükön, legalábbis ennyit jelentenek a hatóságok felé. Nagyságrendekkel többeket ér baleset azonban a közutakon, még többeket az otthonaikban. Ennek ellenére a balesetbiztosítással rendelkezők száma elenyészőnek mondható, holott egy jól megválasztott szerződéssel akár milliós anyagi terhet vehetünk le a vállunkról – figyelmeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Makro / Külgazdaság Áprilisi szinten az új fertőzöttek száma, elhunyt 45 beteg
Privátbankár.hu | 2021. október 28. 09:15
4039 újabb fertőzöttet azonosítottak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos