4p

Főleg az energetikai, a kereskedelmi, a mezőgazdasági és a közlekedési infrastruktúra sínylette meg az orosz inváziót. A lakosság a romba döntött lakóingatlanok és a közintézmények tízezrei miatt is szenved.

Mélyütést kapott két év alatt az ukrán gazdaság és infrastruktúra. Lapunk az orosz invázió kezdete óta rendszeresen foglalkozott a fontosabb gazdasági ágazatok küszködésével és azzal is, hogy mekkora károkat szenvedtek el ezek. Ebben segítségünkre vannak a különféle ukrán és nyugati hírügynökségi források, de leginkább a Kyev School of Economics  (KSE), amelyik félévente ad ki összegzéseket.

Egy orosz légitámadás következtében súlyosan megrongálódott bevásárlóközpont Dnyipróban 2023. december 29-én. Az orosz légierő mintegy 110 rakétát lőtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában, legkevesebb tíz ember vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Lviv és Harkiv, a sebesültek száma több tucatra tehető. Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán. Fotó: MTI/EPA
Egy orosz légitámadás következtében súlyosan megrongálódott bevásárlóközpont Dnyipróban 2023. december 29-én. Az orosz légierő mintegy 110 rakétát lőtt ki az Ukrajna elleni egyik legnagyobb légitámadásában, legkevesebb tíz ember vesztette életét olyan nagyvárosokban, mint Kijev, Odessza, Lviv és Harkiv, a sebesültek száma több tucatra tehető. Négy régió áram nélkül maradt a támadások nyomán. Fotó: MTI/EPA

A kijevi kormány - nagyrészt a KSE, valamint az egyes minisztériumokra és az ukrán statisztikai hivatalra alapozva - az orosz támadás kezdetének második évfordulóját megelőzően, a hét elején közölte: 2023. december végén 499 milliárd dollárra becsülték az emberéleteken kívüli veszteségeket. Denisz Smihal miniszterelnök szerint a kereskedelmi, az ipari, a mezőgazdasági, az energetikai és a közlekedési-szállítási infrastruktúrát érte a legnagyobb kár. 

A kormányfő a Világbank képviselőivel való találkozás és egyeztetés után vázolta a helyzetet, ami természetesen december óta még rosszabb lett, tovább növelve a fent említett számot. A Világbankkal és más nemzetközi pénzügyi szervezetekkel, valamint az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal, Japánnal és Kanadával folyamatosan tárgyalnak az újjáépítésről és az ahhoz adandó pénzügyi és szakmai segítségről. Több nyugati, valamint cseh és lengyel magánvállalat már konkrét felajánlásokat is tett, egyes programok már megindultak, főleg az ország középső és nyugati részén.

Lerombolt vagy részben megsemmisített infrastrukturális elemek
(2024. januári állapot)

 • 250 ezer lakóingatlan
 • 211 700 magán- és állami jármű
 • 580 állami és önkormányzati épület
 • 16 ezer köztulajdonú közlekedési eszköz
 • 3800 oktatási-nevelési intézmény
 • 1300 egészségügyi intézmény
 • 348 egyházi épület
 • 48 szociális központ
 • 426 magán- és állami vállalati telephely
 • 160 ezer mezőgazdasági gép
 • 31 bevásárlóközpont

Kiemelte, hogy leginkább a lakásállomány pótlása lesz megterhelő, itt történt tavaly a legtöbb kár. A friss felmérések szerint a lakásállomány 10 százaléka vagy megsemmisült vagy erősen megrongálódott az orosz katonai pusztítás következtében. Összesen 222 ezer családi ház, 27 ezer társasház és 526 kollégiumi épület semmisült meg vagy rongálódott meg jelentősen. A közvetlen kár csaknem 59 milliárd dollár, természetesen főleg Donyeck, Luhanszk, Harkiv, Csernyihiv, Herszon és Kijev megye a leginkább érintett, hiszen itt húzódnak a frontvonalak.

„Szomorú, de sajnos látjuk, hogy a mezőgazdaságban és a környezetvédelemben is óriásiak a veszteségeink, különösen amiatt, hogy az oroszok megtámadták a kahovkai vízi erőművet, illetve azért, mert rengeteg termőföldet is aláaknáztak” – mondta.

Ha csak az infrastruktúrát nézzük, akkor mintegy 155 milliárd dollárt kell költeni az újjáépítésre. Ez az összeg már magába foglalja a kahovkai erőmű felrobbantása után keletkezett károk elhárítását is.

Az egyéb létesítmények kára már majdnem 37 milliárd dollárnál tart, a vállalati és ipari telephelyeké pedig meghaladta a 13 milliárd dollárt. Eddig 78 magántulajdonú kis- és közepes, valamint nagyvállalat telephelye teljesen megsemmisült, akárcsak 348 állami tulajdonúé.

Lapunk ugyancsak többször beszámolt már arról, hogy az oroszok szisztematikusan tűz alatt tartják a fontosabb energetikai központokat és más kritikus infrastrukturális egységeket. Az energetikai szektorban eddig 9 milliárd dollárnyi kárt okoztak, nem sokkal marad el ettől a mezőgazdaság (8,7 milliárd dollár). Idén az eddig eltelt csaknem két hónapban folytatódott a lakások és a különféle közszolgáltatási egységek megsemmisítése, itt a közvetlen kár 4,5 milliárd dollár körül van már. Kórházi és más egészségügyi létesítményeket tavaly és idén további 1,4 milliárd dollárnyi kár ért, így a két év alatt már 3,1 milliárd dollárra nőtt az az összeg, amiért azok a mai árakon újjáépíthetők lennének.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG