4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Minden nap újabb csapás a kínai-amerikai vámháborúban: hétfőn Trump vetett ki vámot 200 milliárd dollárnyi kínai árura, tegnap Kína 60 milliárd dollárnyi amerikaira. Következő lépésben már egymás egész kereskedelme sorra kerül, aztán még a tarifák is az égig emelhetők, de ki bukik nagyobbat, ha ellehetetlenül köztük a kereskedelem?

Óvodás szint

Sajnálatos módon óvodás szinten zajlik az amerikai-kínai vámháború, bár az megvan, hogy ki kezdte. Trump mindig bevezet egy vámot, mire Kína viszonozza, nagyhatalomként nem is igen tehet mást, nem mutat jól, ha a zsarolás eme kissé túlhaladott módjának enged, ráadásul nem is tudni pontosan, mit akarnak tőle. Utána Trump megint emeli a tétet, másnap megint jön a válaszlépés.

Most ott tartunk, hogy az 510 milliárd dolláros kínai exportból 253 milliárdot sújt amerikai vám, Trump fenyítése szerint következő lépésben a maradékra is kiveti azt. Kína a mindössze 130 milliárd dollárnyi amerikai importból korábban 50 milliárdra vetett ki vámot, most 60 milliárdra. A következő körben így már egymás egész kereskedelmét lefedik vámokkal, kihagyva esetleg néhány stratégiai árucikket.

Hiány avagy többlet

Az alapprobléma a számokból is látszik: Kína elad bő 500 milliárdért, vesz 130-ért, vagyis négyszer annyit ad el, mint amennyit vesz. Ez azonban az adott helyzetben teljesen érthető: Kína a világ gyára, ő látja el a magas bérszínvonalú fejlett országokat olcsó áruval, így azok lényegesen magasabb színvonalon élnek, mintha ez az olcsó áru nem lenne, pontosabban, ha otthon termelnék őket.

Ez akkor jelenthetne gondot, ha ténylegesen megviselné a kereskedelmi hiánnyal rendelkező ország iparát, termelését, de hát erről Amerika esetében szó sincs: a gazdaság dübörög, és teljes foglalkoztatottság van. Egy kisebb ország esetében pénzügyi okokból is gondot jelenthetne egy ilyen hiány, hisz azt jelentené, hogy rengeteg külföldi devizáért vásárolnak, de alig adnak el valamit, így eladósodnak, majd szépen elfogy a deviza, ahogy ez most Törökország és Argentína esetében történt.

Nem akkora gond

Igen ám, de Amerika számára nem a külföldi valuta a kemény, hanem a sajátja, hisz az a világ legnagyobb, tartalékként is leginkább népszerű valutája. Egyetlen másik valuta mögött sem áll nominálisan akkora össztermék, mint a dollár mögött. Így nem igazán tud más valutából hiány, a dollárból többlet keletkezni, illetve ha ez történik, senkit nem zavar, legalábbis rövidtávon. Ráadásul nem is az a fontos, hogy Amerikának egy országgal szemben mekkora a hiánya, hanem összességében a külfölddel szembeni adat számít. És ha ez mínuszos, Amerika azt is lazán elbírja sokáig.

Más országokban, ahol nagy a kereskedelmi mérleg hiánya, idővel elkezd leértékelődni a valuta, esetleg össze is omlik, ahogy ezt a török és argentin esetben láttuk. A dollár nem tud emiatt zuhanni, hisz óriási kereslet van iránta, ami azt jelenti, hogy egyéb tényezők csökkentik, kompenzálják a kereskedelmi mérleg hiányát. Akkora gondot mindenesetre biztos nem jelent, hogy neki kelljen menni a partnereknek, és érdemes legyen kereskedelmi háborút indítani ellenük.

Elnöki különút

A probléma ilyen kezelése nyilvánvalóan Trump egyedi ötlete, üzleti pályafutása alatt, az építőiparban biztos beváltak az ilyen módszerek. Országok szintjén azonban egész más a helyzet: ha rövidtávon otthon szimpatikus is sokaknak az a frázis, hogy azok a fránya külföldiek elveszik a munkahelyeket, jöjjön haza a gyártás. A fogyasztók nagyon hamar érezni kezdik, hogy az eddig megszokott olcsó áruk hirtelen drágulni kezdenek, a Kínába exportáló farmerek pedig, főleg akik szóját termesztenek, nagy bajba kerülnek, mert helyettük a brazilok és mások boldogan lecsapnak a kínai piacra.

Így kérdés, hogy az összhatás milyen Amerikában, és az is, hogy az exportját részben máshová, részben a növekvő belföldi fogyasztásra irányító Kína, vagy a dráguló fogyasztási cikkekkel és elkeseredett farmerekkel szembenéző Amerika van rosszabb helyzetben. Persze ha Amerikának is ilyen rossz ez, akkor miért választotta ezt az utat? Nos, vélelmezzük, hogy Trump kínai meghátrálásra számított, nem arra, hogy ez a helyzet hosszasan fennmarad. Ezért vélhetőleg, ha már agyonvámolták egymást, ő maga fogja szorgalmazni a tárgyalásokat, hogy kihátrálhasson ebből a lehetetlen helyzetből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 190 milliárdot dob a nyugdíjasoknak a kormány, közel a reptér megvásárlása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:01
Megtudtuk, mennyi pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok, szó volt az uniós pénzekről, de a reptér megvételéről is új dolgokat tudhattunk meg. Kormányinfó-összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Valami szokatlan történik Amerikában, Joe Bidenéknek meg kell találniuk a magyarázatot
Kollár Dóra | 2023. szeptember 28. 15:40
Az Egyesült Államok egyre több lakójának van finoman szólva is tele a hócipője Joe Bidennel – de a választási eredmények nem ezt mutatják.
Makro / Külgazdaság Váratlanul egy fontos ember bukkant fel Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 15:16
Váratlanul Kijevbe látogatott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Voldimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésének fő témája az ukrán légvédelem volt.
Makro / Külgazdaság Na, ezt a jelentést sem teszik ki az ablakba a szerbek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 14:21
Szerbiának fokoznia kell erőfeszítéseit arra, hogy szembenézzen a múlttal, megvédje a szólás- és a gyülekezési szabadságot, a civileket és az újságírókat, valamint arra, hogy oltalmazza a nőket az erőszaktól – állapította meg Dunja Mijatović, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék is pocsék évet jósolnak idénre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 13:21
Közzétette Inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki szakemberek az idei év egészére csaknem 18, jövőre 4-6 százalékos pénzromlást prognosztizálnak.
Makro / Külgazdaság Megfordult a széljárás: most már recessziót jósolnak Németországnak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 11:25
Rontott a német gazdasági növekedési előrejelzésén az előző, tavaszi prognózisához képest közös elemzésében öt gazdaságkutató intézet - ez a magyar gazdaságnak sem jó hír.
Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar gyerek született, mint tavaly - nagyot esett a házasságkötések száma
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:55
A friss számokból sem látszik a demográfiai fordulat Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Exportra olcsóbban, belföldre jóval drágábban termel a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:30
Összességében csökkentek tavalyhoz képest az ipari árak, de ez csak az exportértékesítésnek köszönhető. Havi szinten pedig ismét növekedést látunk minden fronton.
Makro / Külgazdaság Meg akarták puccsolni a puccsistát Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:48
Aki egyébként szintén egy puccsistától szerezte meg a hatalmat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG