Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha minden igaz, holnap ezrek ébredhetnek arra Amerikában, hogy az ICE (U.S. Immigration and Customs Enforcement) ügynökei kopogtatnak az ajtón, ugyanis Donald Trump azt ígérte, hogy vasárnap elindulnak az illegális bevándorlókat célzó razziák. Ezek először letartóztatást, a későbbiekben pedig deportálást jelentenek az érintetteknek.

A New York Times írta meg először azt, hogy a korábbi halasztás után most vasárnap már mindenképpen elindul az ellenőrzés. A bevándorlással és határvédelemmel foglalkozó iroda munkatársai 10 városban fognak célzottan felkeresni legalább kétezer ismert illegális bevándorlót, de olyan társaikat is elkaphatják, akik eredetileg nem voltak a razzia célpontjai. A várhatóan érintett városok: Atlanta, Baltimore, Chicago, Denver, Houston, Los Angeles, Miami, New Orleans, New York, és San Francisco.

Donald Trump először június közepén lengette be azt, hogy hamarosan több illegális bevándorló-ellenes razziára lehet számítani, ezt követte június 22-én az a bejelentése, miszerint egyelőre a demokraták kérésére felfüggeszti ezt a tervet két hétre, annak reményében, hogy sikerül megegyezésre jutniuk a déli határ problémáiról.

Ez a kijelentés már akkor meghökkenést okozott, mivel az amerikai-mexikói határ problémáinak megoldásához a Kongresszus legalább viszonylagos egyetértésére lenne szükség, ám a törvényhozás két hét alatt nem szokott érdemi eredményre jutni.

Nehézkesen halad a folyamat

Mind a Belbiztonsági Minisztériumban, mind az ICE soraiban vannak kételyek a tervezett razziával szemben, több ügynök is jelezte, hogy „nagyon nem szívesen” venne részt gyerekek és csecsemők letartóztatásában.

Mark Morgan, a határvédelmi ügynökség akkori feje egyébként már Trump üzenete előtt is utalt arra, hogy az ICE deportálásokra készül, csakhogy a szervezet diszkréten látott munkához, és az igazgató is szigorúan csak ezrekről beszélt, míg Trump meggondolatlan üzenetében egy millió illegális bevándorlót említett, ezzel pánikot keltve az érintettek körében, és veszélybe sodorva az ICE ügynökeit.

Miután az elnök „lelőtte” az ICE tervét, ezt indokként használva az egész akciót lefújta a belbiztonsági miniszterként dolgozó Kevin K. McAleenan, aki egyébként is a deportálások ellen volt, mivel nem látta biztosítottnak azt, hogy a szülőket nem választják el az amerikai állampolgársággal már rendelkező gyerekeiktől – írja a Vox.

Hazaküldött mexikói bevándorlók (Fotó: EPA/ABRAHAM PINEDA JACOME)

Amerikában jelenleg körülbelül egymillió olyan bevándorló van, akit kiutasítottak, ebben Trump nem tévedett, viszont közülük sokan megtámadták ezt az ítéletet, és őket addig, amíg nem születik meg a döntés, nem lehet hazaküldeni. Ráadásul az ICE körülbelül hatezer deportációval foglalkozó ügynöke nincs tisztában sok bevándorló tartózkodási helyével.

Akit deportálni akarnak, még nem biztos, hogy bűnöző

A kiutasított bevándorlók közt vannak komolyabb bűnözők is, ám sokan csak akkor kerültek először összetűzésbe a törvénnyel, amikor nem voltak hajlandóak engedelmeskedni az őket hazaküldő döntésnek. A kormány tavalyi döntése alapján sokan közülük olyan bevándorlók, akiknek a távollétében született meg a bírósági döntés, miután nem jelentek meg a meghallgatásukon.

Az előző amerikai elnök, a demokrata Barack Obama idejében a jelenleginél sokszor gyorsabb ütemben zajlottak a deportálások, ám az ő kormánya különbséget tett a csak papírokkal nem rendelkező, és a ténylegesen bűnöző bevándorlók közt, míg Trump egységesen minden bevándorlót hajlamos bűnözőként kezelni.

Mi lesz holnap?

Egy biztos, az amerikai civilszervezetek és a demokrata oldal felkészült arra, hogy elindulnak a razziák – ennek egyik fontos eleme az, hogy a bevándorlókkal ismertetik, hogy milyen jogaik vannak az ICE intézkedésével szemben. Míg Bernie Sanders, az egyik talán legprominensebb demokrata politikus, aki korábban még az elnökjelöltségért is harcban volt, a kampánya által begyűjtött emailcímekre küldött ki tájékoztatóanyagot a tervezett ellenőrzésekről.

Persze, az is előfordulhat, hogy holnap nem történik semmi, és Trump ismét csak fenyegetőzött, hiszen a kormány még mindig elhalaszthatja a razziákat. Nem erre az opcióra utal viszont az, hogy Ken Cucinnelli, az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal feje szerdán úgy nyilatkozott, hogy a vasárnapi ellenőrzéseket mindenképpen megtartják.

Határfal és választási kampány – vélemény

Ugyan erről konkrétan ebben az ügyben kimondva nincsen szó, de az amerikai elnöknek továbbra is komoly szálka a szemében, hogy a határra tervezett fal még mindig nem épült meg teljesen, pedig ez kampányának egyik legfontosabb ígérete volt.

Mindez szépen lassan közröhej tárgyává vált, nem elég, hogy Trump eredeti terve, hogy Mexikó fizesse ki a falat nem jött be, az elnöknek minden egyes erre kapott dollárért keményen meg kell küzdenie a politikailag erősen megosztott Kongresszussal. Az építkezés olyannyira nehezen megy, hogy májusban a Bloomberg arról írt, hogy a 2018-ban erre költött 1,57 milliárd dollárból 1,7 mérföldnyi határfalat sikerült felhúzni – azaz valamennyivel több mint 2,5 kilométert. (Idén májusig egyébként 336 mérföldnyi határfal megépítéséről döntöttek, erre a pénzt is megszerezte az elnök.)

Miért érdekes mindez most? Az Egyesült Államokban közelegnek a választások, a demokraták közt már elkezdődött a harc azért, hogy ki lesz Donald Trump kihívója, és minden jel arra mutat, hogy Hillary Clinton-nál lényegesen erősebb jelölt száll majd szembe a jelenlegi elnökkel. Trumpnak tehát szüksége lesz a beígért határfalra, így mikor azt emlegeti, hogy reméli, hogy „sikerül megegyezésre jutni a déli határ problémáiról”, egyáltalán nem őrültség azt feltételezni, hogy a deportációkkal és a razziákkal akarja elérni, hogy megkapja a pénzt az amerikai-mexikói határra tervezett falra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meghúzták a vészcsengőt a gyerektáboroztatók
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 08:40
A bizonytalan nyár miatt 65 százalékkal esett vissza a gyerektáborok iránti érdeklődés. Igény lenne, de a szülők nem mernek jelentkezni. Viszont a kivárás taktikája nem lesz kifizetődő a szülőknek, de a táboroztatóknak sem, mert félő, hogy utóbbiak közül sokan lehúzhatják a rolót, ha még egy visszafogott nyár vár rájuk.
Makro / Külgazdaság A kormány törölte a Diákváros fejlesztési programot - fájó ára lehet
Privátbankár.hu | 2021. április 13. 07:36
Sztornózta a kormány a Diákváros fejlesztési programot, az atlétikai vb is bukhat miatta, ha Karácsony Gergely főpolgármester megírja levelét.
Makro / Külgazdaság Jár az oltás érvénytelen TAJ-szám esetén is
MTI | 2021. április 13. 06:54
Az oltás mellett a koronavírus elleni gyógyszer, a favipiravir is ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a TAJ-számát - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
Makro / Külgazdaság A súlyos Covidtól a kínai vakcina is megvéd
Wéber Balázs | 2021. április 13. 05:05
Bár a napokban ismét kételyek merültek fel a kínai oltóanyagok hatékonyságával kapcsolatban, nemzetközi tanulmányok azt mutatják, hogy a súlyos, halálos megbetegedéstől ezek a vakcinák is megvédenek. Gyógyszeripari forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a cégek óriási összegeket fordíthattak a fejlesztésre, az oltóanyagok nyújtotta védettség pedig jóval többet nyom a latba, mint az esetleges kockázatok.          
Makro / Külgazdaság Hatalmas csata várható Angela Merkel székéért
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:49
Mostanra kiderült, hogy a CDU Armin Laschetet, a CSU viszont Markus Södert szeretné a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltjének. Angela Merkelnek a mostani az utolsó ciklusa kancellárként.
Makro / Külgazdaság Covid-teszteket kapnak a budapesti iskolák nyitás előtt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 12. 18:16
A cél a diákok és a pedagógusok szűrése.
Makro / Külgazdaság Hogyan tovább? Komoly döntéseket kell hoznia az Orbán-kormánynak a héten az újraindításról
Székely Sarolta | 2021. április 12. 15:40
Újabb változtatásokat jelenthet be a kormány a héten. Már holnap meglehet a 3 millió oltott, egy hét múlva pedig a 3,5 millió. Utóbbival újabb lazítások járnak - persze, csak ha tartja a kabinet magát a már bejelentett elképzelésekhez. 
Makro / Külgazdaság A pedagógusok még egy esélyt kapnak soron kívüli oltásra
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 12:42
Az Operatív Törzs mai tájékoztatóján elhangzott, hogy hivatalos közlés hiányában nem változtatnak a Sinopharm kínai vakcina oltási protokollján, a pedagógusok még egy esélyt kapnak az oltásra, és jön az egydózisú új vakcina. Kérdésünkre, hogy az idősek otthonából mikor jöhetnek ki a beoltottak, nem kaptunk választ.
Makro / Külgazdaság Orbán számára rémálom lenne a német Zöldek hatalomra kerülése
Káncz Csaba | 2021. április 12. 11:24
A program élesen kikel Moszkva és Peking ellen, aláhúzva, hogy „rendszerszintű vetélkedés alakult ki az autoriter államokkal és diktatúrákkal”. Több ponton is komoly ütközés jöhet a konzervatívokkal egy várható kormánykoalícióban.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tovább csökkennek az árak a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 09:41
A 95-ös oktánszámú üzemanyag literenkénti bruttó átlagára pénteken még 3 forinttal feljebb ment, szerdától viszont 4 forinttal már csökkenni fog. A már pénteken is olcsóbbá vált gázolajért pedig további 3 forinttal kell kevesebbet leszurkolniuk az dízelautó-tulajdonosoknak. 
hírlevél
depositphotos