<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szinte minden Covid-elleni korlátozást felold Dánia február elsejétől. Ennek oka, hogy bár a koronavírus-fertőzések száma csúcson van, az átoltottság magas, az omikron variáns pedig jóval enyhébb a korábbi mutánsoknál. Mette Frederiksen dán miniszterelnök már új korszakról, a megszokott élethez való visszatérésről beszél. Anglia csütörtöktől oldotta fel a korlátozások nagy részét, Spanyolország pedig jelezte, hogy a jövőben kvázi influenzaként kezelné a Covidot.

Az uniós országok közül elsőként szinte minden, koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozást eltöröl a dán kormány február elsejétől, jelentette be Mette Frederiksen dán kormányfő.

Már nem kritikus betegség 

Ennek értelmében például az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön sem kell többé védőmaszkot hordani, valamint nem lesz szükséges az oltási igazolvány a koncert- vagy mozilátogatáshoz. Az éttermek 22 óra után is szolgálhatnak fel alkoholt, és kinyithatnak az éjszakai klubok. Mindössze az országba belépőkre vonatkozó korlátozások (tesztelés és karantén a védettségi foktól függően) maradnak érvényben, azok is csak négy hétig.

Mette Frederiksen dán kormányfő szerint az oltás szuperfegyver. (Korábbi felvétel. EPA/PHILIP DAVALI)  Mette Frederiksen dán kormányfő szerint az oltás szuperfegyver. (Korábbi felvétel. EPA/PHILIP DAVALI)

A Covid februártól hivatalosan

nem számít már a „társadalom szempontjából kritikus” betegségnek.

Frederiksen már arról beszélt, hogy „új korszak”-ba lépnek be, azaz visszatérnek a koronavírus előtti normális élethez. Szerinte az „ölelések, ünnepek és fesztiválok” tavasza vár az országra.

De miért?

A korlátozások teljes feloldása mögött egyrészt az áll, hogy Dániában magas az átoltottság:

a lakosság 81 százaléka kapta meg mindkét oltását, de magas – 61 százalék – azok aránya is, akik a harmadik vakcinát is felvették.

 A kormányfő szerint oltási programjuk „szuperfegyvernek” bizonyult a vírussal szemben. A Die Welt szerint a helyi járványügyi kutatócentrum (SSI) azt prognosztizálja, hogy az ország néhány héten belül elérheti a nyájimmunitást a sok oltásnak és a rekordszámú fertőzésnek köszönhetően. 

Másrészt – mint azt számos más ország példája is mutatja – a koronavírus legújabb mutánsa, az omikron kevésbé okoz súlyos megbetegedést, mint a korábbi verziók. Dániában Magyarországhoz és sok más országhoz hasonlóan

csúcson vannak ugyan a napi fertőzésszámok, de jóval kevesebben kerülnek intenzívosztályra, mint tavaly télen.

Mindezzel összhangban, felmérések szerint a dánok már korántsem tekintik akkora fenyegetésnek a koronavírust, mint korábban, túlnyomó többségük pedig támogatja a korlátozások feloldását. Az 5,8 millió lakosú országban eddig 1,6 millió fertőzöttet diagnosztizáltak, és mintegy 3700-an hunytak el a vírussal összefüggésben a hivatalos adatok szerint.      

Bár az omikron kevésbé veszélyes elődjeinél, a fertőzések magas száma azért gondot is okoz:

például olyan sok pedagógus fertőződött meg, hogy sok iskolában elmarad a tanítás.

A probléma orvoslása érdekében a kormány a karanténszabályokat is lazítja: annak, aki fertőzött, de nincs tünete, csak négy napig kell otthon maradnia.

A szomszédos Svédországban, amely a járvány egész ideje alatt karanténmentes maradt, országszerte szintén nagyon sok iskolában okoz problémát, hogy a pedagógusok kisebb-nagyobb része betegség miatt hiányzik. Helyszíni beszámolónkat Stockholmból itt olvashatják:

A britek is léptek

Visszatérve a korlátozásokra, Angliában már csütörtöktől eltörölték azok nagy részét. Így nem kell például oltási igazolás vagy negatív teszt a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyeken és a tömegrendezvényeken.

Emellett megszűnt a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban (az intézmények ugyanakkor saját hatáskörben még előírhatják azt), a középiskolák osztálytermeiben pedig már egy hete nem kell maszkot hordani. A brit kormány visszavonta azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést szorgalmazta.

Boris Johnson kormányfő szerint

a korlátozások feloldását a magas átoltottság (a lakosság 78 százaléka kapott egy, 72 százaléka kettő, 55 százaléka pedig három oltást), valamint az tette lehetővé, hogy az omikron okozta fertőződések száma a gyors felfutás után tetőzött.

A fentiekhez hasonló okokból alapvető fordulatra készül a járványkezelésben Spanyolország is, amely korábban Európa egyik legszigorúbb karanténját alkalmazta. Az újabb hullám után ugyanis már csak influenzaként kezelné a Covidot.

A tervek szerint a spanyol hatóságok már nem törekednek majd arra, hogy minden fertőzöttet diagnosztizáljanak, kivizsgáljanak és kövessenek, hanem egy megelőző rendszerrel kontrollálnák a járványt.

A Covid, azon fertőzöttek számára, akiknek nincs komoly tünete, egy lesz a betegségek közül, teszt, jelentési kötelezettség, karantén és a kapcsolatok korlátozása nélkül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló