6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha minden igaz, holnap ezrek ébredhetnek arra Amerikában, hogy az ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) ügynökei kopogtatnak az ajtón, ugyanis Donald Trump azt ígérte, hogy vasárnap elindulnak az illegális bevándorlókat célzó razziák. Ezek először letartóztatást, a későbbiekben pedig deportálást jelentenek az érintetteknek.

A New York Times írta meg először azt, hogy a korábbi halasztás után most vasárnap már mindenképpen elindul az ellenőrzés. A bevándorlással és határvédelemmel foglalkozó iroda munkatársai 10 városban fognak célzottan felkeresni legalább kétezer ismert illegális bevándorlót, de olyan társaikat is elkaphatják, akik eredetileg nem voltak a razzia célpontjai. A várhatóan érintett városok: Atlanta, Baltimore, Chicago, Denver, Houston, Los Angeles, Miami, New Orleans, New York, és San Francisco.

Donald Trump először június közepén lengette be azt, hogy hamarosan több illegális bevándorló-ellenes razziára lehet számítani, ezt követte június 22-én az a bejelentése, miszerint egyelőre a demokraták kérésére felfüggeszti ezt a tervet két hétre, annak reményében, hogy sikerül megegyezésre jutniuk a déli határ problémáiról.

Ez a kijelentés már akkor meghökkenést okozott, mivel az amerikai-mexikói határ problémáinak megoldásához a Kongresszus legalább viszonylagos egyetértésére lenne szükség, ám a törvényhozás két hét alatt nem szokott érdemi eredményre jutni.

Nehézkesen halad a folyamat

Mind a Belbiztonsági Minisztériumban, mind az ICE soraiban vannak kételyek a tervezett razziával szemben, több ügynök is jelezte, hogy „nagyon nem szívesen” venne részt gyerekek és csecsemők letartóztatásában.

Mark Morgan, a határvédelmi ügynökség akkori feje egyébként már Trump üzenete előtt is utalt arra, hogy az ICE deportálásokra készül, csakhogy a szervezet diszkréten látott munkához, és az igazgató is szigorúan csak ezrekről beszélt, míg Trump meggondolatlan üzenetében egy millió illegális bevándorlót említett, ezzel pánikot keltve az érintettek körében, és veszélybe sodorva az ICE ügynökeit.

Miután az elnök „lelőtte” az ICE tervét, ezt indokként használva az egész akciót lefújta a belbiztonsági miniszterként dolgozó Kevin K. McAleenan, aki egyébként is a deportálások ellen volt, mivel nem látta biztosítottnak azt, hogy a szülőket nem választják el az amerikai állampolgársággal már rendelkező gyerekeiktől – írja a Vox.

Hazaküldött mexikói bevándorlók (Fotó: EPA/ABRAHAM PINEDA JACOME)

Amerikában jelenleg körülbelül egymillió olyan bevándorló van, akit kiutasítottak, ebben Trump nem tévedett, viszont közülük sokan megtámadták ezt az ítéletet, és őket addig, amíg nem születik meg a döntés, nem lehet hazaküldeni. Ráadásul az ICE körülbelül hatezer deportációval foglalkozó ügynöke nincs tisztában sok bevándorló tartózkodási helyével.

Akit deportálni akarnak, még nem biztos, hogy bűnöző

A kiutasított bevándorlók közt vannak komolyabb bűnözők is, ám sokan csak akkor kerültek először összetűzésbe a törvénnyel, amikor nem voltak hajlandóak engedelmeskedni az őket hazaküldő döntésnek. A kormány tavalyi döntése alapján sokan közülük olyan bevándorlók, akiknek a távollétében született meg a bírósági döntés, miután nem jelentek meg a meghallgatásukon.

Az előző amerikai elnök, a demokrata Barack Obama idejében a jelenleginél sokszor gyorsabb ütemben zajlottak a deportálások, ám az ő kormánya különbséget tett a csak papírokkal nem rendelkező, és a ténylegesen bűnöző bevándorlók közt, míg Trump egységesen minden bevándorlót hajlamos bűnözőként kezelni.

Mi lesz holnap?

Egy biztos, az amerikai civilszervezetek és a demokrata oldal felkészült arra, hogy elindulnak a razziák – ennek egyik fontos eleme az, hogy a bevándorlókkal ismertetik, hogy milyen jogaik vannak az ICE intézkedésével szemben. Míg Bernie Sanders, az egyik talán legprominensebb demokrata politikus, aki korábban még az elnökjelöltségért is harcban volt, a kampánya által begyűjtött emailcímekre küldött ki tájékoztatóanyagot a tervezett ellenőrzésekről.

Persze, az is előfordulhat, hogy holnap nem történik semmi, és Trump ismét csak fenyegetőzött, hiszen a kormány még mindig elhalaszthatja a razziákat. Nem erre az opcióra utal viszont az, hogy Ken Cucinnelli, az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal feje szerdán úgy nyilatkozott, hogy a vasárnapi ellenőrzéseket mindenképpen megtartják.

Határfal és választási kampány – vélemény

Ugyan erről konkrétan ebben az ügyben kimondva nincsen szó, de az amerikai elnöknek továbbra is komoly szálka a szemében, hogy a határra tervezett fal még mindig nem épült meg teljesen, pedig ez kampányának egyik legfontosabb ígérete volt.

Mindez szépen lassan közröhej tárgyává vált, nem elég, hogy Trump eredeti terve, hogy Mexikó fizesse ki a falat nem jött be, az elnöknek minden egyes erre kapott dollárért keményen meg kell küzdenie a politikailag erősen megosztott Kongresszussal. Az építkezés olyannyira nehezen megy, hogy májusban a Bloomberg arról írt, hogy a 2018-ban erre költött 1,57 milliárd dollárból 1,7 mérföldnyi határfalat sikerült felhúzni – azaz valamennyivel több mint 2,5 kilométert. (Idén májusig egyébként 336 mérföldnyi határfal megépítéséről döntöttek, erre a pénzt is megszerezte az elnök.)

Miért érdekes mindez most? Az Egyesült Államokban közelegnek a választások, a demokraták közt már elkezdődött a harc azért, hogy ki lesz Donald Trump kihívója, és minden jel arra mutat, hogy Hillary Clinton-nál lényegesen erősebb jelölt száll majd szembe a jelenlegi elnökkel. Trumpnak tehát szüksége lesz a beígért határfalra, így mikor azt emlegeti, hogy reméli, hogy „sikerül megegyezésre jutni a déli határ problémáiról”, egyáltalán nem őrültség azt feltételezni, hogy a deportációkkal és a razziákkal akarja elérni, hogy megkapja a pénzt az amerikai-mexikói határra tervezett falra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Megint útra kel Orbán Viktor, folytatódik a "békemisszió"?
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:02
Csütörtökön már újabb állam- és kormányfőkkel lesz randevúja a magyar miniszterelnöknek.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt kaptak a britek
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 09:46
Tartotta a jegybanki célt az infláció júniusban is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG