1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mondott is valamit meg nem is az IMF magyarországi misszióvezetője. Úgy tűnik a szándéknyilatkozatok szintjén ragadtak meg a "tárgyalások", a Valutaalap most már tetteket vár, és valószínűleg Brüsszel zöld jelzése nélkül nem veszi fel hivatalosan a kapcsolatot Magyarországgal egy esetleges hitelkeret ügyében.

Orbán Viktor szerint ugyan az IMF/EU-tárgyalások elhúzódásáért nem Magyarországot, hanem a másik felet terheli a felelősség, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára pedig nem zárja ki, hogy a tárgyalások megkezdéséről hamarosan döntés születik, az IMF azonban továbbra is a magyar kormány tartós elkötelezettségére vár, például a jegybanktörvény kérdésében.

Iryna Ivaschenko. Fotó: Piac és Profit

Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviselete vezetője az MTI-nek arra a kérdésre, hogy milyen lépéseket vár az IMF a magyar kormánytól a hivatalos tárgyalások megkezdéséig, konkrétumot nem mondott. Annyit jegyzett meg, hogy a jegybanki függetlenséget illető aggodalmaikat már a Magyarországról szóló jelentésükben ismertették.

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója csütörtökön Washingtonban tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: továbbra is tartós elkötelezettséget várnak a főbb politikai kérdésekben, mielőtt megkezdenék a tárgyalásokat a programról. A fő politikai kérdések közé tartozik a nemzeti bankról szóló törvény is.

Orbán Viktor csütörtökön a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó című fórumán úgy fogalmazott, hogy az IMF/EU-tárgyalások elhúzódásáért nem Magyarországot, hanem a másik felet terheli a felelősség. Jelezte, Magyarország kinyilvánította tárgyalási szándékát, előkészítette a főtárgyaló pozícióját, és a jegybankkal kapcsolatos kérdéseket is rendezte. "Két hónapja ott ülök a tárgyalóasztalnál, csak nem jönnek" - tette hozzá.

Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy nagyon közel kerültek egymáshoz az álláspontok az IMF, az EU és a magyar kormány között. Hozzátette: csak egy felsővezetői döntéstől függ, mikor kezdődnek meg a tárgyalások, ami akár néhány napon belül is megtörténhet.

Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter március 16-án Washingtonban találkozik az IMF magyarországi misszióvezetőjével, Iryna Ivaschenko azonban hangsúlyozta, hogy ezen a közelmúltbeli magyarországi fejleményeket beszélik meg. Hozzátette: a mostani szakaszban nem várhatók tárgyalások a Magyarországgal kötendő készenléti hitel-megállapodásról, és nem terveznek a miniszter számára találkozót az IMF menedzsmentjével sem.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán levélben tájékoztatta Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét arról, hogy a kormány több ponton tervezi módosítani a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt.

A módosítás hatályon kívül helyezné a törvény azon rendelkezését, amely szerint az MNB megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője részt vesz a tanács ülésein. Hatályon kívül kerülne az a passzus is, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozta, valamint az, amely a tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.    

Hatályon kívül helyeznék az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek 30. cikkét is, amely alapján lehetőség nyílna a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonására.
A tervezett módosításokat Iryna Ivaschenko nem kívánta kommentálni.

Kell-e megegyezés?

A héten a Nomura és a Citi elemzői is meglebegtették, hogy Magyarország az időt húzza, utaltak rá, hogy megismétlődhet a török sztori. Törökország másfél évig húzta az IMF-fel való tárgyalásait, majd elállt a hitelkerettől, így viszont időt nyert, miközben a piacok kivártak.

Nem árt azonban megjegyezni, hogy Magyarország az EU tagja, így a két ország helyzete nehezen összevethető, nekünk meg kell egyeznünk az EU-val, ez akkor is így lenne, ha nem szeretnénk hitelkeretet a Valutaalaptól.

A héten az is kiderült, hogy Brüsszelt nem győzte meg a magyar kormány, így a bírák korai nyugdíjazásának és az adatvédelmi ombudsman ügyében tovább folytatják a kötelezettségszegési eljárást. Az MNB-t illetően a jegybankelnök fizetési plafonjáról tovább vitatkoznak a felek, az Európai Bizottság újabb információkat kért be a kormánytól.

Mégis mire vár az IMF?

Nagyon úgy tűnik, az IMF addig nem fog lépni, amíg az Európai Bizottság zöld jelzést nem ad, márpedig a január 17-én gyorsított fokozatban elindított kötelezettségszegési eljárások lezárásáig erre kevés az esély. Az eddigi "szándéknyilatkozatok" helyét immár valóban a tettek vehetik át, erre nemcsak Matolcsy György levele, de Navracsics Tibor törvénymódosítási javaslata is bizonyíték. A közigazgatási miniszter hétfőn terjeszti be az adatvédelmi hatóságra vonatkozó módosítóit, ezzel a három ügyből egy lezárulhat.

A bírák nyugdíjazása ügyében Magyarország arról akarja meggyőzni Brüsszelt, hogy az a nyugdíjreform része, ezzel kapcsolatban egyelőre nincs módosító indítvány a Ház előtt. Magyarországnak ismételten egy hónapja van, hogy reagáljon az Európai Bizottság határozataira, azután a kötelezettségszegési eljárások az Európai Bíróságon folytatódhatnak - ez azonban azt is jelentené, hogy jócskán elhúzódnának a fent említett ügyek.

A kormánynak lépnie kell, az látszik ugyanis, hogy gyors megállapodás most már nem lesz, sőt az első negyedévben szinte biztosan nem tudunk megegyezni a felekkel. Májusban azonban IMF-hitelrészletet kell visszafizetnünk és jó adag devizakötvényünk is lejár, amit meg kellene újítani. Ha addigra nem lesz világos a megegyezés forgatókönyve, vagy nem sikerül tető alá hozni magát az egyezséget, az ismét elbizonytalaníthatja a piacokat, vagyis megint felszökhet az állam finanszírozásának ára.

A Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. külföldi tudósítót keres brüsszeli, kijevi és zágrábi állomáshelyeire. Feltétel: felsőfokú végzettség, a magyar nyelv anyanyelvi szintű ismerete, legalább három éves újságírói gyakorlat, érvényes gépjármű-vezetői engedély, valamint tájékozottság a számítógép- és internethasználatban. A poszt betöltéséhez elvárt nyelvismeretről a pályázati kiírásban található részletes információ. A kiküldetés várható kezdete 2012 augusztusa. A pályázat teljes szövege és az egyéb tudnivalók a www.mti.hu oldalon találhatók. A jelentkezéseket 2012. március 30-ig a kiírásban szereplő e-mail címekre várjuk.  [3052]

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG