<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton lemondott a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) vezetéséről, miután pártja több fontos helyen vereséget szenvedett a helyhatósági választáson.

A választók Caj Jing-ven pártja helyett számos fontos körzetben inkább az ellenzéki Nemzeti Pártot (KMT) választották az önrendelkezési joggal rendelkező szigetországban. A választásokon a Tajvanra igényt tartó Kína miatt érzett aggodalmak háttérbe szorultak a helyi kérdések mögött.

Caj a pártja kampánya során többször is beszélt arról, hogy "ellenáll Kínának és megvédi Tajvant". A párt jelöltje, Csen Si-csung azonban, akinek végül nem sikerült megszereznie a tajpeji polgármesteri széket, csak néhányszor vetette fel a Kínai Kommunista Párt fenyegetését, de a csekély érdeklődés miatt inkább ő is a helyi témákkal kampányolt, írta az MTI.

Caj Jing-ven vállalja a felelősséget a vereségekért. Fotó: EPA/DANIEL CENG SHOU YI
Caj Jing-ven vállalja a felelősséget a vereségekért. Fotó: EPA/DANIEL CENG SHOU YI

Caj szombat este egy rövid beszédben ajánlotta fel lemondását, és egyúttal köszönetet mondott támogatóinak is.

"Minden felelősséget magamra kell vállalnom" - mondta.

Míg a nemzetközi megfigyelők és a kormánypárt a választásokat a Tajvan szomszédságában lévő, hosszú távú egzisztenciális fenyegetéssel próbálták összekapcsolni, sok helyi szakértő szerint Kínának ezúttal nem volt nagy szerepe.

Tajvan fővárosában, Tajpejben, valamint Taojüanban, Tajcsungban és Új Tajpejben is a nacionalista párt jelöltjei nyerték a polgármesteri széket.

A tajvaniak 13 megyében és kilenc városban választottak polgármestert, városi tanácstagokat és más helyi vezetőket. Volt egy népszavazás is a választójogi korhatár 20-ról 18 évre történő leszállításáról, amit a helyi média szerint a szavazók elutasítottak.

Cseang Van-an, Tajpej új polgármestere szombat este nagyszabású gyűlésen jelentette be győzelmét. "Megmutatom a világnak Tajpej nagyságát" - ígérte.

 

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG