TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az USA több vonatkozásban is egyre inkább a fejlődő világra jellemző karakterisztikákat mutat fel. A republikánus konvenció nem az ország előtt álló problémákkal foglalkozik, hanem kizárólag a demokrata ellenfél ócsárlásával. Káncz Csaba jegyzete.

Generációk nőttek fel abban a tudatban, hogy az USA a fejlett világ vezető ereje. De lehet, hogy hamarosan revideálni kell ezt az álláspontot, hiszen az Egyesült Államok több vonatkozásban is egyre inkább a fejlődő világra jellemző karakterisztikákat mutat fel.

A rendőri erőszak ellen tüntetnek New Yorkban 2020. augusztus 24-én, miután az előző nap rendőrök többször hátba lőtték Jacob Blake afroamerikai férfit a wisconsini Kenoshában. (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane) A rendőri erőszak ellen tüntetnek New Yorkban 2020. augusztus 24-én, miután az előző nap rendőrök többször hátba lőtték Jacob Blake afroamerikai férfit a wisconsini Kenoshában. (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A legbotrányosabb és legárulkodóbb kétségtelenül a koronavírus járvány amerikai áldozati statisztikája, amely sokkal inkább hasonlít Brazíliára és Dél-Afrikára, mint mondjuk Németországra. Míg az Egyesült Államok adja a világ lakosságának 4 százalékát, ebben az országban él a világ összes koronavírusosainak negyede, és az elhunytak 23 százaléka.  De nem csak a közegészségügy területén szerepelt le az ország, hanem a Pew Kutató Központ és a Washingtoni Egyetem közös globális felmérésében az amerikai oktatási rendszer (beleértve a matematika és a természettudományok oktatási eredményeit) a 24-től a 38-ik helyezést csípték csak meg.

Program nincs

Jellemző, hogy a holnap véget érő, a novemberi elnökválasztásra ráfutó 4 napos Republikánus Nemzeti Konvenció nem az ország előtt álló problémákkal foglalkozik, hanem kizárólag a demokrata ellenfél ócsárlásával. A hiszterizálással a republikánusoknak el kell terelni a figyelmet arról, hogy az amerikai történelemben Donald Trump az első elnök, amely az elmúlt három és fél évben egyetlen egyszer sem bírta a közvéleménykutatásokban a polgárok többségének a támogatását.

Program természetesen nem létezik Trump esetleges következő elnöki ciklusára vonatkozóan. Valóban, a republikánus pártnak Trumpon túl már nincsen értékrendje és a korábbi önazonosság teljes feladásának útját járják. A szónokok listáján 7 alkalommal bukkan fel a Trump név: az elnök mellett felszólalnak a fiai, a lánya és az unokahúga.

Az eddig elhangzott előadásokban Joe Biden demokrata elnökjelöltet nevezték Loch-Nessi szörnynek, illetve Peking emberének. Charlie Kirk a konzervatív egyetemisták szervezetének 26 éves vezetője pedig egyenesen kijelentette, hogy Trump véget vetett a „bennfentes-kartellnek” Washingtonban. Szerinte Trump számára „fontosabb a templom, mint a kaszinó”. A fiatalember bizonyára nem értesült Trump dicstelen kaszinó-vállalkozói pályafutásáról.

Demokraták célkeresztben

Az Egyesült Államokban már hónapok óta egy alacsony intenzitású polgárháború zajlik. Trump természetesen nem riad vissza a szélsőjobb nyílt támogatásától, ahogyan ezt megtette a múlt héten a QAnon nevű virtuális csoportosulás melletti kiállással is. A csoport nyíltan kiáll a demokrata párt vezetői elleni fizikai erőszak mellett.

A New York Times múlt pénteki beszámolója szerint Texasban alakult ki a legnyíltabban a kapcsolat a republikánusok és a QAnon támogatók között. A szövetségi állam republikánusai új kampány szlogenként elkezdték használni a QAnon szlogenjét: „Mi vagyunk a Vihar”. Nem igazán megnyugtató, hogy a QAnon csoport tagjai számára ez a szlogen Trump számára szolgál felszólításként egy katonai puccs végrehajtására és a demokraták méltó megbüntetésére - beleértve a likvidálást.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél