BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2019. július 13. 15:50

Ha minden igaz, holnap ezrek ébredhetnek arra Amerikában, hogy az ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) ügynökei kopogtatnak az ajtón, ugyanis Donald Trump azt ígérte, hogy vasárnap elindulnak az illegális bevándorlókat célzó razziák. Ezek először letartóztatást, a későbbiekben pedig deportálást jelentenek az érintetteknek.

A New York Times írta meg először azt, hogy a korábbi halasztás után most vasárnap már mindenképpen elindul az ellenőrzés. A bevándorlással és határvédelemmel foglalkozó iroda munkatársai 10 városban fognak célzottan felkeresni legalább kétezer ismert illegális bevándorlót, de olyan társaikat is elkaphatják, akik eredetileg nem voltak a razzia célpontjai. A várhatóan érintett városok: Atlanta, Baltimore, Chicago, Denver, Houston, Los Angeles, Miami, New Orleans, New York, és San Francisco.

Donald Trump először június közepén lengette be azt, hogy hamarosan több illegális bevándorló-ellenes razziára lehet számítani, ezt követte június 22-én az a bejelentése, miszerint egyelőre a demokraták kérésére felfüggeszti ezt a tervet két hétre, annak reményében, hogy sikerül megegyezésre jutniuk a déli határ problémáiról.

Ez a kijelentés már akkor meghökkenést okozott, mivel az amerikai-mexikói határ problémáinak megoldásához a Kongresszus legalább viszonylagos egyetértésére lenne szükség, ám a törvényhozás két hét alatt nem szokott érdemi eredményre jutni.

Nehézkesen halad a folyamat

Mind a Belbiztonsági Minisztériumban, mind az ICE soraiban vannak kételyek a tervezett razziával szemben, több ügynök is jelezte, hogy „nagyon nem szívesen” venne részt gyerekek és csecsemők letartóztatásában.

Mark Morgan, a határvédelmi ügynökség akkori feje egyébként már Trump üzenete előtt is utalt arra, hogy az ICE deportálásokra készül, csakhogy a szervezet diszkréten látott munkához, és az igazgató is szigorúan csak ezrekről beszélt, míg Trump meggondolatlan üzenetében egy millió illegális bevándorlót említett, ezzel pánikot keltve az érintettek körében, és veszélybe sodorva az ICE ügynökeit.

Miután az elnök „lelőtte” az ICE tervét, ezt indokként használva az egész akciót lefújta a belbiztonsági miniszterként dolgozó Kevin K. McAleenan, aki egyébként is a deportálások ellen volt, mivel nem látta biztosítottnak azt, hogy a szülőket nem választják el az amerikai állampolgársággal már rendelkező gyerekeiktől – írja a Vox.

Hazaküldött mexikói bevándorlók (Fotó: EPA/ABRAHAM PINEDA JACOME)

Amerikában jelenleg körülbelül egymillió olyan bevándorló van, akit kiutasítottak, ebben Trump nem tévedett, viszont közülük sokan megtámadták ezt az ítéletet, és őket addig, amíg nem születik meg a döntés, nem lehet hazaküldeni. Ráadásul az ICE körülbelül hatezer deportációval foglalkozó ügynöke nincs tisztában sok bevándorló tartózkodási helyével.

Akit deportálni akarnak, még nem biztos, hogy bűnöző

A kiutasított bevándorlók közt vannak komolyabb bűnözők is, ám sokan csak akkor kerültek először összetűzésbe a törvénnyel, amikor nem voltak hajlandóak engedelmeskedni az őket hazaküldő döntésnek. A kormány tavalyi döntése alapján sokan közülük olyan bevándorlók, akiknek a távollétében született meg a bírósági döntés, miután nem jelentek meg a meghallgatásukon.

Az előző amerikai elnök, a demokrata Barack Obama idejében a jelenleginél sokszor gyorsabb ütemben zajlottak a deportálások, ám az ő kormánya különbséget tett a csak papírokkal nem rendelkező, és a ténylegesen bűnöző bevándorlók közt, míg Trump egységesen minden bevándorlót hajlamos bűnözőként kezelni.

Mi lesz holnap?

Egy biztos, az amerikai civilszervezetek és a demokrata oldal felkészült arra, hogy elindulnak a razziák – ennek egyik fontos eleme az, hogy a bevándorlókkal ismertetik, hogy milyen jogaik vannak az ICE intézkedésével szemben. Míg Bernie Sanders, az egyik talán legprominensebb demokrata politikus, aki korábban még az elnökjelöltségért is harcban volt, a kampánya által begyűjtött emailcímekre küldött ki tájékoztatóanyagot a tervezett ellenőrzésekről.

Persze, az is előfordulhat, hogy holnap nem történik semmi, és Trump ismét csak fenyegetőzött, hiszen a kormány még mindig elhalaszthatja a razziákat. Nem erre az opcióra utal viszont az, hogy Ken Cucinnelli, az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal feje szerdán úgy nyilatkozott, hogy a vasárnapi ellenőrzéseket mindenképpen megtartják.

Határfal és választási kampány – vélemény

Ugyan erről konkrétan ebben az ügyben kimondva nincsen szó, de az amerikai elnöknek továbbra is komoly szálka a szemében, hogy a határra tervezett fal még mindig nem épült meg teljesen, pedig ez kampányának egyik legfontosabb ígérete volt.

Mindez szépen lassan közröhej tárgyává vált, nem elég, hogy Trump eredeti terve, hogy Mexikó fizesse ki a falat nem jött be, az elnöknek minden egyes erre kapott dollárért keményen meg kell küzdenie a politikailag erősen megosztott Kongresszussal. Az építkezés olyannyira nehezen megy, hogy májusban a Bloomberg arról írt, hogy a 2018-ban erre költött 1,57 milliárd dollárból 1,7 mérföldnyi határfalat sikerült felhúzni – azaz valamennyivel több mint 2,5 kilométert. (Idén májusig egyébként 336 mérföldnyi határfal megépítéséről döntöttek, erre a pénzt is megszerezte az elnök.)

Miért érdekes mindez most? Az Egyesült Államokban közelegnek a választások, a demokraták közt már elkezdődött a harc azért, hogy ki lesz Donald Trump kihívója, és minden jel arra mutat, hogy Hillary Clinton-nál lényegesen erősebb jelölt száll majd szembe a jelenlegi elnökkel. Trumpnak tehát szüksége lesz a beígért határfalra, így mikor azt emlegeti, hogy reméli, hogy „sikerül megegyezésre jutni a déli határ problémáiról”, egyáltalán nem őrültség azt feltételezni, hogy a deportációkkal és a razziákkal akarja elérni, hogy megkapja a pénzt az amerikai-mexikói határra tervezett falra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Utazási szigorításokat vezet be a kormány - itt az országok besorolása
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 11:34
Belföldön nem lát okot korlátozásra a kormány, de a beutazást megszigorítják. Románia sárga kategóriába került, Horvátország nem esik korlátozás alá - egyelőre. 
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza Gulyás Gergely bejelentését
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 10:57
Vasárnap 11 órakor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejeneltést tesz a kormány döntéseiről a koronavírus járvány terjedésének megelőzésére.
Makro / Külgazdaság Futótűzként terjed a koronavírus - már Donald Trump is maszkot húzott
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 12. 09:23
Egy nap alatt több mint 218 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma a világban - még Trump elnök is maszkot húzott, pedig korábban inkább kigúnyolta azt, aki így tett.
Makro / Külgazdaság Nyoma sincs a második hullámnak nálunk: nagyot esett az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2020. július 12. 09:04
5 új fertőzöttet találtak, új áldozat nincs, 62-en meggyógyultak - nagyot esett az aktív fertőzöttek száma. 3000 fölé emelkedett a gyógyultak száma
Makro / Külgazdaság Elképesztő izgalmakkal folytatódik ma a lengyel elnökválasztás
MTI | 2020. július 12. 08:05
Megnyíltak vasárnap a szavazóhelyiségek a lengyelországi elnökválasztás második fordulójában - megjósolhatatlan, hogy a hivatalban lévő Duda vagy kihívója, Rafal Trzaskowski nyer.
Makro / Külgazdaság Ott valósulhatnak most meg a legoptimistább forgatókönyvek, ahol a legnagyobbat pusztította a koronavírus
Székely Sarolta | 2020. július 11. 19:42
A vártnál gyorsabbnak tűnik a gazdaság visszaépülése azokban a szektorokban, ahol nagyon sokan veszítették el a munkájukat.
Makro / Külgazdaság Horvátország: hétfőtől kötelező a zárt téri maszkviselés
Privátbankár.hu | 2020. július 11. 16:58
Az emelkedő koronavírus-esetszámok miatt.
Makro / Külgazdaság Közel 12,5 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. július 11. 09:57
Egy nap alatt több mint 220 ezerrel nőtt a betegek száma.
Makro / Külgazdaság Tizedével esett vissza az ország áramtermelése májusban a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 11. 09:25
A járvány mellett az is hozzájárult a csökkenéshez, hogy kettővel kevesebb munkanap volt a hónapban, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a jövő héten jelenthet be szigorításokat
MTI | 2020. július 10. 20:17
Orbán Viktor a hétvégén áttanulmányozza a szakértők által készített javaslatcsomagot és a jövő héten jelenthet be újabb intézkedéseket a koronavírus-járvány elleni védekezéshez.
hírlevél