<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A külföldi befektetők rendkívüli kockázatot látnak a nacionalizmus erősödése miatt Magyarországban, és emiatt inkább előbb, mint utóbb erősen csökkenteni fogják jelenlétüket az országban – írja az Alapblog. Ez Magyarország és más nagy rizikót jelentő európai övezetek elszigetelődését, ezzel együtt gazdasági helyzetük drámai romlását hozza magával.

Az Oxford Analytica nevű, főként politikai kockázatelemzéssel foglalkozó, kormányoknak is dolgozó tanácsadó cég európai főnöke, Erik Jones az alapblog.hu-nak adott interjúban úgy véli, hogy egyes európai politikusok, köztük magyar és görög döntéshozók valójában a tűzzel játszanak, még ha ezzel nincsenek is tisztában. Szerinte ugyanis a szétesési folyamat kezd önálló életet élni, a politikusok csak kullognak az események után, de ellenőrizni, irányítani már nem tudják azokat.

Lépni kellene, de most, azonnal

Eric Jones nemrég arról értekezett, hogy szétzilálódóban van minden, vészesen gyengül az európai intézmények, a politikai elit, a döntéshozók tekintélye, miközben éppenséggel a lehető leggyorsabban menteni kell az eurót. Szerinte ebből még bármi lehet, akár nagy tragédia is. Most – legalábbis így gondolják azok az „okosok”, például a hatalmas pénzalapok vezetői – az EKB-nak kellene, de azonnal lépnie.

Hozzá kellene látnia például európai országok államkötvényeinek vásárlásához, bejelenteni kamatcsökkentéseket, és jelezni, hogy – kerül, amibe kerül – rendkívüli és hatalmas pénzinjekciókkal fogja ellátni, ameddig csak a helyzet megkívánja, az egész euróövezetet, valamint tőkésíteni fogja a bajban lévő országok problémás bankjait.

A nacionalisták fejjel nekimennek a falnak

Az eurórendszer mentése globális politikai, biztonságpolitikai és gazdasági érdek, az EU-tagállamok külön-külön egészen piciny résztvevői a világgazdaságnak és önállóan versenyképtelenek. Csak együttesen tudnak talpon maradni a délkelet-ázsiai, az észak- és dél-amerikai régiók vagy Kína és India mellett – írják.

A politika elveszteni látszik a hitelét, amire a válasz a befelé fordulás, az új nacionalizmus, az EU-ellenesség. Valójában senki sem akarja, hogy tűz törjön ki, de a jelek szerint ez már nem akarat kérdése. Olyan szituáció van kialakulóban, amelynek egyes főszereplői elmennek a falig és utána még át is akarják törni azt, mert feltételezik, hogy megtehetik. Ilyen például a görög radikális baloldal vezére.

A magyarok is csak kötik az ebet a karóhoz

„De Magyarország vezetői szintén arra számítanak, hogy az európai helyzet súlyossága nekik kedvez és az IMF és az EU engedni fog, mert nem tehet mást ilyen bonyolult, minden uniós országot valamiképpen sújtó gazdasági-pénzügyi szituációban. A magyarok az időhúzást választották, játszanak” – mondja Jones. Szerinte „a magyarok borotvaélen táncolnak, mert az IMF és az EU nem fog engedni, ezzel ugyanis lejáratná magát. A magyar fél pedig, attól tartok, nem fog további kompromisszumkészséget felmutatni, kötni fogja az ebet a karóhoz”.

Bosznia, Szerbia kapcsán megtanultuk, hogy egy sokat ígérő, virágzásnak indult régió a nacionalizmus bűvöletébe kerülve félelmetes gyorsasággal süllyedt le, ami aztán háborúba sodorta a térséget. Egyes térségbeli kormányok, konkrétan Magyarország, nacionalista, EU-ellenes retorikával és immár valós politikai lépésekkel, felvállalják a konfrontációt egyrészt Brüsszellel, másrészt az IMF-fel, harmadrészt a szomszédokkal. Ebből a kívülállók levonják a következtetést, hogy Közép-Európában, jelesül Magyarországon folyamatosan növekszik a kockázat.

A nacionalista politika, legyen szó Venezueláról, Iránról, Belaruszról, előbb pénzügyileg, majd kereskedelmileg, gazdaságilag, végül pedig politikailag szigeteli el az adott országot. Az ilyesfajta kockázatoktól való félelmek egyre intenzívebb tőkeexodust tudnak produkálni Közép-Európában.

(A teljes interjú itt olvasható.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter bejelentette: újabb feladatokat kap a budapesti terrorellenes iroda
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:26
Újabb feladatokat kap az ENSZ terrorizmusellenes központjának budapesti regionális irodája - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután találkozott a terrorizmusellenes tevékenység koordinálásáért felelős ENSZ-főtitkárhelyettessel, Vlagyimir Voronkovval.
Makro / Külgazdaság Ha egy ekkora birodalom elindul – interjú a magyar-orosz turisztikai kapcsolatokról
Elek Lenke | 2022. január 20. 06:07
A Covid miatt az oroszok sem turistáskodhatnak már vagy két éve. Pedig az előző két évtizedben bejárták a világot. No, nem mindenki persze, csak aki tehette, de egy ekkora népességű országban a lakosság tíz százaléka – ennyien szoktak útra kelni „békeidőben” – is jelentős arány. Minderről dr. Szegedi Andreával, a Magyar-Orosz Baráti Társaság elnökségi tagjával, egyetemi tanárral, az orosz piac turisztikai szakértőjével beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel tényleg nyugdíjba vonult? Visszadobott egy állásajánlatot
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 17:47
Angela Merkel elutasította António Guterres ENSZ-főtitkár állásajánlatát - közölte szerdán a volt német kancellár irodája.
Makro / Külgazdaság Ha megtanulunk együtt élni a járvánnyal, egész jó évünk lehet
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 16:58
Folytatódhat gazdaság helyreállítása, idén a bővülési ütem Európában meghaladhatja a 4 százalékot, Magyarországon akár 4,5 százalékot is - vélik a Raiffeisen bank elemzői.
Makro / Külgazdaság Ideges skandinávok - Putyin tervbe vette nukleáris erőinek megerősítését a térségben
Káncz Csaba | 2022. január 19. 15:26
Az orosz kutatási anyag szerint a további eszkaláció esetén a Kreml megerősíti stratégiai nukleáris erőit Kalinyingrádban és Belaruszban – a NATO határa mentén. A térségbeli feszültség tovább növekedett kedden a belarusz védelmi minisztérium bejelentése kapcsán, miszerint február 10. és 20. között közös hadgyakorlatot tartanak az orosz és belarusz hadsereg részvételével. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kunetz Zsombor: megvan a negyedik oltás szakmai ajánlása, de nem sokra megyünk vele
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:23
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi menedzser szúrta ki, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis megemlíti a negyedik oltás szakmai ajánlását, de sokra nem mennek vele az orvosok.
Makro / Külgazdaság Újabb fertőző kór ütötte fel a fejét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 10:39
Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló