1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mondott is valamit meg nem is az IMF magyarországi misszióvezetője. Úgy tűnik a szándéknyilatkozatok szintjén ragadtak meg a "tárgyalások", a Valutaalap most már tetteket vár, és valószínűleg Brüsszel zöld jelzése nélkül nem veszi fel hivatalosan a kapcsolatot Magyarországgal egy esetleges hitelkeret ügyében.

Orbán Viktor szerint ugyan az IMF/EU-tárgyalások elhúzódásáért nem Magyarországot, hanem a másik felet terheli a felelősség, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára pedig nem zárja ki, hogy a tárgyalások megkezdéséről hamarosan döntés születik, az IMF azonban továbbra is a magyar kormány tartós elkötelezettségére vár, például a jegybanktörvény kérdésében.

Iryna Ivaschenko. Fotó: Piac és Profit

Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviselete vezetője az MTI-nek arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket vár az IMF a magyar kormánytól a hivatalos tárgyalások megkezdéséig, konkrétumot nem mondott. Annyit jegyzett meg, hogy a jegybanki függetlenséget illető aggodalmaikat már a Magyarországról szóló jelentésükben ismertették.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója csütörtökön Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: továbbra is tartós elkötelezettséget várnak a főbb politikai kérdésekben, mielőtt megkezdenék a tárgyalásokat a programról. A fő politikai kérdések közé tartozik a nemzeti bankról szóló törvény is.

Orbán Viktor csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán úgy fogalmazott, hogy az IMF/EU-tárgyalások elhúzódásáért nem Magyarországot, hanem a másik felet terheli a felelősség. Jelezte, Magyarország kinyilvánította tárgyalási szándékát, előkészítette a főtárgyaló pozícióját, és a jegybankkal kapcsolatos kérdéseket is rendezte. "Két hónapja ott ülök a tárgyalóasztalnál, csak nem jönnek" - tette hozzá.

Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy nagyon közel kerültek egymáshoz az álláspontok az IMF, az EU és a magyar kormány között. Hozzátette: csak egy felsővezetői döntéstől függ, mikor kezdődnek meg a tárgyalások, ami akár néhány napon belül is megtörténhet.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter március 16-án Washingtonban találkozik az IMF magyarországi misszióvezetőjével, Iryna Ivaschenko azonban hangsúlyozta, hogy ezen a közelmúltbeli magyarországi fejleményeket beszélik meg. Hozzátette: a mostani szakaszban nem várhatók tárgyalások a Magyarországgal kötendő készenléti hitel-megállapodásról, és nem terveznek a miniszter számára találkozót az IMF menedzsmentjével sem.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán levélben tájékoztatta Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét arról, hogy a kormány több ponton tervezi módosítani a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt.

A módosítás hatályon kívül helyezné a törvény azon rendelkezését, amely szerint az MNB megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője részt vesz a tanács ülésein. Hatályon kívül kerülne az a passzus is, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta, valamint az, amely a tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.    

Hatályon kívül helyeznék az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek 30. cikkét is, amely alapján lehetőség nyílna a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonására.
A tervezett módosításokat Iryna Ivaschenko nem kívánta kommentálni.

Kell-e megegyezés?

A héten a Nomura és a Citi elemzői is meglebegtették, hogy Magyarország az időt húzza, utaltak rá, hogy megismétlődhet a török sztori. Törökország másfél évig húzta az IMF-fel való tárgyalásait, majd elállt a hitelkerettől, így viszont időt nyert, miközben a piacok kivártak.

Nem árt azonban megjegyezni, hogy Magyarország az EU tagja, így a két ország helyzete nehezen összevethető, nekünk meg kell egyeznünk az EU-val, ez akkor is így lenne, ha nem szeretnénk hitelkeretet a Valutaalaptól.

A héten az is kiderült, hogy Brüsszelt nem győzte meg a magyar kormány, így a bírák korai nyugdíjazásának és az adatvédelmi ombudsman ügyében tovább folytatják a kötelezettségszegési eljárást. Az MNB-t illetően a jegybankelnök fizetési plafonjáról tovább vitatkoznak a felek, az Európai Bizottság újabb információkat kért be a kormánytól.

Mégis mire vár az IMF?

Nagyon úgy tűnik, az IMF addig nem fog lépni, amíg az Európai Bizottság zöld jelzést nem ad, márpedig a január 17-én gyorsított fokozatban elindított kötelezettségszegési eljárások lezárásáig erre kevés az esély. Az eddigi "szándéknyilatkozatok" helyét immár valóban a tettek vehetik át, erre nemcsak Matolcsy György levele, de Navracsics Tibor törvénymódosítási javaslata is bizonyíték. A közigazgatási miniszter hétfőn terjeszti be az adatvédelmi hatóságra vonatkozó módosítóit, ezzel a három ügyből egy lezárulhat.

A bírák nyugdíjazása ügyében Magyarország arról akarja meggyőzni Brüsszelt, hogy az a nyugdíjreform része, ezzel kapcsolatban egyelőre nincs módosító indítvány a Ház előtt. Magyarországnak ismételten egy hónapja van, hogy reagáljon az Európai Bizottság határozataira, azután a kötelezettségszegési eljárások az Európai Bíróságon folytatódhatnak - ez azonban azt is jelentené, hogy jócskán elhúzódnának a fent említett ügyek.

A kormánynak lépnie kell, az látszik ugyanis, hogy gyors megállapodás most már nem lesz, sőt az első negyedévben szinte biztosan nem tudunk megegyezni a felekkel. Májusban azonban IMF-hitelrészletet kell visszafizetnünk és jó adag devizakötvényünk is lejár, amit meg kellene újítani. Ha addigra nem lesz világos a megegyezés forgatókönyve, vagy nem sikerül tető alá hozni magát az egyezséget, az ismét elbizonytalaníthatja a piacokat, vagyis megint felszökhet az állam finanszírozásának ára.

A Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. külföldi tudósítót keres brüsszeli, kijevi és zágrábi állomáshelyeire. Feltétel: felsőfokú végzettség, a magyar nyelv anyanyelvi szintű ismerete, legalább három éves újságírói gyakorlat, érvényes gépjármű-vezetői engedély, valamint tájékozottság a számítógép- és internethasználatban. A poszt betöltéséhez elvárt nyelvismeretről a pályázati kiírásban található részletes információ. A kiküldetés várható kezdete 2012 augusztusa. A pályázat teljes szövege és az egyéb tudnivalók a www.mti.hu oldalon találhatók. A jelentkezéseket 2012. március 30-ig a kiírásban szereplő e-mail címekre várjuk.  [3052]

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG