<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.

A bőr vegán alternatívái nemcsak állatokat menthetnek meg. A divat legújabb, kötelező darabja, - a „gombabőr” kézitáska - mögött álló tudósok úgy vélik, hogy a micélium, egy gombákból származó anyag, amely úgy alakítható, mint a borjú- vagy báránybőr, segíthet megmenteni a bolygónkat.

Dr. Matt Scullin, a MycoWorks bioanyag-gyártó cég vezérigazgatója a Guardiannek úgy nyilatkozott az oxfordshire-i Business of Fashion Voices konferencia előtt, hogy a „gombabőr” a fenntarthatóság egyik fontos eleme lehet. (És persze vigyázat, mindez nem összetévesztendő a bőrgombával!)

A megtévesztésig hasonlít az állatbőrre. A fotó illusztráció: Pinterest
A megtévesztésig hasonlít az állatbőrre. A fotó illusztráció: Pinterest

"A tervezés olyan jövőjét nyithatja meg, amely az anyaggal kezdődik, nem pedig a tárggyal” - mondja.

A „finom micélium” egy szabadalmaztatott anyag, amely pár hét alatt növeszthető egy tálca gombából. Tapintásra és megjelenésre is olyan, akár az igazi bőr, miközben felülmúlja azt szakítószilárdságban és tartósságban. Az anyag nemrég debütált egy exkluzív Hermès kézitáska képében.

„Ugyanazt az érzelmet ki tudja váltani, mint egy állatbőr” - mondja Scullin, aki úgy véli, hogy a véges természeti erőforrásokkal rendelkező bolygón a szén-dioxid-semleges, rendelésre termesztett gombabőr technológiája és gondolkodásmódja egyaránt „forradalmi”, és nem csak magára a divatra, hanem a gyártási innovációkra is hatással lehet.

Scullin mellett a konferencián fellépett Merlin Sheldrake, az Összegabalyodott életek: hogyan változtatják meg a gombák a gondolkodásunkat és alakítják át a jövőnket című könyv szerzője is. A biológus ezzel beállt abba asorba, amelybe Vivienne Westwood és Tommy Hilfiger tervezők is beletartoznak.

„Kíváncsi vagyok a kreatív iparágakban dolgozók véleményére, hogy a gombákban rejlő lehetőségek hogyan járulhatnak hozzá az új ötleteikhez, és örülök, hogy támogathatom a divatvilágot abban, hogy fenntarthatóbbá váljon" – mondja Sheldrake.

A könyv szerzője úgy látja, a gombabőr a tervezők által megkívánt formában és méretben nevelhetők, s emiatt nem keletkezik felesleges hulladék. 

A Higg Materials Fenntarthatósági Index jelentése szerint a szarvasmarhabőr több környezetkárosító hatást vált ki, mint bármely más szövet, beleértve a műanyag alapú szintetikus bőrt, az erdőirtást vagy az állattenyésztéssel kapcsolatos gázkibocsátásokat is.

Mivel 2019-ben a bőráruk a luxuspiac 15 százalékát tették ki, az úgynevezett Statista Consumer Luxus bőráru-jelentés szerint a fenntartható alternatívák jelentős hatással lehetnek a divat lábnyomára.

A Bolt Threads, - egy másik kaliforniai székhelyű, gombabőrrel foglalkozó bioanyag-gyártó cég -, amely Stella McCartney-vel működött együtt a párizsi divathéten bemutatott Hermès-kézitáskán és az Adidasszal együtt fejleszt termékeket, - a MycoWorks mellett a gombabőrpiac másik vezető szereplője.

Pár hét alatt kitenyészthető a micélium. Fotó: Depositphotos
Pár hét alatt kitenyészthető a micélium. Fotó: Depositphotos

Lehet, hogy a gombáknak nincs elbűvölő kinézete, de a gombabőr exkluzív anyag lett, amelyet az olyan divatos tervezőstúdiók is kedvelnek, amelyek kasmírral és selyemorganzával dolgoznak. De ahhoz, hogy jelentős hatást gyakoroljon a fenntarthatóságra, alacsonyabb árat kell képviselnie. 

„Azért dolgozunk elsőként a luxusdivattal, mert ők a fenntarthatóság terén élen járnak. Ezek olyan márkák, amelyek képesek nagyban és hosszú távon gondolkodni” – mondja Scullin.

De a tömegpiaci márkákat is radarozzák, erre bizonyíték a MycoWorks, amely hamarosan megnyitja második gyárát az Egyesült Államokban. A kiszámítható méretezhetőség ugyanis határozottan kecsegtető lehetőség: az anyagot néhány hét alatt tálcán lehet termeszteni. Bár a biotudósok arra figyelmeztetnek, hogy az értelmetlen felhasználás alááshatja a micélium néhány környezetbarát tulajdonságát. Ha például egy kézitáska vagy kabát biológiailag nem lebomló hardverekkel, díszítőelemekkel, ragasztókkal és kötőelemekkel készül, az sok mindent elvesz abból az előnyből, amelyre az anyagot fejlesztették. 

„A biológiai lebonthatóságot még be tudjuk vonni a márkákba, de nagy probléma van a fenntarthatóságnak az iparban uralkodó felfogásával” – teszi hozzá Scullin.

 

Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG