<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.

A bőr vegán alternatívái nemcsak állatokat menthetnek meg. A divat legújabb, kötelező darabja, - a „gombabőr” kézitáska - mögött álló tudósok úgy vélik, hogy a micélium, egy gombákból származó anyag, amely úgy alakítható, mint a borjú- vagy báránybőr, segíthet megmenteni a bolygónkat.

Dr. Matt Scullin, a MycoWorks bioanyag-gyártó cég vezérigazgatója a Guardiannek úgy nyilatkozott az oxfordshire-i Business of Fashion Voices konferencia előtt, hogy a „gombabőr” a fenntarthatóság egyik fontos eleme lehet. (És persze vigyázat, mindez nem összetévesztendő a bőrgombával!)

A megtévesztésig hasonlít az állatbőrre. A fotó illusztráció: PinterestA megtévesztésig hasonlít az állatbőrre. A fotó illusztráció: Pinterest

"A tervezés olyan jövőjét nyithatja meg, amely az anyaggal kezdődik, nem pedig a tárggyal” - mondja.

A „finom micélium” egy szabadalmaztatott anyag, amely pár hét alatt növeszthető egy tálca gombából. Tapintásra és megjelenésre is olyan, akár az igazi bőr, miközben felülmúlja azt szakítószilárdságban és tartósságban. Az anyag nemrég debütált egy exkluzív Hermès kézitáska képében.

„Ugyanazt az érzelmet ki tudja váltani, mint egy állatbőr” - mondja Scullin, aki úgy véli, hogy a véges természeti erőforrásokkal rendelkező bolygón a szén-dioxid-semleges, rendelésre termesztett gombabőr technológiája és gondolkodásmódja egyaránt „forradalmi”, és nem csak magára a divatra, hanem a gyártási innovációkra is hatással lehet.

Scullin mellett a konferencián fellépett Merlin Sheldrake, az Összegabalyodott életek: hogyan változtatják meg a gombák a gondolkodásunkat és alakítják át a jövőnket című könyv szerzője is. A biológus ezzel beállt abba asorba, amelybe Vivienne Westwood és Tommy Hilfiger tervezők is beletartoznak.

„Kíváncsi vagyok a kreatív iparágakban dolgozók véleményére, hogy a gombákban rejlő lehetőségek hogyan járulhatnak hozzá az új ötleteikhez, és örülök, hogy támogathatom a divatvilágot abban, hogy fenntarthatóbbá váljon" – mondja Sheldrake.

A könyv szerzője úgy látja, a gombabőr a tervezők által megkívánt formában és méretben nevelhetők, s emiatt nem keletkezik felesleges hulladék. 

A Higg Materials Fenntarthatósági Index jelentése szerint a szarvasmarhabőr több környezetkárosító hatást vált ki, mint bármely más szövet, beleértve a műanyag alapú szintetikus bőrt, az erdőirtást vagy az állattenyésztéssel kapcsolatos gázkibocsátásokat is.

Mivel 2019-ben a bőráruk a luxuspiac 15 százalékát tették ki, az úgynevezett Statista Consumer Luxus bőráru-jelentés szerint a fenntartható alternatívák jelentős hatással lehetnek a divat lábnyomára.

A Bolt Threads, - egy másik kaliforniai székhelyű, gombabőrrel foglalkozó bioanyag-gyártó cég -, amely Stella McCartney-vel működött együtt a párizsi divathéten bemutatott Hermès-kézitáskán és az Adidasszal együtt fejleszt termékeket, - a MycoWorks mellett a gombabőrpiac másik vezető szereplője.

Pár hét alatt kitenyészthető a micélium. Fotó: DepositphotosPár hét alatt kitenyészthető a micélium. Fotó: Depositphotos

Lehet, hogy a gombáknak nincs elbűvölő kinézete, de a gombabőr exkluzív anyag lett, amelyet az olyan divatos tervezőstúdiók is kedvelnek, amelyek kasmírral és selyemorganzával dolgoznak. De ahhoz, hogy jelentős hatást gyakoroljon a fenntarthatóságra, alacsonyabb árat kell képviselnie. 

„Azért dolgozunk elsőként a luxusdivattal, mert ők a fenntarthatóság terén élen járnak. Ezek olyan márkák, amelyek képesek nagyban és hosszú távon gondolkodni” – mondja Scullin.

De a tömegpiaci márkákat is radarozzák, erre bizonyíték a MycoWorks, amely hamarosan megnyitja második gyárát az Egyesült Államokban. A kiszámítható méretezhetőség ugyanis határozottan kecsegtető lehetőség: az anyagot néhány hét alatt tálcán lehet termeszteni. Bár a biotudósok arra figyelmeztetnek, hogy az értelmetlen felhasználás alááshatja a micélium néhány környezetbarát tulajdonságát. Ha például egy kézitáska vagy kabát biológiailag nem lebomló hardverekkel, díszítőelemekkel, ragasztókkal és kötőelemekkel készül, az sok mindent elvesz abból az előnyből, amelyre az anyagot fejlesztették. 

„A biológiai lebonthatóságot még be tudjuk vonni a márkákba, de nagy probléma van a fenntarthatóságnak az iparban uralkodó felfogásával” – teszi hozzá Scullin.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy sikert könyvelhet el az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 19:09
A stratégiailag fontos luhanszki város, Liman visszafoglalása az ukrán hadi vezetés szerint Donbasz felszabadításához is vezethet. Eközben az oroszok elismerték, hogy „ideiglenesen őrizetbe vették” a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét, hogy kihallgathassák.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: a bolgár–görög gázvezeték Európa szabadságát jelképezi
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 16:36
A Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezeték kiépítéséhez az Európai Bizottság 250 millióval járult hozzá. Ursula von der Leyen szerint az ilyen projekteknek köszönhetően Európának elegendő földgáza lesz télire.
Makro / Külgazdaság Fontos dokumentumot fogadott el az Európai Tanács, Orbán Viktor is rábólintott
Dobos Zoltán | 2022. október 1. 14:54
A magyar kormányfő mást mond idehaza és mást tesz Brüsszelben. Most épp az Oroszország elleni büntetőintézkedések megerősítését hagyta jóvá azok után, hogy nemzeti konzultációt indít ellenük.
Makro / Külgazdaság Katonai puccs buktatta meg az elnököt Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 13:11
Az ugyancsak puccsal hatalomra került elnököt váltó új katonai vezető felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet, valamint kijárási tilalmat rendelt el.
Makro / Külgazdaság Dávid Ferenc: kutya kötelessége a kormánynak idehozni az uniós pénzeket bármi áron
Székely Sarolta | 2022. október 1. 12:21
A jelenlegi 15 százaléknál is magasabb inflációt már Forma-1-es tempónak nevezte vendégünk, Dávid Ferenc közgazdász, az árnyékkormány gazdasági minisztere a lapcsoportunk által rendezett Klasszis Klubban. A kicsivel több mint egyórás beszélgetés során kitértünk a forint árfolyamára, a monetáris politika hibáira, valamint a minimálbér-tárgyalások nehézségeire is.
Makro / Külgazdaság Most kiderül, mennyien is vagyunk!
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 11:34
Október 1. és 16. között online is ki lehet tölteni a népszámlálási adatlapot. A KSH szerint a kérdőíven szereplő kérdéseket az interneten fél óra alatt meg lehet válaszolni.
Makro / Külgazdaság Rontott Nagy-Britannia államadós-osztályzatán a Standard&Poor’s
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 10:53
A hitelminősítő szerint növekedni fog a szigetország államháztartási hiánya és az államadósság aránya is.
Makro / Külgazdaság Kim Dzsongun megint a rakétáival „játszadozott”
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 10:00
Két újabb észak-koreai kísérleti rakéta csapódott a Japán-(Keleti)-tengerbe. A héten ez már a harmadik rakétatesztjük.
Makro / Külgazdaság Orosz csapatok elrabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét, az oroszok megvétózták az ENSZ BT határozattervezetét
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 08:50
Mozgalmas este és reggel volt az orosz–ukrán háborúban: ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, amerikai fegyvertámogatást kaphat Ukrajna, és lerabolták a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját.
Makro / Külgazdaság Összeomlott a forint, hiába emelt nagyot az MNB - A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András - Király Béla | 2022. szeptember 30. 19:52
A hét egyik legfontosabb hazai gazdasági eseménye a forint mélyrepülése volt. A magyar fizetőeszköz mélyen alulteljesítőnek bizonyult a régiós devizákhoz képest is. Csütörtökön mind az euróval, mind a dollárral szemben történelmi mélypontra került, majd a gyengülés pénteken is folytatódott. Kollégáink, Gáspár András, a Privátbankár lapcsoport lapigazgatója és Király Béla elemezték a forint és a magyar gazdaság helyzetét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG